tirsdag 26. februar 2013

Bokomtale - "Profitøren" av Tom Kristensen

Så var jeg kommet til tredje lydboka i rekken av Tom Kristensens krimbøker. Min versjon av Profitøren er nok et hørespill fra Radioteateret. Jeg må si jeg fikk sansen for det i forrige boka, Hvitvasking, som var mitt første møte med dramatisering av bok for radio på flere ti-år.

"Stipendiat Stine Lindh blir vitne til en dramatisk gisselaksjon i Langholm Rederi i Tønsberg. En krigsseiler tar de ansatte som gisler og truer skipsrederen med dynamitt for å få ham til å fortelle om det som skjedde under 2. verdenskrig. Like etter kommer en av Stine Lindhs studenter over noen kodede dokumenter etter en telegrafist som døde i et torpedoangrep i 1941. Hemmeligheter fra 2. verdenskrig står igjen i fare for å bli avslørt. For tjue år siden ble en direktør i Enskilda Banken drept for det han visste. Nå må det igjen aksjoneres; spor ødelegges og vitner bringes til taushet. Stine Lindhs doktoravhandling om norske krigsprofitører trekker henne inn i et kappløp der alle midler tas i bruk, og dramatiske hendelser vil snu opp ned på alt hun tidligere har trodd på." Bokkilden

At jeg refererer Bokkilden på innholdet sier vel det meste om akkurat denne boka. Det er kanskje fordi jeg hadde skyhøye forventninger at jeg sitter igjen nokså skuffet, selv om Radioteateret igjen gjorde en veldig god jobb med innspillingen! Profitøren ble for meg ganske så tam sammenliknet med de forutgående 3 bøkene jeg totalt har lest/hørt av Tom Kristensen. Jeg fant ikke plottet særlig spennende selv om det var lagt til Norge/New York under 2. verdenskrig. Jeg har hørt/lest om krigsprofitører tidligere da jeg hadde et skikkelig raid på bøker om krigen i Norge, men følte ikke at boka gav meg noe særlig nytt. Ja det var en gisselaksjon på gang, posisjoner til norske skip ble lekket til tyskerne og båter ble torpedert slik at gode mennesker (som min farfar) druknet. Likevel grep ikke historien meg, ei heller syns jeg den var særlig spennende. Stine Lindh ble heller ikke en overbevisende karakter for meg, stipendiat med doktoravhandling til tross. Det hele ble litt for lettvindt. Om boka hadde blitt bedre hadde jeg lest den istedenfor å høre den? Jeg vet ærlig talt ikke. For meg tror jeg det var Radioteaterets hørespill som hevet denne boka fra ikke noe særlig til ok. Dessverre. MEN, jeg har ikke gitt opp Tom Kristensen, og har nettopp lastet ned Dypet, utgitt i 2010, som jeg skal kose meg med på øret i krim-måneden mars :o)


Kilde: Egen lydbok
Forlag: Lydbokforlaget
Innspilling: Radioteateret
Utgitt: 2011
ISBN: 9788242150004
Spilletid: 2t 30min
Utfordring: 1 lydbok pr. mnd, GoodReads


Morgenstund i Whistler/Canada - den magiske blå time (kl. 08:20...)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)