søndag 7. oktober 2012

Bokomtale - "Agnes i Senga" av Heidi Linde

Da har også jeg lest det som nå er blitt definert blant bokbloggerne som årets morsomste norske roman sålangt i 2012. Holdt den mål? Sannsynligvis :o)
I utgangspunktet trodde jeg denne ville bli en litt bleik utgave av Helen Fielding's "Bridget Jones's Diary", men det viste seg heldigvis å være en ubegrunnet antakelse!


Litt om innholdet

Agnes har passert det magiske 30-tallet, hun jobber som flyvertinne og ved bokas start finner vi henne i senga. Dumpet av kjæresten etter et 6 års langt forhold. Egentlig vil hun bare dø og har snurret flere filmversjoner i hodet av egen begravelse. Hvem vil komme? Hvilken sang skal følge henne til graven? Kommer William, hennes store kjærlighet, til å sitte hysterisk tilbake og tenke - "hva gjohoorde jeg nåhåå?" Variantene er mange og tårene likeså. Jo mer dramatisk begravelse Agnes ser for seg, desto mer hysterisk blir hun. Helt til en dag hun går tom for tårer og begynner å utforske eiendelene til den egentlige leieboeren i leiligheten hun midlertidig har fått lov å benytte. Det som begynner med en sniktitt i en sammensurret sort søppelsekk utvikler seg plutselig til lån av klær og ender opp med at hun overtar en mye større og mer betydelig del av leieboer Åsa's eiendeler. Går det bra til slutt? Kanskje?


Hva synes jeg?

Heidi Linde
Det er ingen tvil. Boka er morsom, og gjenkjennelseselementet er mer enn stort. Hvilken jente over 30 år har ikke gått gjennom hele eller deler av Agnes' følelsesspekter i kjærlighetssorgen over "tapet av den eneste ene"? Joda, her kjenner vi oss igjen. Jeg med. Og jeg ler med Agnes. Ikke minst ler jeg AV Agnes, og jeg flirer litt skamfull i skjegget. Var jeg noen gang slik? For Agnes er kjærlighetssorgen grav alvorlig, for meg som leser er det dette gravalvoret som bærer humoren. Det mest makabre øyeblikket i hele boka, og som fikk meg til å brøle høyest i latter, kan jeg ikke annet enn å referere. Det er seansen hvor Agnes sitter ved siden av en gravid kvinne på legekontoret for å prøve å snike til seg flere sykemeldingsdager pga. sin egenerklærte ustabile tilstand som følge av samlivsbruddet:

"Du også?" spør hun lavt.
"Hva?" sier Agnes.
"Er du også i lykkelige omstendigheter?" Hun smiler forsiktig og skotter nedover Agnes.
"Ikke akkurat", sier Agnes. "Jeg har nettopp fått fjernet livmoren"...

Å hvor jeg gjenkjenner den makabre galgenhumoren som får Agnes til å vrenge av seg denne ufattelig fryktelige kommentaren. Og så på kornet. Kommentaren made my day der jeg lå og leste boka med omgangssyke og det hele. Nå skal jeg ikke sammenlikne "Agnes i Senga" med Bridget Jones, men paralleller finnes jo. Ei heller skal jeg slå om meg med narrative teorier, det har Lines bibliotek gjort på en aldeles utmerket måte her (forøvrig en fornøyelig bokomtale etterfulgt av et hysterisk morsomt kommentarfelt i ren Agnes-stil). Jeg vil bare nøye meg med å si, at dersom du likte humoren hos Helen Fielding så vil du definitivt like denne boka fra Heidi Linde! :o)

Som med andre feelgood romaner har denne historien en forsåvidt lykkelig slutt. Jeg sier forsåvidt, for vi mer aner enn vet i hvilken retning livet til Agnes vil gå. Boka er lettlest og gjort på en kveld. Kan absolutt anbefales dersom du vil ha noen festlige, underholdende timer i sofakroken. Jo, det er nok den morsomste norske boka sålangt i år!


Hvor på treet?

Den når nesten helt opp hos meg

+  av 5


Kilde: Egen e-bok
Utgitt: 2012
Forlag:Gyldendal
Antall Sider: 264
ISBN: 9788252580785
 
 Nydelige høstfarger 
.

21 kommentarer:

 1. Hei! Jeg prøvde å kjøpe en vanlig kindle idag, men da jeg skulle bestille kom det opp at den ikke kunne sendes til valgt adresse. Vet du noe om hvorfor det ikke går? Du vet sikkert ikke mer en meg, men verdt et forsøk å spørre. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, jeg vil anta at du har prøvd å bestille modellen Kindle Paperwhite? Denne er ikke tilgjengelig internasjonalt ennå og vil nok heller ikke bli det på noen måneder. Den er rykfersk og ennå ikke sluppet i butikk i USA, kun for forhåndsbestilling. Derfor ikke mulig å sende til din adresse.
   Dersom jeg tar feil og det er den vanlige "lille" Kindle'n du forsøker å bestille, husk at denne kun kan bestilles fra Norge på www.amazon.COM.

   Slett
 2. Fant ut av problemet! Smarte meg hadde skrevet inn adressen, men glemt å skrive at den var til Norge. Min adresse finnes jo ikke i USA :P

  SvarSlett
  Svar
  1. hehe... fort gjort :-) Grattis som Kindle-eier! Håper du blir like fornøyd som meg!

   Slett
 3. Har kjøpt den forrige boken hennes, men ikke fått lest den ennå. Tror jeg må få kjøpt meg denne også, for det virker som en bok jeg kan like å lese en kveldsstund. Ha en fin kveld,Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Etter omtalene å dømme (jeg har ikke lest den forrige) så skal denne boka være hakket enda bedre, så da er det bare å kaste seg rundt :o)

   Slett
 4. Denne omtalen overbeviste meg om at jeg får forsøke og lese boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Morsom sak, Anja. Definitivt verdt å lese :o)

   Slett
 5. Gud bedre. Er jeg den eneste på planeten som ikke har fått tilsendt denne som lesereksemplar. Er det meg som er beregnet til å være den bokbloggeren som blir så bokblogghjernevasket at jeg styrter avsted å kjøper på butikken?
  Frustrasjonen brer seg, for jeg må nå se til å få lest denne boka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hear. Hear.
   , men man har da biblioteket
   , eller medbloggere med giver/låneglede -)

   Slett
  2. For å dempe litt på frustrasjnen Ingalill - denne e-boka kjøpte jeg selv. Den ble dessverre ikke servert på sølvfat til meg heller. Nå slapp jeg imidlertid å løpet til butikken, noen tastetrykk så var det gjort, men det ser ut for at noen av oss er eslet til å gjøre jobben "the hard way"... Står det så dårlig til for forlagene, at i tillegg til å få gratis bokomtaler fra oss bokbloggere så må de kreve penger for at vi skal lese bøkene? ;o) Fram med Visa'n! Er det ikke greit å ha noe morsomt å se fram til? Happy day :o)

   Slett
  3. Du er heldig som har biblioteket! Jeg bor inni en norsk fjelltarm med flere timers utflukt dersom jeg skal finne et utlånssted som faktisk har mer enn 10-12 bøker. Har du lesebrett? så er det imidlertid fort gjort ;o)

   Slett
 6. Denne boken høres utrolig morsom ut, nå har jeg lest om den flere steder og blitt overbevist om at dette er boken for dager en trenger noe underholdende og adspredende :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du rett i Melusine! Bør anskaffes og spares til egnet anledning. Jeg leste den til omgangssyke. Morsomste omgangssyka jeg noengang har hatt ;o)

   Slett
 7. Du verden, så produktiv du har vært siden sist jeg var innom bloggen din!! Jeg bøyer meg i støvet for alt du rekker over, både av lesing og skriving! Jeg er fortsatt glad for at boken falt i smak, ellers hadde jeg blitt lei meg (man vil jo alltid at folk skal like bøkene man selv faller for). Livmorkommentaren til Agnes er min favoritt også. Så fandenivoldsk og spontan! Herlig! Og tusen takk for blogglenke og hederlig omtale:-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Noen perioder av året er det greit å drive eget firma, som nå, med masser av tid til overs når "butikken" går på skinner. Da kan jeg prioritere lesing. Andre perioder står vi på hodet her, så jeg må benytte tiden når jeg kan. Bøker og blogging er en herlig avveksling fra en heller tørr IT-hverdag :o)

   Slett
 8. Hvor er det man kan finne livmorkommentaren til Agnes? Hvilken side?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja si det... Jeg leste e-boka, og der er det ikke sidetall. Er jammen ikke sikker der du :-)

   Slett
  2. Jeg har boka :) Jeg driver å leser i den pga jeg har bok-rapport av den :) Som skal være på 8 til 10 sider. Jeg lurte på om du kan hjelpe meg litt med den... for jeg er ikke så flink til å skrive bok rapport av bøker... så kan du hjelpe meg????

   Slett
  3. Tror nok du må skrive bokrapporten din selv :-) Det er gøy når du kommer igang, men jeg anbefaler at du leser hele boka først... og noterer etterhvert. Da skal du se at du finner livmorkommentaren også skal du se ;) Lykke til!

   Slett
 9. Hvordan lyder den da?

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)