søndag 14. oktober 2012

Bokomtale - "I, Robot" av Isaac Asimov


Flere kjenner nok filmen I, Robot som kom ut i 2004 med Will Smith som hovedrolleinnehaver. Færre kjenner kanskje til forfatteren Isaac Asimov som har skrevet boka som filmen er basert på.

Asimov er en av de store innen Sci-Fi sjangeren og ble sammen med Robert A. Heinlein og Arthur C. Clarke vurdert som en av de tre store Sci-Fi forfatterne i sin levetid. Boka "I, Robot" befinner seg på 1001-lista, og igår kveld ble den med meg i sofaen :o)


Boka

Det finnes tre robot-lover: 1) En robot skal ikke skade et menneske eller gjennom inaktivitet tillate at et menneske blir skadet. 2) En robot må adlyde alle ordre som kommer fra menneskene unntatt dersom dette kommer i konflikt med lov nr. 1. 3) En robot skal og må beskytte seg selv og sin eksistens sålenge dette ikke kommer i konflikt med lov nr. 1 eller lov nr. 2. Med disse tre, enkle direktivene i bunn skildrer Asimov robotens utvikling gjennom en serie sammenkoplede historier, fra robotens enkle opprinnelse til dens ultimate potensiale i ikke så altfor fjern fremtid. En fremtid hvor kanskje menneskeheten også er foreldet? Historiene inkluderer roboter som blir mentalt sprø, roboter som er tankelesere og hva med roboter med humor og intelligens? Det stopper ikke her, for robot politikere erstatter menneskene og roboter styrer til slutt i all hemmelighet verden. 

Isaac Asimov
Kilde: Wikipedia
Denne boka er utrolig interessant for en sci-fi nerd som meg der den mikser vitenskapelige data og fiksjon i en salig blanding. Asimov gir leseren alt han trenger for å løse problemene som dukker opp underveis i historien. Jeg tror det er på denne måten boka må leses, ved å  gjette seg fremover hva neste steg bør være. Dersom man angriper boka på denne måten så vil Asimov's fantastiske tankegang etterhvert bli klar, og det er som man gjør viktige oppdagelser ved hvert gatehjørne. Hver av historiene, som egentlig er deler av en lang livshistorie fortalt av Susan Calvin - en av pionerene innenfor emnet robot-psykologi - dreier seg om konflikter som oppstår i en robot når den prøver å være tro mot de tre innebygde robotlovene. Utviklingen fra den ikke-talende barnevakt roboten til politiker roboten er ikke bare spennende og skremmende, den er fullt ut troverdig!

I lys av at denne boka ble skrevet på 50-tallet er Asimov forbausende fremsynt. Flere av elementene som Asimov har med i boka som fremtidsutvikling er vitenskap pr. idag. Det er dette som for meg gjør god sci-fi så utrolig interessant. Hvordan kan det være mulig på 50-tallet å spå fremtiden så godt som flere av de dyktigste sci-fi forfatterne har gjort? Det er ikke bare spennende, men også skummelt..  Asimov's "I, Robot" er en lettlest bok på rett over 200 sider. Dersom du ikke har lest noe særlig sci-fi tidligere så er den veldig spiselig. Her er ikke mange tekniske ord og uttrykk, emnene snurrer i all hovedsak rundt forståelige utfordringer - både i menneskene og i robotene, og hvordan disse kan og vil interagere.

Dersom man har sett filmen med Will Smith og tror at dette er boka som filmen er basert på så er dette korrekt kun i helt ytterste konsekvens. Ingen av historiene som Susan Calvin kommer inn på i robotenes utvikling involverer selvmordsroboter, ei eller robot-opptøyer slik filmen baserer hovedplottet på. Filmen er totalt ulik boka, og det eneste gjenkjennelige konseptet er de tre robot-lovene. Det var en utrolig spennende film, det var ei enda mer interessant bok!


Hvor på treet?

Dette kan umulig bli noe annet enn

 av 5Kilde: egen p-bok
Forlag: Granada Publishing Ltd
Utgitt: 1968
Språk: Engelsk
Antall sider: 206
ISBN: 9780586025321Søndagstur i oktober.

4 kommentarer:

 1. Nå når du har testet ut robotene hans, må du jo bare kaste deg ut i hovedverket, Foundation, http://en.wikipedia.org/wiki/Foundation_series.

  En liten forsmak på 8 episoder finnes i form av BBC legendariske hørespill fra 1966, fritt tilgjengelig på http://archive.org/details/IsaacAsimov-TheFoundationTrilogy, og varmt anbefalt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan! Har faktisk alle Foundation-bøkene i bokhylla. Samboen har lest sci-fi ca 25 år lenger enn meg og har opparbeidet seg en anseelig mengde, kan man trygt si :o) Har masse spennende ulest på den fronten! Takk for tipset, likevel. Asimov er definitivt kommet inn på leselista mi for resten av året!

   Slett
 2. Dette er virkelig en bok jeg må lese! Jeg har sett filmen men ante ikke at boken befinner seg på 1001 listen. Tusen takk for flott boktips (og en nydelig omtale)!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Astrid Therese :o)
   Asimov har også boka "Foundation" på 1001-lista, dersom du liker sci-fi. Mange spennende sci-fi forfattere der, faktisk!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)