onsdag 17. oktober 2012

Bokomtale - "Switch Bitch" av Roald Dahl

Det er noe spesielt med Roald Dahl. Noe som gjør at jeg returnerer til novellene hans med jevne mellomrom. Denne gang fant jeg frem "Switch Bitch" fra bokhylla, ei ulest lita bok med fire "voksen"-noveller hvor samtlige har en variant av erotikk som tema. Inkludert i boka finner man "The Visitor" og "Bitch" som handler om to av de rimelig ville og utagerende erfaringene til den beryktede jentefuten onkel Oswald. I tillegg finner du også "The Great Switcheroo" og "The Last Act". Førstnevnte handler om en beregnende ektemann som er hypp på naboens kone. I "The Last Act" sjekker en enke opp ungdomskjæresten sin som hun dumpet for 25 år siden.

Felles for alle fire novellene er at de er spennende. Ikke i så måte at de kan regnes som thrillere, men du blir definitivt nysgjerrig og revet med og bare lese resten. På Roald Dahl'sk vis er det alltid en uforventet twist i historien helt til slutt. Selv om jeg som mangeårig Roald Dahl leser forventer en vri, så klarer han likevel å overraske meg i så godt som hver eneste novelle. Noe annet Dahl er dyktig på er å klare og bygge opp et troverdig persongalleri på de få sidene han har tilgjengelig i novelleformatet. I løpet av en roman er man vant med møysommelig karakterbygging, men med finurlige håndgrep klarer Roald Dahl på brilliant vis å presentere hovedpersonene i novellene klokkeklart for mitt indre øye. Onkel Oswald intet unntak! Han er virkelig en karakter for seg selv :o)

Selv om alle fire novellene har et erotisk tema så finner man ikke sex i noen av dem. Detaljene er veldig diffuse, og fortelleren i hver av historiene sier ofte "I won't bore you with the details.." eller "I'm sure you  know what happens next". Fokus er på historien rundt disse erotiske møtene, og ikke minst resultatet av dem i etterkant. Man aner en viss moralisering i hver av novellene til slutt og den er fornøyelig nok blandet med Roald Dahls etterhvert så kjente beske og sarkastiske humor.

Novellesamlingen er oversatt til "Bytt Beite"... på norsk. Den kan absolutt anbefales :o)


Kilde: egen p-bok

For norsk utgave
Tittel: Bytt Beite
Utgitt: 2001
Forlag: Gyldendal
Format: Paperback
Språk: Norsk Bokmål
Antall sider: 139
ISBN: 9788205278370
Flott butikkrose importert fra Tanzania (ifølge ICA :o)
.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)