mandag 15. oktober 2012

Nyttig info ved kjøp av Kindle Paperwhite!

OPPDATERT: Kindle Paperwhite selges nå til Norge. 
Sjekk innlegget mitt HER.

Oppdatert 4.2.2013: 
Test/omtale av Kindle Paperwhite ligger HER.

Nedenforstående utfordringer med Kindle Paperwhite er nå fikset, så dette innlegget er utdatert. Heldigvis :o)

Jeg har funnet svært interessant informasjon om de første Kindle Paperwhite som er blitt produsert. Det jeg nå vet gjør at jeg ikke kommer til å være en av de første som kjøper denne versjonen av Kindle. Jeg refererer følgende fra "A Kindle World Blog"...

"Amazon adds a "We want you to know" section to the Kindle Paperwhite product page

I earlier called attention (Oct. 5) in an Update about the first Kindle Paperwrite reports and reviews, to a situation developing in which some owners were concerned about the bottom 1/2-inch of the device, which, in darkened rooms especially, often shows some uneven light where the LEDs begin sending light to the rest of the screen and, at the start, the light isn't yet evenly diffused.

 I described this and linked to a Youtube video that shows the same device in daylight indoors and in a room completely darkened.

  Also, some units have arrived with what seem to be discolorations, usually in dark rooms, although with many of these, the colors aren't being seen after a few days of exposure to the air.  In a very few cases, they've remained visible in all lighting situations and, if so, those should be returned to Amazon for replacement -- Amazon has been replacing these with no trouble, sending out replacements the same day.

  The latter indicates a possible bad batch though, and the reported problematical ones are being sent to engineers to check out, per some customer rep responses to forum members.  In the Kindle forums, some are upset by the normal bottom 1/2-inch unevenness and this is partly because Amazon's product illustrations tend to show the ideal display, as marketing materials will -- so for those buyers, it seemed a flaw.

  In my early Notes for buyers, I drew attention on Sept. 8, in points 3 and 5 and in the "Things Buyers should Know" section, to the lack of audio capability in the Paperwhite and the lower storage capacity of 2GB vs the 4GB of the previous e-Ink Kindles (Aug 2010 and after).  That was to prevent prospective buyers from purchasing without realizing these things.  I also gave a couple of theories beyond what Amazon explains as of yesterday.

  Yesterday Amazon added its "We want you to know" section on the Paperwhite product page."

Det lønner seg altså enten a) å sjekke Kindle Paperwhite nøye for dette problemet før man kjøper (mao. netthandel kan være littegranne spooky akkurat nå) - Eller b) vente litt og se om nyere batcher viser seg å ha løst problemet. Barnesykdommer er ikke uvanlig, jeg vil bare ikke ha noen av dem selv. You are hereby warned ;o)


Fra en "gjemt" park i Perth

.

32 kommentarer:

 1. Da setter vi den på vent ja, hadde en kunne gått i butikken og prøvd hadde det vært noe annet, men dette tar jeg ikke sjansen på.
  Godt det er noen som følger med :) Takk skal du ha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg er nysgjerrig på dingsen selv, jeg. Men jeg er allergisk mot barnesykdommer.. Samboen skal over den store pytten nærmere jul også, så vi får se om han kan sjekke ut ståa da. Kjipt å kjøpe en Kindle som ikke svarer til forventningene, selv om Amazon sin returservice er upåklagelig - til og med i julestria (selv-erfart).

   Slett
 2. Hvilke sjangse? du bør nok se noen videoer for å se hvordan den ser ut og fungerer før du dømmer den til å være av lavere kvalitet. Den er fortsatt bedre enn den forrige med klarere hvit bakgrunn. Også om man vil så kan man bare bruke ekstern lys kilde om som belysning i mørke steder om det plager deg såpass. og 2 eller 4gig har ikke så mye å si når det er snakk om 1200 bøker på den lille dingsen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Amazon bekreftet selv at flere av de første Kindle Paperwhite ikke holdt hva den i utgangspunktet lovet mht frontbelyst skjerm. Disse ble returnert av kundene og erstattet med ny Paperwhite. Paperwhite modeller fra denne batchen er fremdeles i omløp! I ettertid har Amazon blitt nødt til å bekrefte, at selv de korrekt produserte Paperwhite ikke har jevn belysning - (som man får på Nook Glowlight versjonen) - ref. Amazon's nye "Learn about" link på Paperwhite-siden.

   2 eller 4 Gb betyr ikke så mye om man kun har e-bøker på Kindle'n. Det er imidlertid viktig å notere seg, at Kindle Paperwhite har kun 2 Gig OG er uten audio-mulighet! Det er altså ikke mulig å høre lydbøker på Kindle Paperwhite. Derfor betyr ikke 2 Gb så veldig mye, for e-bøker tar mye mindre plass lagringsmessig enn lydbokfiler. Personlig liker jeg imidlertid å både kunne lese e-bøker OG høre lydbøker fra en og samme dings..

   Slett
 3. Jeg har litt problemer med å ta folk alvorlig som den sure kommentaren til anonym over her. Hadde vedkommende stått fram med navn blir det noe helt annet. Det var det... ;-)
  Jeg prøver å få tak i en brukbar liten lampe til min Kindle Keyboard. Noen tips eller ideer? Sto at Amazon ikke sendte produktet til Norge (eller min adresse?)
  På bokhandlerne sto de bare å gapte når jeg spurte, de visste knapt hva en e-bok var.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig Inger ;o)

   Jeg selv kjøpte denne LED-lampen til Kindle Keyboard'en min (se link nedenfor). Det er ikke alle leverandører (ei heller alle underleverandører som Amazon.com benytter) som leverer til Norge. Denne fikk jeg imidlertid fatt i, og syns den fungerer veldig godt til eksternt lys å være. LED-lampen har bøyelig "stamme" så du kan få den vinkelen du ønsker på lyset. Du kan også vri på selve lyshodet. Lyset fungerer imidlertid best om du har et Kindle-cover å clipse det fast i, da det kommer med en ganske så sterk klype som festeanordning. Sjekk blogginnlegget mitt her for mer info:

   http://ebokhyllami.blogspot.no/2011/04/lesing-i-mrket.html

   Slett
  2. Selv fester jeg dette lyset i topp, høyre hjørne (i coveret) som gir den beste lysspredningen uten at LED-lyset kommer i veien :o)

   Slett
  3. For all del jeg mente ikke å virke sur, ville bare argumentere litt.
   Jeg har sett en mengde av videoer og presentasjoner på nettet. virker å være veldig grei liten sak for prisen!

   og svar til kindlejoy jeg er enig med deg på audio fronten, men ikke så veldig med høytalere! ville vært fint med en plugg inn for hodetelefonen.
   Har erfart at små maskiner som brett har veldig dårlig lyd kvalitet og når jeg hører på noe musikk som krever litt krevende toner så blir det aldri likt og mindre nytelse ut av.

   Og igjen så vil jeg si at det at prisen og kvaliteten spiller litt rolle så om dem ikke har perfeksjonert maskinen til sitt ytterste som NASA kanskje hadde klart så er det ikke en stor sak med bittelitt dårlig belysning som antagelig ikke kommer til altfor mye nytte uansett, vil tro folk kommer til å foretrekker å ha på lampen! :)

   Slett
  4. Heisan Stefan,
   Argumentere er helt greit :) Enig i at høyttalerne ikke behøves, men pluggen burde vært der! Nå benytter jeg ikke musikk på lesebrettet, så der kjenner jeg ikke til kvaliteten. Det er mulig den ikke er bra nok for et avansert lydbilde. Jeg bruker Kindle'n min som lesebrett og en sjelden gang lydbok, og lyden da er helt flott til mitt bruk. Jeg liker ro når jeg leser :)

   Grunnen til at jeg personlig ville ha ventet litt med nettkjøp er hovedsakelig problemet med misfarging på flere av skjermene i den første batchen som har gått ut fra Amazon. Ref. innlegget over her. Jeg tror også at lyssettingen på skjermen vil bli bedre etterhvert, for jeg tror ikke Amazon i lengden vil selge et produkt med dårligere frontlyskvalitet en eks. Barnes&Nobles Nook Glowlight brett. Konkurranse er konkurranse, og nå selges etterhvert Nook-brettene også på det internasjonale markedet for første gang. De har kun vært solgt i USA tidligere.

   Det skal bli spennende å se utviklingen!

   Slett
  5. ahh lydok ja, fortsatt dårlig kvalitet for det også, men ja jeg visste ikke om denne missfargings problemet. Men hvorfor ville det å kjøpe fra nettet vært noe problem? Kan forestille meg at norske nettaktører kommer til å selge dem også! Om du tenker på garanti osv.

   Slett
  6. Kjøper man på nettet så har man ikke mulighet for å sjekke om skjermen har misfarging før man kjøper. Selvfølgelig kan man returnere og få ny hos Amazon, men det er nå ikke så kjekt da. I butikk (min Kindle Touch er kjøpt i butikk i USA) kan man forlange å få pakket opp Kindle'n og sjekket om den er ok før man tar den med seg hjem. Irriterende nok er det Kastrup flyplass i Køben som har nærmeste Dixon shop for kjøp av Kindle for oss nordmenn. Evt. Heathrow, London. Garantien er den samme. Jeg har returnert en Kindle Keyboard til Amazon USA pga. problemer med skjermen. Innenfor 1 år etter kjøp så har du full returrett uansett om du har kjøpt på nett eller ei. Og det er jo uansett bra.

   Slett
  7. For å presisere.. Jeg er kun skeptisk til nettkjøp sålenge det finnes barnesykdommer med produktet. Jeg har ingen problemer med å kjøpe elektronikk over internett sånn ellers. For å holde meg oppdatert på Kindle sjekker jeg ofte bl.a. kindleboards.com i tillegg til amazon.com sine supportsider. Der får man kjapt føle temp'en i markedet. Anbefales :o)

   Slett
 4. Da er lampe bestilt, fikk ikke den ene sorten men den andre gikk bra.
  Håper det blir bra.

  I just bought: 'Mighty Bright MiniFlex Clip-On Reading Light for Kindle (White)' by Mighty Bright
  www.amazon.co.uk
  Mighty Bright MiniFlex Clip-On Reading Light for Kindle (White)

  SvarSlett
  Svar
  1. Grattis! Den var veldig lik min ja. Fordelen med LED-lys er at de varer i en hel evighet... Nå kan du også smuglese midt på natta ;o)

   Slett
 5. Jepp ;-))) Det blir flott, var et par netter på sykehus nettopp og da er det ikke bare å tenne lyset om natta når en deler rom. Så dette blir bra ;-)

  SvarSlett
 6. ja, nå har jeg brut Paperwhite i en ukes tid. når det gjelder lysfordelingen så er det én ting man må huske. Det dreier seg om et leselys, verken mer eller mindre. Det benyttes en teknikk der lyset fordeles gjennom en "hinne" på skjermen slik at lyset fordeles langt bedre enn ved bruk av leselampe. Lyset får bakgrunnen til å se hvitere ut, som om du leser fra et ordinært lesebrett i sollys. Joda, det kan anes en liten ujevnhet helt nederst på skjermen, men det er ikke til noen forstyrrelse for lesingen og det merkes ikke når man leser. Slik er det bare. Å fordele lys til en skjerm, uten at den er bakgrunnsbelyst, det er fantastisk og det fungerer. Å lese i mørket er en behagelig opplevelse. Du stirrer ikke inn i ei lommelykt men leser helt greit uten å bli sliten i øynene.
  Det er ingen barnesykdom men heller så langt man har kommet med denne teknikken. Det er mye bedre enn å lese med en leselampe som man må feste til f.eks. Kindle Keyboard.

  Når alt det er sagt, så er den raskere, mindre og lettere enn Keyboard, samt at den ser bedre ut. Jeg kommer til å beholde mitt gamle Kindle Keyboard fordi det fortsatt er et utmerket lesebrett, men samtidig har paperwhite en selvskrevet plass på nattbordet.


  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tilbakemelding fra en med hands-on erfaring! Det setter jeg stor pris på! Jeg var selv litt redd for at lyset skulle bli trøttende for øynene slik bakgrunnsbelyste skjermer er i lengden, men det høres ut som det ikke er et problem. Supert! Det var mer misfargingen som har oppstått på enkelter skjermer fra de første produserte Kindle Paperwhite som jeg i hovedsak så på som barnesykdom. Det høres ikke ut som du har en av dem.

   Hvor fikk du fatt i lesebrettet? Jeg leser at etterspørselen for tiden er større en leveringskapasiteten, så jeg ble litt nystjerrig :o)

   Slett
 7. Hei,
  Vi bestilte våre lesebrettet ved lansering og bestilte gjennom MyUs.com
  De gir deg en U.S. adresse og ordner med videresending av lesebrettet. Vi bestilte 3 stk. og det gikk som en drøm. Prisen totalt ble på ca. 1250 kroner pr. brett.
  Trikset var altså å være tidlig ute og å benytte amerikansk adresse. Om lesebrettet koster litt mer på grunn av forsendelse og U.S. adresse, så betyr ikke det så mye i mine øyne når man ser på de generelle bokprisene Amazon tilbyr.
  Nå leser jeg at Amazon UK begynner å selge brettet 26. november, begrenset til 2 pr. kunde til 109 pund pr brett. Det er forhåndbestillinger der nå.

  SvarSlett
  Svar
  1. Forventningene til brettet har vært store helt siden Barnes&Nobles slapp sin Nook på markedet. Jeg håper Paperwhite holder mål. De tidligere lesebrettene fra Amazon har ihvertfall vært veldig bra. Selv har jeg en Kindle Touch nå, men vil ikke bytte denne ut, for jeg er utrolig fornøyd. Kommer likevel til å kjøpe en Paperwhite for testbruk og så gi det videre i julegave til en annen lesehest i familien. Det er noen av oss :o)
   Ebok-prisene til Amazon er veldig bra, selv om prisene har steget en del på 1,5 år pga innføringen av moms. Sammenliknet med prisene på norske er de fremdeles latterlig lave. Jeg er glad jeg leser engelsk :o)

   Slett
 8. hei :) jeg er en jente som ønsker meg Kindle paperwhite til jul, men når vi prøver å bestille den fra amazon godtar de ikke bestilingen :( jeg lurer derfor om dere hadde det sammme problemet, og hvor dere evt. bestilte den fra?? (hadde vært greit med respons så fort som mulig)

  mvh Jenten som ønsker seg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan,
   Dersom du ønsker deg en Kindle Paperwhite tilsendt Norge så har du to valg. Enten ta turen til usa... eller smøre deg med tålmodighet. Dessverre. Du får ikke bestilt Kindle Paperwhite fra Amazon.com til Norge ennå. Amazon selger kun Paperwhite modellen på det amerikanske markedet. Du er ikke den eneste som venter... Den modellen Kindle du kan kjøpe fra amazon.com for tiden er kun den minste Kindle, uten touch. Veldig godt lesebrett, men har verken touch eller "frontlys".
   De av oss som har fått Kindle paperwhite til Norge har enten vært en tur over til USA/fått noen andre til å kjøpe for seg - eller, opprettet en postboks-adresse i USA og gått turen via underleverandører som tar på seg jobben med å være bindeleddet mellom USA og resten av verden. En litt mer møysommelig jobb, men det kan absolutt gjøres. Den varianten har jeg ikke testet ut.
   Det er heller ikke kommet noen indikasjon fra Amazon på når de planlegger å selge Kindle Paperwhite internasjonalt. De sliter fremdeles med å dekke det amerikanske behovet mht produksjon.
   Beklager :)

   Slett
  2. Tusen takk for hjelpen :P

   mvh Jenten som ønsker seg!

   Slett
  3. Hei,

   Det er ikke noe problem å bestille Paperwhite til Norge. Opprett en gratis postboks hos jetcarrier.com. Du får da en amerikansk adresse, og jetcarrier.com vil videresende pakken til deg så fort de mottar denne.

   Jeg bestillte min Paperwhite via jetcarrier.com. De tok i underkant av 200kr for sendingen, men Amazon shippet gratis til jetcarrier siden dette går innenlands. Jeg regner med at Amazon uansett kommer til å ta en del for shipping til Norge når den dagen kommer, så det er ingen grunn til å vente.

   Hilsen en fornøyd eier av Kindle Paperwhite.

   Slett
  4. Jeg mottok også en Paperwhite i dag (brukte Jetcarrier-metoden, tok faktisk kun 6 dager totalt, hadde flaks), og mitt eksemplar ser heldigvis ikke ut til å lide av feilene som mange(?) klager på. Joda, lyset er ujevnt nederst, men det er ikke et reelt problem om ikke man mener det skal være det.

   Slett
  5. Takk for tilbakemelding! Slike er gull verd :o) Og nå nærmer jeg meg muligens å få kladde på en Paperwhite jeg også. Har ikke vært så giret på frontlyset, jeg ser det er sjelden jeg har hatt behov for det sålangt, så derfor har jeg ikke byttet ut Touch'en - Men vil likevel teste og se hvordan det er. Curiosity killed the cat...

   Slett
 9. Hei og takk for interessante innlegg. Jeg kjøpte min Paperwhite via venner i Irland og har nå brukt den i snart to uker. Helt enige i kommentarene til Anonym fra 18. oktober. Lyset er noe ujevnt nederst, men det forstyrrer ikke selve leseopplevelsen. Kontrasten ved bruk av sidelys er heller ikke like god som ved vanlig dagslys/leselys, men det fungerer allikevel ganske bra. Har Kindle Keyboard fra før og er svært fornøyd med den, men Paperwhite'en er definitivt mer praktisk når man skal ut på tur.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan, og tusen takk for flott info! :o)

   Slett
 10. Det er ingen problem å bestille fra amazon.com direkte til norge. Man må bare være tomodig å leite og trykke på noen å tyve lenker før man finner den :)

  De har en egen versjon får utlendinger :)

  Kindle Paperwhite 3G, 6" High Resolution Display with Built-in Light, Free 3G + Wi-Fi - for international shipment (Vodafone)

  http://www.amazon.com/gp/product/B007OZNWRC/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan, ja jeg er klar over dette. Amazon har omsider fått en internasjonal versjon som sendes ut av USA. Jeg har et innlegg om det på bloggen min her:

   http://ebokhyllami.blogspot.no/2013/01/endelig-kindle-paperwhite-selges-til.html

   Jeg skal imidlertid oppdatere dette innlegget mitt med link i tillegg :o)

   Slett
  2. Åja :) hehe. Fant denne strengen direkte vis google æ.
   Men ser æ må leite litt rundt på sia di å lese i kveld når jeg får tid, ser ut som det er mye interesangt hær :)

   Har lånt en Kingle Keyboard fra en kompis, å æ må si jeg likte å lese fra den. Har bare likt pocketbøker hittil. Det å kunne forandre font og størrelse utifra dagsformen, og om æ gidd å ta på brillan eller ikke, e genial. Ordboka va å genial (hender jo framdeles man finner ett og anna ord dær ute man ikke vet spesifikt hva betyr selv om man fårstår sammenhengen, og nu slipper jeg å google det fra telefon :D). Likte størrelsen men tengte mere på Paperwhite 3G. Men du kan kanskje svare på di spørsmålan æ har og ikke har rokke å søkt etter?.

   Går det an å skrive komentarer og sånt på Paperwhiten? har ikke set noe bilde med on-screen tastatur men det burde jo være dær siden teknologien er gammel.

   Går det å holde Paperwhiten med en tommel oppå uten å drive å bla i sidet eller markere ord i tide og utide? Keyb.en holdet jeg som en bok med ene tommelen over testan og inn på skjermen til tider.

   Hilsen Jan-Egil
   (Sia ville ikke poste innlegget mitt med å bare legge inn navn :D)

   Slett
  3. Heisan Jan-Egil,
   Det går fint an å skrive kommentarer på Paperwhite'n. Du kan hvor som helst klikke fram et digitalt tastatur som du kan på alle nettbrett (og Kindle Touch).
   Du kan imidlertid ikke holde en tommel oppå uten å bla/markere tekst/skape kaos. Skjermen er en touch-skjerm. Det er det som er mitt største ankepunkt både med Kindle Touch og Paperwhite. Kindle Keyboard har knappene, som er geniale! Digitalbok Touch (det norske lesebrettet til Digitalbok) har både touch-skjerm OG bla fram/tilbake knapper. Genialt! Det har ikke Amazon fått tilbake på Paperwhite'n fra Kindle Keyboard. Dessverre.
   Skulle jeg anbefale et lesebrett ville jeg sagt Digitalbok Touch til alle dem som i all hovedsak leser norske e-bøker (slipper konvertering og HAR bla-knappene i tillegg til touch som de nyere Kindle-modellene mangler, utenom den lille Kindle da - som har knapper, ikke tastatur og ikke touch-skjerm). Det finnes et lesebrett for de fleste, man må bare bestemme seg for hvor preferansene ligger :o)

   Slett
  4. Takk får kjapt svar :)
   Leser ikke norske bøker så det er ikke noe problem og de bøkene jeg leser er billigere fra amazon alikavel så det blir nåkk kindle ja. Jeg offrer nåkk litt tilvenning med touchen får å få leselys og bedre oppløsning også :). Når man brukte 12minutt på å bli kjent med touch telefon så blir sikkert ikke kindlen noe broblem :)

   Har du fådt tester PW'en din noe siden mandag?

   Skal jeg høre lydbok så bruker jeg bare android mobilen uansett, den er alltid med og har plass nåkk. Men med bare 4,7" så blir det litt lite til å lese på selv om det går greit med baklyst skjerm (må bare skru lysstyrken helt ned OG aktiverer screen filter appen som demper det enda mere, æ bruke 50% i tillegg, da funker det i mørket uten å bli halvblind). Må vel legge inn kindle på mobilen også, så man kan veksle ka man leser på om man ikke har med brettet :/ (fin fordel det dær :D)
   Jan-Egil

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)