lørdag 20. oktober 2012

Sammenlikning Kindle Paperwhite, Nook Glow & Kobo Glo

Jeg kom over denne flotte videosnutten på bloggen Good-E-Reader som sammenlikner de tre forskjellige lesebrettene med frontlys som er tilgjengelige pr. idag. Resultatet var ikke overraskende. Sjekk ut og vurder selv:.

12 kommentarer:

 1. Hei Marianne! Interessant det du skriver om Paperwhite. Så nøye på den når jeg nå kjøpte nytt lesebrett. Fikk min nye Kindle for noen dager siden, min gamle Keyboard var begynt å sprekke(!!) i kantene etter å ha blitt kastet rundt i vesken min i flere år. Var ganske usikker på hva jeg skulle kjøpe, men valgte til slutt den helt vanlige rimeligste Kindle modellen.

  Ville egentlig ha en ny Keyboard, men den var ikke på lager til internasjonal forsendelse akkurat da. Men den nye er helt super -- det viktigste for meg var at jeg ville ha den "døde" skjermen, som ikke er baklyst eller opplyst, for jeg syns det er så utrolig mye bedre å lese på. Det sliter ikke på øynene.

  Det eneste som er litt dumt med denne er at den har ikke 3G, (whispernet) - jeg må koble meg til et wi-fi -- litt mer organisert og færre impulsive kjøp på kafé eller flyplass. Men jeg trenger ikke farger og alt det der (har iPad) og som ren bokerstatning er den helt vanlige Kindle kjempefin så langt!! Enda mindre og mer hendig enn Keyboard. Happy :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan Clementine, kjekt å høre at du liker den "lille" Kindle'n! Den er også super! Til forskjell fra deg så har jeg ikke hatt behov for 3G. Har alltid for mange uleste bøker tilgjengelig til enhver tid til at det blir nødvendig med uplanlagte kjøp i tillegg til alt det andre :o) Som deg syns jeg at den "døde" skjermen er optimal. Jeg blir aldri trøtt av å lese på den, og i mørket leser jeg faktisk aldri. Sambo'en sin Kindle Keyboard begynner også å sprekke opp litt i hjørnene nå, men han holder trofast på sin enn sålenge. Kjempefornøyd ennå til tross. Størrelsen på den "lille" Kindle'n (som Touch-modellen) er som du sier helt toppers. Enda enklere å ta med. Rett og slett supre brett! Happy too :o)

   Slett
  2. Kindle Paperwhite har "død" skjerm, belysningen det er snakk om her ligger i rammen rundt skjermen for å erstatte ekstern lampe i mørket, og kan slås av og på.

   Slett
  3. Heisan Kjetil, ja jeg er klar over at lyset ligger i rammen og kan skrus av og på. Hva vi mente med "død" skjerm var kun at her var ingen muligheter for å skru på noen lyskilde :)

   Slett
  4. Jeg har klart å få tak i en Paperwhite og er kjempefornøyd med den (hadde Keyboard før). Lampene (LED) er i rammen og lyset blir fordelt av et fiberoptisk lag på skjermen. Dette fungerer veldig bra, og det ser annerledes ut enn f.eks. iPad. Skjermen fungerer like bra i dagslys som før og kontrasten oppleves som høyere.

   Det eneste negativet er at hvis man bruker "feil" lysinnstillinger, så blir man faktisk litt sliten i øyene. Jeg tror at hjernen og øyene mine som er vant til å sitte 8+ timer om dagen foran en baklyst skjerm blir litt forvirret når jeg ser på en frontlyst skjerm der lyskilden er skjult.

   Slett
  5. Heisan,
   Der bekrefter du forsåvidt mistanken min, at frontbelyste skjermer ikke nødvendigvis er så behagelige for øyet som en "død" skjerm (som Keyboard og Touch). Jeg sitter og dingler på gjerdet ennå når det gjelder anskaffelse av Paperwhite til meg selv.

   Slett
  6. Som en oppgradering fra Kindle Keyboard er det helt klart verdt det med tanke på mindre størrelse, raskere maskinvare og skarpere oppløsning. Så sjeldent som jeg brukte tastaturet synes jeg egentlig at det var litt sløsing med plass; da er det like greit å ha det på skjermen.

   Det er også veldig behagelig å ha mulighet til å få godt lys hvor som helst. F.eks. slipper jeg å ha noe annet lys når jeg sitter foran peisen en mørk høstkveld :)

   Passer man på å tilpasse lysstyrken etter forholdene blir man ikke sliten i øyene. Og skulle man likevel bli det kan man bare skru av/ned lyset og bruke en vanlig leselampe - da er det i hvert fall ikke dårligere enn en eldre Kindle.

   (Kan også nevne at på lysstyrke 0 så er lyset fortsatt på, men det er kun synlig hvis det er helt bekmørkt.)

   Slett
  7. Ja jeg ser helt klart at som oppgradering fra en Keyboard så er den super! Spesielt størrelsen. Jeg brukte selv tastaturet en del på egen Keyboard (jeg editerer bøker), men vennet meg igrunnen greit til touch-tastaturet, selv om jeg må gjøre noen flere steg for å legge notater inn i ebøkene (Touch-modellen). Interessant å høre at det fremdeles er lysstyrke ved styrke 0! Jeg trodde den da var totalt "død"... Betyr kommentaren din at du rett og slett syns skjermkvaliteten forringes om du skrur lysstyrken til 0? Og hva mener du med en eldre Kindle? Alt som er eldre enn Paperwhite? Bare så jeg ikke misforstår deg :o) Interessant å vite!

   Slett
  8. Neida, kvaliteten på skjermen er bra med lysstyrke 0. Under vanlige lysforhold vil den da se nesten helt lik ut som en "eldre" Kindle (da mener jeg alt fra Kindle Keyboard og nyere). Hvis man tar den med seg inn på et mørkt rom vil man imidlertid se at skjermen lyser veldig svakt. Lyset slår seg helt av kun hvis man slår den av / setter den i hvilemodus.

   Så det jeg mener er at hvis man er plaget av lyset så kan man skru det (nesten) av, og da har men en Kindle som er like bra (eller bedre) som en av de eldre versjonene.

   Slett
  9. Jeg kan også nevne at etter å ha brukt den i en liten stund nå har det blitt mer og mer behagelig å bruke lyset. Jeg tror at hjernen har måttet tilpasse seg frontlys som kan oppfattes som baklys.

   I tillegg er det visst slik at hvite LED-lys trenger litt tid på å brennes inn for å få ordentlig hvitfarge. Jeg nesten helt sikker på hvitfargen har blitt gradvis "varmere" og mindre blå enn da jeg slo den på første gang, noe som også gjør den mer behagelig.

   Jeg er virkelig fornøyd med Paperwhite og jeg er veldig glad for at jeg valgte å oppgradere! :)

   Slett
 2. Ser jo fordeler og ulemper her, men nå er jo den løse lampa mi på vei så da får det holde ei stund. Tror nok denne paperwhite teknologien stadig vil forbedres, så neste gang..., kanskje.

  SvarSlett
 3. Ser forskjell på de ja! Jeg har bestemt meg for å kjøpe meg lesebrett en gang neste år. Jeg kan ingenting og skal fortsette å lese her inne og la det være en del av alt jeg må sette meg inn i! Hvem vet, kanskje det har kommet enda flere nye modeller neste år..

  Jeg finner Kindle Paperwhite mest behagelig av de tre i filmen!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)