Litt om innholdet
Tone Rygg blir forsøkt overfalt og nesten drept på Kilden handlesenter hvor hun jobber. Hvorfor, vet hun ikke. En Securitas-vakt avverger overfallet, men blir selv drept. Overfallsmannen forfølger Tone nesten inn på Stavanger Politikammer før han forsvinner. Samtidig har historielærer Richard Trones fått seg ny jobb på Helheim VGS. Dette er et ormebol av en skole, med en megaloman psykopat som rektor og elever som selger stoff mer eller mindre åpent i skolegården. Richard får ikke direkte en god start på ny arbeidsplass, og befinner seg snart med begge beina plantet i galskapen.
Bjørn Berner, fungerende kriminalsjef ved Stavanger Politikammer, sitter også med hendene fulle. En rekke voldshandlinger skyller over hele fylket og avisene er ikke direkte imponerte over politiets innsats. Russisk mafia, ulovlige innvandrere fra Somalia og dopmisbrukere står for daglige utfordringer for politietaten. Tone Rygg og Richard Trones har tidligere vært ufrivillig involvert i en menneskesmuglingssak. Nå er de igjen i utrygt farvann og er avhengige av politiets hjelp og egen snarrådighet for å komme seg ut av vanskene.
Hva mener jeg?
Bildekilde: Facebook Stig Ellingsen |
Om "Inferno" var realistisk nok til at jeg likte den som krimbok er jeg veldig usikker på. Her var det for mange usannsynligheter og tilfeldigheter som perler på ei snor til at troverdigheten satt seg. Jeg kan godt leve med til dels hysterisk overdrevne action thrillere som nettopp skal være akkurat det - overdrevne. Ei krimbok skal for meg ha en sterk forankring i virkeligheten, og det syns jeg ikke denne hadde. Når Tone Rygg, ei vanlig jente som i utgangspunktet jobber som ekspeditrise i et parfymeri, selv padler fra Stavanger via Kvitsøy til Skudenes for angripe den russiske mafiaen kun utstyrt med ei hodelykt og en pistol så sier det seg selv at boka vipper over til det vel drøye. I tillegg finner jeg inkonsekvente handlinger og et altfor bredt og magert oppbygget persongalleri til at jeg får noe forhold til de forskjellige aktørene. Det blir for mange navn, for mye handling som spriker og for få subtile spor til at jeg kan gi boka noen topp karakter. Et stort pluss er den (for meg) lokale koloritten. Historien og alt som skjer er greit nok, men ikke noe mer.
Hvor på treet?
- av 5
Kilde: Fått av Bok-Karete i gave
Forlag: Commentum
Utgitt: 2012
Språk: Bokmål
ISBN: 9788282330794
Høstløøøøve ;o) |
Hei
SvarSlettJeg er litt interessert i denne. De to tidligere bøkene "Incubo" og "Malum" hadde en fortellerstemme som grenset til det faglitterære i form. Ganske uvanlig og litt pussig. Hvordan var språket i denne?
Heisan, jeg har ikke lest de to tidligere bøkene, og kan derfor vanskelig sammenlikne. I denne boka er imidlertid fortellerstemmen autoral og utenforstående og endrer synsvinkel alt etter hvilken av karakterene det fortelles om. Det er mye dialog - veldig mye dialog, faktisk - og sammen med hele tiden det skiftende innholdet og historien som går i alle retninger så ble det hele ganske så heseblesende. Jeg tenkte aldri på at fortellerstemmen beveget seg i retning det faglitterære. Nå ble jeg imidlertid så nysgjerrig at jeg fikk lyst å bla litt i Incubo eller Malum :o)
SlettHei
SvarSlettJeg har lest både Incubo og Malum. Det er riktig at fortellerstemmen er spesiell. Kanskje det er med hensikt fordi forfatteren blander inn fakta i fiksjonen. Jeg har i hvert fall gjenkjent en god del saker fra virkeligheten i bøkene. Det gir en ekstra bonus synes jeg. Et ekstra lag som bare noen får med seg.
Jeg leste Inferno i helga, og jeg er ikke enig i kritikken som går på usannsynlighet. Karakteren Tone Rygg er også med i Malum, og der blir hun etter hvert ganske så tøff. At hun forsøker å hevne sin mor synes jeg er ganske så sannsynlig. Da reagerte jeg mer på Lisbeth Salander i bøkene til Stieg Larsson som gjenoppsto fra de døde og banket Hells Angels!
Mvh. Henrik Madsen
Hun gjenoppstod vel ikke direkte fra de døde da ;o) Jeg syns imidlertid Lisbeth som karakter var bygget mye mer troverdig opp til å kunne takle det som jeg kaller usannsynligheter enn hva Tone her er. For meg som kun har lest denne boka ser jeg en parfymeriekspeditrise som plutselig kunne vært med i havpadle-NM og fallskjermjegergruppa uten noen som helst forutgående erfaring. Smaken er vel som baken. Når det gjelder krim så foretrekker jeg subtile hint underveis fremfor å bli druknet i hendelser i alle retninger :o)
SlettÆrlig talt: Lisbeth Salander ble skutt i hodet og begravet! Forklaringen på hvordan hun "gjenoppsto" var den tynneste og svakeste i triologien til Larsson. Tone Rygg tenker allerede i sjette linje på første side i "Inferno" å kjøpe seg egen kajakk. Hun viser på side to at hun er i stand til å handle raskt. Siden følges dette opp av at hun begynner å kjempe i mot forfølgeren, først ved å slenge ham inn et vindu, så ved å forsøke å knuse hendene hans. Etter dette grisebanker hun en voldtektsmann. Er ikke dette å bygge opp? I likhet med Salander er hun biologisk avkom av en voldsmann og tilbragte de første leveårene sine i en dysfunksjonell familie. Dessuten er det viktig å få med seg at hun, i motsetning til Lisbeth Salander, ikke klarte å gjennomføre sin "hevn". Jeg begynner å lure på om du har lest boka :0)
SvarSlettSelv har jeg begynt på "Hypnotisøren" og der er antagonisten en femtenårig gutt som med punktert lunge springer fra politiet, overmanner en voksen mann og fortsetter sine ugjerninger! Boka er en av Sveriges største suksesser siden triologien til Larsson...
Subtile hint er greit i en tradisjonell "detektivfortelling" men i en thriller skal det skje mye og grensene skal tøyes!
Mvh. Henrik
Jeg tror vi har forskjellig oppfatning av denne boka, og det er det faktisk helt greit å ha :o) Hypnotisøren har jeg ikke lest, selv om den ligger på Kindle'n min. "Ildvitnet" fra samme psevdonym - Lars Kepler - har jeg imimdlertid lest, og den syns jeg var veldig god. Den fikk en 4'er fra meg.
SlettTusen takk for mange gode råd om kjøp og bruk av lesebrett. Som "spaniapensjonist" er det fantastisk å kunne laste ned bøker på norsk. Jeg liker stort sett anmeldelsene dine, men jeg reagerte også på anmeldelsen av Inferno. Nå har jeg lest den selv, og jeg synes du er på kanten til ondskapsfull når du skriver at boka er tåpelig fordi "ung ekspeditrise angriper den russiske mafiaen." Kvinnen i boka er en intelligent student med deltidsjobb som i desperasjon over å bli forfulgt og plaget tyr til en ekstrem handling. Og det er snakk om en håndfull banditter i Norge, ikke hele den russiske mafiaen. Boka er ellers full av interessante og morsomme spark både til den fjerde statsmakt og til skolepolitikken, men dette nevner du ikke i det hele tatt. Siden du er den første til å anmelde boka synes jeg oppriktig talt at du kunne sett etter positive sider og ikke bare brukt skjult argumentasjon som "for mange inkonsekvente handlinger." I løpet av mine godt og vel sytti år her på jorden har jeg lest mange bøker. De aller fleste har jeg likt, fordi jeg har prøvd å skjønne hva forfatteren vil ha fram. Dersom en henger seg opp i detaljer blir leseopplevelsen ikke den samme, og en kan lett hindre andre i å lese en bok de ville ha likt :)
SvarSlettMed vennlig hilsen Anna Sømme
Heisan, takk for interessant tilbakemelding. Jeg ser at vi ikke er enige i hva vi synes om denne boka, og det er igrunnen helt greit. Om jeg er den første eller siste som skriver om Inferno så ser jeg ikke hva det skal ha å betyr for hva JEG synes om innholdet? Jeg kan umulig rose en bok opp i skyene dersom jeg ikke syns den var så bra?? Husk, at dette er en personlig oppfatning av boka. Ikke noe annet! Leserne som liker boka vil også la sine meninger komme på trykk. Jeg leser ikke en krimthriller for å forsøke å skjønne hva forfatteren vil ha fram. Jeg leser en krimthriller for å underholdes, og når detaljene blir så forstyrrende (overdrevne) som de FOR MEG ble i denne boka, ja da påvirker det leseopplevelsen min uansett hvor mye jeg prøver å like boka. Inferno fikk en 3'er! Ikke stryk! Det er faktisk midt på treet, ispedd egne meninger. Om man er enig med meg eller ei er en helt annen sak.
SlettSiden du og Anonym over her tydeligvis likte boka veldig godt, så er det jo fint at deres synspunkt er kommet som tillegg til bokomtalen her. Jeg syns det er flott med et nyansert syn og vi kan godt være uenige i totalopplevelsen av boka.