lørdag 6. oktober 2012

Bokomtale - "Jakthundene" av Jørn Lier Horst

Krim
Da var den nyeste boka om William Wisting's eskapader som etterforskningssjef fortært, og den føyer seg pent inn i rekken av usedvanlig velskrevet feelgood-krim fra Horst. Er noe usikker på om feelgood-krim forefinnes som undersjanger til krim'en, men satser på frifinnelse dersom sådan viser seg å være helt på jordet. Jeg syns imidlertid uttrykket passer veldig godt på bøkene til Horst :o)


Litt om innholdet

William Wisting skifter i denne boka totalt rolle. Fra å være etterforskningsleder på jakt etter kriminelle er det nå Wisting selv som internetterforskes. Det påstås nemlig at Wisting var den som plantet bevis den gang for 17 år siden i en etterforskningssak der en ung pike ble bortført og siden drept. Den gamle saken kommer i medienes søkelys i forbindelse med at en ny, ung kvinne forsvinner i samme området og senere finnes drept. Wisting blir suspendert fra tjenesten mens internetterforskningen foregår. Samtidig forsvinner en tredje pike sporløst.

I skjul prøver Wisting å nøste opp i den 17 år gamle drapssaken for å frifinne seg selv. Samtidig blir han involvert i den siste forsvinningssaken når hans egen datter Line, som jobber som journalist i VG, blir overfalt i forbindelse med dekning av denne nyeste forsvinningsgåten. Det blir et kappløp med tiden, både for Wisting for å frifinne seg selv for anklagene og for Line og politiet dersom de skal finne denne siste piken i live. Og løsningen? Den er like uforventet som alltid når det gjelder Horst's krimromaner.


Hva mener jeg?

Jørn Lier Horst
Jakthundene - En bedre tittel på boka skal man jammen lete lenge etter! For her er det virkelig jakthunder, som både er på sporet etter de kriminelle og Wisting selv. Tittelen indikerer også et halsende tempo i boka, noe som tidligere har vært litt ulikt Horst, men som er usedvanlig dekkende for innholdet denne gang. Akkurat idet jeg har vent meg til den litt stillferdige krim'en så knaller Horst til med ny vri. Veldig veldig bra!

Datteren Line er mye mer involvert i denne historien enn tidligere bøker fra forfatteren. I kapittel etter kapittel driver hun saken stadig videre mens Wisting selv jobber parallelt med egen frifinnelse. Dette fjerner imidlertid ikke William Wisting som hovedaktør, men gir en bredere vinkling på sakene som denne gang rulles opp. Overfall og biljakter går hånd i hånd med nøysom og nitidig etterretning. Personkarakteristikkene er grundige og gode som alltid. Det gjelder både på etterretningssiden og de mistenkte i saken. Troverdigheten gjennomsyrer hele boka, detaljkunnskapene om det han skriver likeså. Og slutten, den er like overraskende som vanlig. I etterpåklokskapens lys kan man selvfølgelig se de små hintene som blir droppet, men like ofte tar sakene en uvant retning og man er like i stuss. Dette er så bra som det kan få bli.

Det er noe med Horst som gjør at jeg ikke blir lei. Det blir kanskje feil når man snakker om krimbøker, men om noe så syns jeg Horst er behagelig å lese. Behagelig betyr ikke kjedelig, ei heller forutsigbar. Det faller likevel en ro over meg når jeg har satt meg ned med en krimbok fra Horst. Jeg  bare vet at det ligger noen svært trivelige timer foran meg mellom bokpermene. Det er noe betryggende i det!


Hvor på treet?

Dette kan ikke bli noe annet enn en

 av 5


Kilde: Egen e-bok
Forlag: Gyldendal
Utgitt: 2012
Antall sider: 368
ISBN: 9788205429529Dagens bilde:
En nydelig Kudu-hunn fra Makgadikgadi, Botswana


.

17 kommentarer:

 1. Kan ikke si noe annet enn at jeg er helt enig! Jeg gleder meg allerede til neste bok... Som du sier, det føles veldig troverdig når du leser bøkene til Lier Horst.  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ennå noen få Horst-bøker tilgode. Jeg leser dem (dessverre) litt i hytt og vær. Porsjonerer dem imidlertid ut så jeg kan nyte forfatteren lenge :o)

   Slett
 2. Høres spennende ut. Gleder meg til å lese etterhvert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Definitivt ei god bok å se fram til!

   Slett
 3. Enig at det er en god bok. Vil bare nevne at nå har endelig Nøkkelvitnet og Når havet stilner også kommet som ebok. Dermed er Wisting-serien e-komplett.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott! Takk for tipset Pål! Prøver kun å forholde meg til e-varianten når jeg kjøper nye bøker, så dette var gode nyheter :o)

   Slett
 4. Jeg har også blitt bitt av Wisting-basillen takket være dine gode anmeldelser:) Horst har et så utrolig godt språk, og holder på troverdigheten gjennom hele boka! Jeg kan også bare anbefale Jakthundene på det varmeste! Ikke noe dill-dall. Bare god krim!

  SvarSlett
  Svar
  1. Leste nettopp din omtale av boka, den må ha gått meg hus forbi tidligere. Vi er veldig enige! Dette er virkelig ikke noe dill-dall! Gjennomarbeidet, solid og godt skrevet krim. Så enkelt. Så vanskelig! Og så elegant gjort!

   Slett
 5. Jeg tror jeg kanskje er den eneste bokbloggeren, muligens også den eneste bokelskeren, i Norge som IKKE har lest noe av JLH enda. ENDA. En dag, en vakker dag, og jeg gleder meg stadig mer!

  SvarSlett
 6. En virkelig god krimbok. Leste den for noen uker siden. Min første og absolutt ikke den siste boka jeg har lest av Horst. Har også lest Vinterstengt. Så det skal bli spennende å lese flere bøker av denne karen:)

  SvarSlett
 7. Enda en kjempeanmeldelse for Jørn Lier Horst. Foreløpig ligger Jakthundene som lydbok på pc-en, men det er like før den skal lastes over på Ipoden. Gleder meg :)

  SvarSlett
 8. Jeg bestemte meg for en tid tilbake at jeg skulle lese noe av Horst, skjønner jo at jeg har gått glipp av noe bra. Det har ikke blitt til ennå, men han står i alle fall oppført på leselisten, og etter å ha lest omtalen din ble ikke lysten mindre :)

  SvarSlett
 9. @ellikken: den som venter på noe godt, vet du! (er treig.. ;o)

  @Rufsetufsa: da er vi to! Jeg har foreløpig bare lest 3 av bøkene (inkl.
  Vinterstengt) og har mange tilgode. Kjekt er det!

  @krimbloggeren: jepp, denne stod definitivt til forventningene! Jeg har ennå ikke rotet meg til å prøve lydbok igjen. Jeg blir så usigelig trøtt av lydbøker, men kanskje jeg skal gjøre noe aktivt mens jeg lytter. Kan vanskelig sovne bak støvsugeren? ;o)

  @Melusine: kjekt jeg kan inspirere! Skal du sjekke ut en "ny" norsk krimforfatter så er Horst et meget godt valg!

  Kjekt å se at Horst faller i smak. Jeg har av en eller annen årsak aldri falt for Jo Nesbø. Det er kanskje å banne i kjerka? Men smaken er som baken...

  SvarSlett
 10. Gleder meg til å lese denne boken, skal virkelig kose meg med den:) Helt enig man slapper godt av når man leser hans bøker, har kanskje også noe med at han leverer og du vet du kommer til å like boken. Herlig forfatter! Gleder meg til å bli lese flere bøker av han:) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. En fin søndag til deg også! Jeg er igang med oktober-grøsssss :o)

   Slett
 11. Jeg synes boka var ganske spennende! Og den er troverdig - siden han vet hva han snakker om! Han er nok ikke min favoritt forfatter når det gjelder språk, men bøkene har et godt driv og de er vanskelige å legge fra seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg helt enig i! Jeg har nettopp lest Inferno av Brown, og trodde den skulle holde meg våken hele natta. Den tok 1 uke. Horst driver meg videre på en helt annen måte. Språklig sett så har de fleste krimforfattere litt å gå på, ihvertfall de norske, men det er mer plottet enn språket som fenger meg i krimsjangeren. Du minnet meg på Horst nå. En stund siden jeg har lest noe fra ham :o)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)