torsdag 19. mai 2011

Gratis bøker er ingen menneskerett...?!?

Dagbladet idag har et innlegg som jeg sporenstreks reagerte på, nemlig FpU's holdning til privatisering av bibliotekene! Her er klippet rett fra Dagbladet:

"Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å privatisere bibliotekene i Norge. Som en liberalistisk ungdomsorganisasjon mener vi at folk selv skal betale for bøkene man leser.  

En løsning vi ser for oss er slik DVD-utleie fungerer i dag. Dette er jo et kroneksempel på at kulturen lever godt privat. Man kan betale en sum for å leie en bok i en gitt tidsperiode. En annen løsning er at man betaler en månedlig kontingent slik at man kan låne så mange bøker man vil. Litt på samme måte som man betaler for å bruke treningssentre. 

Mange handler i dag rimelig bøker på mammutsalg og liknende. Det bør ikke være slik at alle må betale for et bibliotek de ikke bruker. I dag har barn og ungdom ofte et godt utvalg bøker på skolene sine, det bør de fortsatt ha. Her har bibliotekarene relevant kunnskap om bøker til barn og ungdom. 

FpU ser det også som en mulighet at andre enn studenter i større grad får tilgang til bibliotekene på Universiteter og Høyskoler. Her kan man betale en sum per måned og få tilgang til et stort utvalg litteratur. Det bør også være mulig for bedrifter å drive bibliotek dersom de ønsker det. Tenk deg å gå Chess-biblioteket, hvor spennende er ikke det? Å privatisere bibliotekdriften er liberalisme, enkelt og greit.

Gratis bøker er ingen menneskerett."

Hva syns du...?!?

.

2 kommentarer:

  1. Eg synest det blir litt historielaust å ikkje sjå samanhengen mellom gratis bøker, alfabetiseringsprosessen, informasjonsflyt til alle grupper og folkeopplysning og demokrati. Og eg synest denne samanhengen bør vere med, når ein tek opp spørsmålet om gratis tilgang til bøker er ein menneskerett, eller ikkje.

    SvarSlett
  2. Fullstendig enig, Bai - på alle områder. For ikke å snakke om hvilke bøker man da får tilgang på, eller ei. Dersom bibliotekene privatiseres, skal da "eierne" bestemme hvilke bøker man skal lese? Hva med utkant-Norge? Hvem vil økonomisk drive bibliotekene der?

    I et samfunn som nå, hvor ungdom leser færre og færre bøker, er det da smart å fjerne den gratis muligheten de idag har på folkebiblioteket? Jeg ville heller da vurdert å utvide eksisterende bibliotekstilbud til å låne ut gratis e-bøker tillegg til papirbøker for å møte ungdommen på deres digitale ståsted. Det er fullt mulig med teknologien som finnes idag og som benyttes bla. av Amazon.

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)