lørdag 12. mai 2012

Bokomtale - "Fortellingen i Fiolinen" av Natasha Solomons

En nydelig perle av en bok av en for meg fullstendig ukjent, britisk forfatter. En kjærlighetshistorie som utspinner seg før og under utbruddet av 2. verdenskrig.


Litt om boka

Elise Landau er en overklassepike fra Wien. Hennes far er forfatter og hennes mor en meget velrenommert sangerinne. De omgås i all hovedsak Wien's rike og berømte. Familien Landau er imidlertid også jøder. I slutten av 30-årene begynner det å bli utrygt i Wien for jødene, og Elise blir sendt avgårde til England, og Tyneford gods, for å jobbe som hushjelp. Elise's søster og hennes mann får seg visum til USA i siste liten, mens Elise's foreldre blir igjen i Wien.

Elise ankommer Tyneford våren 1938. Det er et fantastisk, gammelt gods ved ei bukt ut mot havet. Som overklassepike fra Wien har hun overhode ingen erfaring som hushjelp, hun vet ingenting om England bortsett fra at hun sannsynligvis kommer til å hate oppholdet. Mens tjenere pusser sølv og serverer drinker på plenen bærer Elise morens usannsynlig dyre perlekjede under uniformen og skaper furore ved å danse med godseiersønnen Kit. Men krigen nærmer seg og verden endres, og Elise endrer seg med den. På Tyneford lærer hun at det faktisk er mulig å være mer enn en person, og at det er mulig å elske mer enn en gang i livet.


Min evaluering


Dette var en nydelig fortelling om en ung pike som må legge sitt gamle, overklasseliv bak seg og takle verden, krigen og hushjelp-rollen helt alene i et ukjent land. Det var en veldig troverdig bok. Jeg er ikke veldig begeistrert for overstadig romantiske bøker, men denne hadde en så var og fin undertone at jeg ikke kunne legge den fra meg. Forfatteren gjør en fantastisk jobb med å beskrive livet på Tyneford, og det er som jeg selv går rundt i det gamle godset, kjenner luktene, hører lydene og latteren fra kjøkkenet.

Elise vokser til å bli en sterk kvinne, og det er ikke uforventet at hun forelsker seg i godseiersønnen Kit. Som tidligere del av overklassen har hun en helt annen holdning og sterkere meninger om mangt og mye enn de andre tjenerne. Derfor føler hun seg også veldig dradd mellom to verdener. Hun passer ikke helt hjemme blant servitører og hushjelper, men hun er likevel ikke en del av herskapslivet på godset. Solomon balanserer Elise fint mellom disse to ytterpunktene, og tegner et nydelig, men også troverdig bilde av tiden, atmosfæren og livet som Elise lever.

Kjærlighetshistorien er nokså selvfølgelig, og slutten av boka kommer heller ikke som noen stor overraskelse. Det som overrasket meg mest var faktisk fortellingen i fiolinen! Jeg dras i to retninger når det gjelder akkurat den. Jeg tror jeg er mest skuffet, for jeg fant den verken poetisk eller filosofisk. Effekten av akkurat det poenget fikk jeg ikke med meg, og for ikke å komme med noen spoiler så kan jeg igrunnen ikke si noe mer. Boka må leses for å forstås :-)  Jeg likte imidlertid veldig godt skrivemåten til Solomons. Språket flyter og beveger meg og flytter meg definitivt tilbake i tid, til England og Dorset og hvordan krigen også sterkt påvirket dem som bodde ute på landsbygda. Vel verd å lese for en romantisk historiker!


Min rating 

(-) av 5


Kilde: Leseeksemplar
Forlag:  Cappelen Damm
Utgivelsesdato: 13.04.2012
ISBN: 9788202370534
Språk: Bokmål
Innbinding: Innbundet
Originaltittel: The Novel in the Viola
Antall sider: 400.

8 kommentarer:

 1. Takk for fin anmeldelse:)
  Glad lørdag!
  Pia xx

  SvarSlett
 2. Så bra du likte den! Takk for anmeldelsen :) Gleder meg så fryktelig til å lese den....er så redd for å bli skuffa!
  Ha en fortsatt god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du blir ikke skuffet! Språket og historien er nydelig! At jeg som ytterst sjelden leser romantiske, historiske romaner gir denne en 4'er er stort, men det vet bare de som kjenner meg godt :-) Du kan bare fortsette å glede deg! :-) Skal bli spennende å lese din anmeldelse!

   Slett
 3. Har så smått begynt å lese denne, og turte bare så vidt skumme over innlegget ditt. Språket gjør meg helt henført, og jeg ser frem til å lese mer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Språket er nydelig og historien likeså. Skal bli spennende å høre hva du synes om slutten og fortellingen i fiolinen :-) Boka var en glede å lese. Kos deg.

   Slett
  2. Nå er jeg ferdig. Jeg gleder meg virkelig til å anbefale den videre :)

   Slett
 4. Denne boken var helt nydelig, jeg likte den veldig godt da jeg leste den. Og som deg så syntes jeg at jeg kunne kjenne luktene og atmosfæren på Tyneford.

  Jeg likte ikke så godt slutten om fiolinen, ble litt skuffet faktisk.

  :-)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)