torsdag 7. februar 2013

Bokomtale - "Charles Darwin" av Thomas Hylland Eriksen

Da Charles Darwin gav ut Om artenes opprinnelse i 1859 vakte den stor forargelse og debatt. Mange mente at boken var en rekke sammenraskede indisier som ikke beviste noe som helst. Samtidig var det nettopp indisienes kvantitet og kvalitet som gjorde at de tyngste aktørene blant naturvitenskapsmennene ble overbevist. Darwinismen som vitenskapelig teori stod for grunnleggende endringer ved århundreskiftet. På bakgrunn av Charles Darwin's evolusjonslære har man i nyere forskning funnet fram til variasjon ved mutasjon og genenes gåter (Nrk).

Det er nettopp biologen og mennesket Charles Darwin forfatteren Hylland Eriksen tar for seg i denne boka. Her presenteres Darwin's forskning og flere av hans bøker, artikler og notater. Til tross for at boka ikke er store saken så syns jeg den gir en grundig og særdeles interessant presentasjon av evolusjonsteoriens far. Vi følger Charles Darwin på kryss og tvers både tids- og stedsmessig og jordomseilingen med HMS "Beagle" står selvfølgelig sentralt. En reise som varte i nærmere fem år. Det var på denne reisen Darwin tok sine senere berømte nøyaktige notater av  forskjellige geologiske fenomener, fossiler og levende organismer. Han samlet også nitidig prøver av individer fra svært mange arter, mange ennå ukjente for naturvitenskapen som han sendte hjem til Cambridge sammen med brev som beskrev funnene. Det var resultatene av funnene fra jordomseilingen som etterpå satte Darwin på sporet av evolusjonsteorien han flere år senere publiserte og er blitt viden kjent for. Det som kanskje ikke så mange er klar over er at det som grunnla Darwin's ry som forsker var hans geologiske publikasjoner.

Charles Darwin 
Bildekilde: whenintime.com
Darwin var en skikkelig arbeidsmaur, og arbeidet mer eller mindre hele livet. Samle- og dokumentasjonsbehovet/ -manien var han viden kjent for, og nøyaktighet var en dyd. Andre naturvitenskapsmenn mente likevel at Darwin var en stor samler, men ikke en stor vitenskapsmann. Til tross for en utrolig arbeidsmoral så var han både pinglete og konfliktsky. Kunne han unngå sosiale settinger som ikke hadde med jobben å gjøre så skyldte han gjerne på sviktende helse for å unngå slike situasjoner. Musikk, kunst og kultur var av liten interesse. Livet var jobben, og jobben var livet.

Hylland Eriksen klarte med denne biografien å vekke interessen min på ny for evolusjonsteoriene som ligger bak Darwin's "Survival of the fittest" i tillegg til å lære meg masse om Darwin som jeg ikke var klar over tidligere. Det var en veldig interessant bok, ikke bare fordi den tok opp Darwin's liv og levnet, men boka satte ham også i datidens politiske, naturvitenskapelige og kulturelle miljø og hva dette hadde å bety både for biologien som sådan og for Darwin som forsker. Dette var imidlertid ikke ei ensporet bok. Både motstandere og tilhengere av evolusjonsteorien ble drøftet, og ikke minst forholdet Darwin hadde til religionen og dens syn på den ikke direkte teologisk begrunnede evolusjonsteorien. Det er ikke tvil om at forfatteren har gjort et særdeles grundig forarbeid før han skrev denne biografien om Charles Darwin og den kan definitivt anbefales som både lettlest, grundig og engasjerende!


Kilde: egen bok
Utgitt: 2001
Forlag: Gyldendal
Språk: Norsk
Antall sider: 168
ISBN: 9788205277953
Utfordring: Norske forfattere, GoodReads


Optisk bedrag - bygninger i Las Vegas :o)





4 kommentarer:

  1. Hylland Eriksen er en entusiastisk kar og hvis noen skal gjøre Darwin antropologisk nyspennende er han rette mann for jobben. Han eller Harald Eia, eller Nick Hornby -)

    Klapp og kudoz til alle som leser non-fiction, kjenner det sitter langt inne her i dalen, hjelper ikke hvor god omtalen din er, Darwin står ikke på leselista for 2013!

    (leste forresten hos Rose-Marie at kosebolla di ikke lar deg klippe klør?, for meg som trenger andres shortcomings for å føle glede, var det akkurat det jeg trengte. Her i huset kan vi nemlige nå klippe tuppen av 2/gang med munnkurv og kattemat på boks. Tar ingen sjanser -)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det fine med boksalg er at man kommer hjem med bøker man ikke visste man ville ha... Charles Darwin? 30kr? Han er jo interessant! *check* Viste seg i ettertid å være et riktig så bra bokvalg! Hvem skulle trodd... (kjente ikke til forfatteren, så det var et rent lykketreff...) Nå har jeg lest biografi både januar og februar, og så jeg som "aldri" leser non-fiction! I etterkant så ser jeg at jeg burde ha satt et non-fiction mål for 2013! ..så kunne jeg klappet meg selv fornøyd på skulderen ved utgangen av året og følt meg riktig så kjepphøy, men jeg hadde null tro kan du trygt si... Klapp og kudoz mottas derfor med humble takk! :)

      Bollerud er ikke spesielt klar for kloklipping, nei. Ei heller tannpuss. Sistnevnte er ikke såå farlig, for han har på sine nå 6 år holdt gebisset sitt sånn noenlunde på egenhånd. Klørne derimot, er en annen sak. Han blir fullstendig rebelsk på sine gamle dager. Med og uten godbit! Har prøvd med munnkurv en gang. Nope! Til og med ikke med veterinæren til hjelp. Hun ble noe overrasket da lillebolla klarte å vri seg unna både veterinær og hjelper. "Ich tror wir trenger ein dåse narkåse".. var veterinærens konklusjon (jepp, tysk fraulein på norgesvisitt..) - så stikk i rumpa og freden senket seg. Det er godt det er lenge til neste gang...

      Slett
  2. Takk for godt boktips! Må kikke på språket i boken, om det er en lettfattelig tekst i forhold til å anskaffe den til skolebiblioteket der jeg jobber. Gode bøker om Darwin er det behov for flere av.

    Peter Christen Asbjørnsen var ved siden av å være den ene halvdelen av, Asbjørsen&Moe, også naturforsker. Asbjørnsen så tidlig hvor viktig Darwins evolusjonslære ville bety for humanetisk forskning. Asbjørnsen oppdaget forøvrig også en ny sjøstjerneart i Hardangerfjorden - et funn som var av stor vitenskapelig betydning. En interessant mann, han Asbjørnsen ; )

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg syns det var en lettfattelig tekst, men har ikke for mye å sammenlikne med når det gjelder Darwin. Som skolebiblioteksbok burde den være fin, for den er ikke avskrekkende tjukk (kun 168 sider), avsnittene er logisk ordnet og språket flyter godt. Den er innholdsrik, men ikke for tungt belærende.

      Asbjørnsen som noe annet en halvparten av Asbjørnsen&Moe kjenner jeg ikke til. Takk for tips! Skal lure litt mer på ham :o)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)