torsdag 12. januar 2012

Hvordan lese norske e-bøker på en Kindle!

En god ting kan ikke sies for ofte! Det begynner å bli en stund siden jeg tipset om at det faktisk går an å lese norske e-bøker på Kindle. Dersom man er litt tålmodig og installerer to gratis programmer som behøves til konverteringen så er det ingenting som tilsier at du ikke skal kunne lese dine ærlig kjøpte norske e-bøker på hvilket som helst lesebrett egentlig.

Oppskriften ligger... HER

Den er nylig oppdatert og tilpasset en liten endring som ble gjort på en ekstern lenke jeg henviser til.


Programvaren jeg benytter


Calibre gjør den egentlige jobben med å konvertere den norske e-boken fra formatet .EPUB til Kindle formatet .MOBI 

For spørsmål rundt denne problemstillingen, send meg gjerne en e-mail på: mykindlejoy@gmail.com

Når dette er sagt så er det opp til hver og enkelt å ta det moralske ansvar for at denne løsningen ikke blir misbrukt. E-bok filene skal og må behandles som enhver annen bok med copyright, men nå kan du ihvertfall få kjøpt e-bøker i forskjellige filformat, konvertert dem og få lest dem på DITT foretrukket lesebrett! 

Idag har jeg ærlig (og typisk norsk veldig dyrt) kjøpt og konvertert Jørn Lier Horst sin e-bok "Vinterstengt". Jeg gleder meg :-)


Kjenner jeg er veldig klar for en fotosafari nå... :).22 kommentarer:

 1. Jeg skjønner ikke så mye av det du skriver om ang. lesebrett - men det er for jeg ikke er inne i den verdenen ennå.. ;-) Men jeg snuser meg litt fram hos deg, for å se hva dette er.
  Takker for kommentar om bokhyller hos meg - og ønsker deg lykke til med den siste boka til Horst. Jeg avsluttet nettopp en annen av hans bøker. Glimrende den også! Klem.

  SvarSlett
 2. Kort fortalt kommer e-bøker i flere format, som musikk kan komme på cd, lp og kassett. Man kan nødvendigvis ikke avspille en lp på en kassettspiller, selv om det er samme musikken. Derfor kan man heller ikke uten videre "avspille" en norsk e-bok som kommer i noe som kalles .EPUB formatet på Amazon sitt lesebrett Kindle som avspiller .MOBI formatet.

  Som med musikken kan man gjøre noe triks. Man kan ta opp musikk fra en lp til kassett og da går det fint å spille denne i en kassettspiller. På samme måte kan man behandle de norske .EPUB filene med en PC programvare slik at man kan lese dem på Amazon sitt Kindle lesebrett. Hvordan dette gjøres ligger i oppskriften. Man må imidlertid ha litt PC kunnskap for å få det til. Derfor anbefaler jeg alltid Sony lesebrett til dem som kun leser norske e-bøker. Sony sine lesebrett kan "avspille" de norske .EPUB filene direkte.

  Men så er det noen av oss da, som foretrekker å lese engelsk og har forkjærlighet for Amazon og deres lesebrett. Og da må man gjøre noen triks i Ludo med de (få) norske bøkene som vi leser :-)

  SvarSlett
 3. Dette programmet er også nyttig:
  http://www.itavisen.no/867191/saa-enkelt-er-det
  Jeg kjøper ikke norske e-bøker selv, men kjenner noen som gjør det og de gjør slik som IT avisen skriver om.

  SvarSlett
 4. Det fungerer også, men da må du betale for programvaren de bruker. Min oppskrift er gratis, og ett-klikks for fjerning av DRM ;-)

  SvarSlett
 5. Veldig tusen takk for dette tipset som jeg har bokmerket og skal se nærmere på når jeg er blitt lei av å lese engelske bøker på min nye Kindle!

  SvarSlett
 6. Grattis med Kindle, Kathleen :-) Happy Friday!

  SvarSlett
 7. Nå fikk jeg lyst til å kjøpe meg Kindle! Av alle lesebrettene jeg har hørt om hittil, synes jeg at Kindle er den mest "passende" — hva jeg nå legger i det begrepet — så det er veldig praktisk å kunne lese norske bøker på Kindle også, ikke bare engelske!

  Kanskje noe å sette på ønskelisten til desember? :)

  SvarSlett
 8. Hei, ville bare tipse om at hvis man installerer en plugin til calibre kan man også fjerne drm samtidig som man allikevel konverterer til mobi. Et mindre steg. :)
  (Står feks om den her http://apprenticealf.wordpress.com/2011/01/13/ebooks-formats-drm-and-you-%E2%80%94-a-guide-for-the-perplexed/ )

  SvarSlett
 9. Takk for tips, Susie :) Det kommer stadig nye versjoner av både Calibre selv og plug-in's, og det fine er at dette blir lettere og lettere. Skal sjekke ut fremgangsmåten du beskriver her og oppdatere "oppskriften". Supert med tilbakemelding, for det skjer mye på kort tid når det gjelder lesebrett og formater! :)

  SvarSlett
 10. :)
  Og jeg overfører konsekvent bøkene direkte fra Calibre. Enten via mail hvis jeg det bare er en bok og jeg ikke gidder koble kindlen til eller via kabel hvis det er mange. Sender direkte til enheten og jeg trenger ikke gå inn i mapper eller lignende.

  SvarSlett
 11. Jeg har akkurat skaffa meg en Kindle Touch og ville forsøke noen norkse bøker, f.eks. "Lucifers Evangelium". Lastet denne ned fra digitalbok.no som EPUB og deretter fulgte jeg oppskriften din for å omformattere til Kindle-format - dvs nesten. Jeg la aldri inn programtilleggene i Calibre, allikevel klarte den jobben bra! Kan hende at den ikke hadde noe DRM-kryptering?

  ;-D Hans

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hans,
   Tom Egeland er en av de foreløpig få forfatterne i Norge som bruker sosial DRM istedenfor teknisk DRM. Dette betyr i praksis at navnet ditt blir stemplet i e-boka (en av de første sidene) istedenfor at en fysisk programvarelås settes på filen. På den måten signaliserer Egeland at han stoler på sine lesere, og at vi kommer til å behandle denne eboka på samme måten som papirbøker.
   Skulle ønske alle fulgte Egeland's modell. Det eneste vi lesere ønsker er jo å lese bøkene våre på foretrukket lesebrett!
   Kos deg med Lucifers Evangelium. Det er en veldig bra bok :-)

   Slett
  2. Sosial DRM, et betegnede utrykk! Jeg har allerede lest den siste av Egeland som papirbok, og den var så god som den første, så jeg skal kose meg med boka så snart jeg har fullført den jeg leser i øyeblikket. :-D

   Slett
 12. Hei!

  Takk for gode tips, eg gir eit tips tilbake: For dei av oss som har Mac med operativsystem nyare enn 10.6, vil ikkje ADE fungere heilt, iallfall er det mange som opplever problem. I så fall kan ein bruke Sony sitt program, Reader", som fungerer på same måte.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan - tusen takk for info!! :-)

   Jeg har dessverre ingen Mac, så jeg har aldri testet ut hele opplegget på Mac. Det er godt å vite for alle Mac-brukere der ute! Jeg har testet Reader ifm et Sony lesebrett og Reader fungerer helt utmerket på PC også i kopling mot oppskriften min i erstatning for ADE.

   Takk igjen! :-)

   Slett
 13. Nå er det kommet ganske mange bøker med sosial DRM (vannmerking):

  http://www.libris.no/nb-NO/Sok/?tekst=&filter=kopibeskyttelse_facet(Vannmerket+SDRM)innbinding_facet(E-bok)

  og faktisk uten noen DRM:

  http://www.libris.no/nb-NO/Sok/?tekst=&filter=kopibeskyttelse_facet(Ingen)innbinding_facet(E-bok)

  som burde fungere på Kindle også med en enkel konvertering uten noen (mer eller mindre lovlige) ekstra plugins.

  Libris er eneste bokhandelen jeg har funnet hvor man kan søke etter dette.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tipset mariusko! Dette vil jeg legge ut som eget innlegg på bloggen min :-)
   Sosial DRM brer om seg - heldigvis. Tom Egeland var en av de første, og jeg håper flere følger.
   Var ikke klar over at Libris har dette som søkealternativ. Way to go !!!
   Tips som dette er gull verdt :-)

   Slett
  2. Det som også er litt interessant er at man på den måten kan følge med på hvor mange utgivelser som finnes av hver type. Av ca. 2500 titler totalt så ser jeg at det er ca. 600 med sosial DRM og og ca. 100 uten DRM.

   Jeg tror Aschehoug har gått over fra teknisk til sosial DRM på alle nye utgivelser.

   Slett
 14. Herlig. Takk for tipset, kjøpte meg akkurat en norsk e-bok som jeg nå har fått over på min Kindle! :D

  SvarSlett
 15. Må bare takke for tipset. Benyttet Calibre med plugin for å låse opp og konvertere en bok fra norli. Sendte den så til min kindle epost adresse. Ett par minutter senere så var den tilgjengelig i min IPad kindle app.

  Brukte minnepinne versjonen av Calibre. På den måten kan jeg også ha med meg applikasjonen i lommeboken om jeg skulle trenge å konvertere en bok når jeg er ute på reise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott du fikk det til :o) Huske bare å ha plug-ins på plass i Calibre som du har på minnepinnen. Ha en flott ferie, med hundrevis av bøker i sekken ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)