lørdag 13. oktober 2012

"Å lese litteratur" av Hans H. Skei

Idag har jeg satt meg ned med ei interessant lita bok fra Hans H. Skei som legger vekt på å forklare de grunnleggende måtene å oppfatte og forstå litteratur på. Boka er mer ei innføringsbok i emnet, og går ikke veldig grundig og detaljert til verks. Den er likevel en god start dersom du ønsker å kjenne litt til teorier rundt hvordan leseropplevelser kan bearbeides og utvikles.

Boka er ikke på mer enn 180 sider, men går inn på både hva som er litterær analyse, de skjønnlitterære hovedsjangerne og litt om litteraturteoretiske retninger. Bak i boka er det henvisninger til anbefalt videre lesning til hvert enkelt kapittel i boka slik at du enkelt kan finne litteratur som går dypere i akkurat den materien som du eventuelt ønsker å vite mer om.

Jeg ble satt en god del år tilbake i tid da jeg begynte å lese i formiddag, og kunne formelig høre min egen norskfrøken fra VGS der hun terpet på hvordan man analyserer dikt, noveller og romaner. Dengang sa jeg at jeg aldri mer skulle analysere ei eneste bok eller dikt etter endt 3.klasse, men her sitter jeg da - med egen bokblogg - og prøver og rote frem gamle kunnskaper fra hjernens mer bortgjemte rom...

"Å lese litteratur" var ei lett og enkel bok å starte med. Jeg har igrunnen ikke helt tenkt å gi meg der. Neste fagbok ut blir "Fiksjon og Film" som tar for seg sentrale narrative tema og problemstillinger og hvor teoriene blir utprøvd i analyser av skjønnlitterære tekster. Jepp, jeg er tilbake "på skolebenken". Denne gangen imidlertid helt frivillig ;o)



Det hev ei rosa sprunge
ut av ei rot so grann.


.

8 kommentarer:

  1. Det er nok flere av oss bokbloggere som kan ha glede å friske opp litteraturvitenskaplige kunnskaper, boka du skriver om virker interessant. Funfact: Skeie er president i Rivertonklubben :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ahh, var jeg faktisk ikke klar over. Skeie altså :)
      Ja det var faktisk litt gøy å bla i denne boka, fristet meg til å grave litt dypere. Det begynner å bli noen år siden jeg gikk ut av Videregående ;o)

      Slett
  2. Veldig interessant og takk for tipset. Jeg har også tenkt på at jeg har litt lyst til å lese mer litteraturvitenskap. Det er også ei stund siden videregående og jeg tror heller ikke jeg var den ivrigste eleven på disse teori-tingene i norsken. Fint å starte med noe som er overkommelig og det virker det som denne er.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja denne var basic, likevel interessant innføring (og oppfriskning)!

      Slett
  3. Denne boken står i min bokhylle faktisk, jeg kjøpte den i fjor sammen med et par andre fagbøker om det å lese og tolke litteratur :) Jeg har begynt på den boken som tar for seg litteratur for barn. Spennende lesning er det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Definitivt spennende! Jeg har ikke planer om å grave meg altfor langt ned i materien, men boka var interessant nok som intro - og den fikk meg til å få lyst til å lese flere fagbøker på emnet. Innimellom, altså ;o) Litt festlig at du har samme boka i hylla :o)

      Slett
  4. Så artig at du har begynt å lese fagbøker! Jeg hadde Hans H. Skei som foreleser da jeg studerte, og jeg har mange fornøyelige historier på lager til vi møtes;-) Denne boken har jeg ikke lest, men vi hadde en liknende bok på pensum på første semester i litteraturvitenskap: "Hva er litteraturvitenskap" av Erik Bjerck Hagen. Mulig det er samme opplegget, men den gjorde meg i alle fall veldig interessert i den mer teoretiske delen av faget. Den amerikanske professoren Jonathan Culler har også skrevet noen mye lengre bøker om litteraturteoretiske retninger, og han går mer i dybden. Fine bøker, men muligens noe tyngre å lese. Det er lenge siden jeg leste dem, og jeg tror jeg må hente dem frem igjen snart. Veldig gøy at du får meg til å ville lese fagbøker igjen, Marianne! Når jeg vet at det finnes flere bokbloggere med nerdete legning, ser jeg ikke bort fra at jeg blogger om det også etter hvert:-D

    SvarSlett
    Svar
    1. Det bor nok en skap-nerd i mange av oss bokbloggere, Line ;o) Fagbøker er gøy når man ikke MÅ, har jeg erfart, så blogg gjerne om disse! Er nettopp startet på "Fiksjon og Film" som du nevnte tidligere. "Å lese litteratur" var en fin intro til denne.

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)