lørdag 21. januar 2012

Utlån av e-bøker fra Ryfylkebiblioteket!

Ryfylke er allerede satt på verdenskartet med storslåtte Preikestolen. I litt mindre målestokk blir nå Ryfylkebiblioteket satt på norgeskartet når det gjelder e-bøker. Dvs. utlån av e-bøker! Med unntak av et prosjekt i regi av Buskerud fylkesbibliotek er Ryfylkebiblioteket de første i Norge som kan tilby e-bøker til lånerene sine.

Gjett om jeg har ventet på dette da! Men jeg må smøre meg litt til med det jeg ikke er kjent for å ha for mye av...



Sakset fra lokalavisen om tjenesten 

"Ryfylkebiblioteket: Åshild Hus, kulturleiar i Forsand kommune, signerte tysdag 18. oktober kontrakt om overgang til nytt felles biblioteksystem og ny portal for lån av e-bøker i Ryfylke. Det er kommunane Forsand, Strand, Hjelmeland. Finnøy, Suldal og Sauda som sidan 2009 har arbeidd med å oppretta Ryfylkebiblioteket. 
Ryfylkebiblioteket har valt det nyutvikla Micromarc3 og BS Weblån frå Bibliotekenes IT-senter AS.
Felles biblioteksystem vert satt i drift før jul, medan dei som ønskjer å låne e-bøker, må venta til 1. mars neste år (2012). I dag har dei seks biblioteka individuelle løysingar frå tre forskjellige leverandørar. For biblioteka er overgang til ei felles løysing ei svært lønnsam investering, og ein føresetnad for å få e-bøker integrert i biblioteka sine katalogar slik dei ønskjer.

Lånarar som i dag bruker biblioteka sine tenester på internett, vil etter omlegginga møte nye skjermbilete, men funksjonane vil stort sett vera dei same. For dei tilsette på biblioteka betyr overgang til felles biblioteksystem ekstra arbeid, men det er verdt innsatsen, meiner dei. Felles katalog og fagmiljø betyr mykje.

Den store gevinsten for lånarane kjem 1. mars neste år. Då kan Ryfylkebiblioteket endeleg tilby brukarane lån av e-bøker. Med unnatak av eit prosjekt i regi av Buskerud fylkesbibliotek er Ryfylkebiblioteket dei første i Noreg som kan tilby e-bøker til lånarane sine.

At det har tatt såpass lang tid å få dette tilbodet på plass, skuldast den norske bokbransjen sin skepsis til utlån av e-bøker frå bibliotek.

Ryfylkebiblioteket er blitt til gjennom tett samarbeid om prosjektet mellom biblioteka i Ryfylke. Prosjektet har fått støtte frå Nasjonalbiblioteket, Rogaland fylkeskommune, Ryfylkefondet og Biblioteksentralen."

Bloggeren Greylady med bloggen Tankespeil hadde 15. januar et innlegg på bloggen sin som går på e-bøker og utlån. Les hennes tanker og frustrasjon rundt emnet HER. Fylkesbiblioteket i Buskerud er kommet noe lenger i e-bok utlånet enn Ryfylkebiblioteket har her på vestlandet og er allerede kommet igang. Likevel...  
"Drammens-biblioteket har 60 forskjellige titler til utlån. Mens det er et stort utvalg av e-bøker internasjonalt, er Norge blitt en e-boksinke, hevder Lohne Mohn".
 Les hele innlegget i Drammens Tidene HER.

Man kan si mangt og mye om innkjøpsordningen og Norsk Kulturråd, men enige kan vi vel være i at utlån av e-bøker er et stort steg i rett retning. Det er ihvertfall ikke ett øyeblikk for tidlig!!! Så får vi håpe at både Norsk Kulturråd og bokbransjen forstår det enkle faktum at man ikke kan behandle elektroniske ebok-filer på samme måte som papirbøker...

En ting er sikkert - 1. mars har jeg a) lagt meg i elektronisk soveposekø for å komme inn på Ryfylkebiblioteket og b) er klar for å teste om biblioteksbøkene kan leses på en Kindle :-)  

OPPDATERT 5. MARS, 2012 - KLIKK HER


Morgenen gryr over Ryfylke



.

6 kommentarer:

  1. Jo da, det er jo litt på vei, men kan du skjønne hvorfor det ikke heller opprettes en felles nasjonalt e-bok bibliotek tjeneste? Hvorfor i all verden skal dette deles opp etter geografi og pulveriseres ut til hvert lille bibliotek?
    Som digitalbok.no skriver og som også gjelder bibliotekbøker:
    "Kindle-lesebrett kan ikke lese ebøker med Adobe-kryptering (ADE). Kindle kan derfor IKKE benyttes til å lese bøker fra Digitalbok.no

    Grunnformatet som benyttes i ebok-produksjonen av bransjen i Norge og av Amazon er veldig lik. Begge benytter et grunnformat som heter ePub. Det er først etter at det er lagt beskyttelse på eboken (DRM, kryptering) at de oppfører seg forskjellig. Den norske forleggerforeningen har valgt en åpen standard som heter Adobe Digital Editions (ADE), mens Amazon har valgt et proprietært krypteringssystem som heter Mobipocket. I utgangspunktet kan et lesebrett støtte begge krypteringene samtidig, men Amazon har bestemt at de ikke tillater lesebrettprodusenter å legge ADE på lesebrett som har Mobi-støtte."
    Men med den oppskriften du har laget kan det vel kanskje gjøres?

    SvarSlett
  2. Fullstendig enig i nasjonalt ebok-bibliotek tankegangen. Hele vitsen er jo at dette kan være superenkelt fordi det faktisk ligger elektronisk! Hva de tenker med forstår jeg ikke..??

    Når det gjelder de forskjellige e-bok formatene det opereres med, og DRM, så forstår jeg mer grunnen bak. Amazon ønsker a)å knytte kundene til seg med Kindle lesebrettet, for b) at kundene kun skal kjøpe bøker fra Amazon's eget ebok-"lager". DRM beskyttelsen de legger på bøkene er for nettopp å låse disse til de forskjellige Kindle lesebrettene sine, og fordi det skal være vanskelig å kopiere e-bøker gratis til "hele halve verden" når man først har kjøpt en e-bok. En papirbok kan kun lånes ut til en person om gangen. DRM forsøker å begrense ulovlig distribusjon av e-bøker. Det samme gjelder norske e-bøker med Adobe-kryptering.

    Men, oppskriften som jeg har laget gir deg mulighet for å omgå akkurat det problemet. Den fungerer uten problemer, og jeg leser norske e-bøker på min Kindle som i utgangspunktet var Adobe-krypterte. MEN, det er kun jeg som leser disse bøkene. De blir verken distribuert eller videresolgt til noen andre. Her er det viktig å ha det moralske kompasset iorden. E-bøker har samme Copyright som papirbøker og skal behandles deretter.

    SvarSlett
  3. Det er vel nettopp dette med DRM og copyright mm som gir de største utfordringene. De fleste skjønner jo at både forfattere og forlag (til en viss grad) skal leve, på samme måte som det gjelder musikk.
    Både du og jeg er vel i stand til å håndtere det, men desverre virker det jo som om noen mener alt bør være gratis, og gjør hva som helst for å omgå alle regler.
    Når det er sagt kan en jo absolutt diskutere pris. Vil produksjon og distrubisjon av e-bøker være mer kostnadssparende? Skulle jo tro det. Dette må jo komme leserne tilgode. Vi kjøper jo innpakningen selv (les: pc, lesebrett ol.)
    Kjøper vi ei papirbok til 350 kan vi lese den, låne den bort eller gi den videre til andre. Kjøper vi ei e-bok er den jo bare for oss selv. Alt tilsier langt lavere priser til forbruker, noe som også må gjenspeiles i avtaler med bibliotekene. Eller det nasjonale e-bok biblioteket som bare MÅ komme.

    SvarSlett
  4. Hvordan går det med kø"sittingen" på biblioteket ifht utlån av Ebøker. Det har vært helt tyst i media - betyr det at de ikke er i rute?? Spent på om det er mulig å få lånt med en Kindle. Kjenner du noen som har Sony reader Prst-1 og hørt førsthåndserfaringer med den??

    SvarSlett
  5. Kø-sittingen må jeg vente med! Sjekket faktisk nå i helgen, men det finnes kun et PDF dokument foreløpig på ryfylkebiblioteket.no - dessverre :-( Har ikke hørt noen rykter om status ennå heller. Dobbelt :-((

    Mer flaks når det gjelder Sony E-reader Prs-T1. Jeg testet nemlig en nå på søndag! :) En venninne har nettopp kjøpt seg og hun er sålangt kjempefornøyd. Den er liten og lett, skjerm pittelitt mindre enn min Kindle Keyboard, kan leses og bla fra side til side med én hånd, herlig e-inc skjerm og med nokså samme batteritid og lagringskapasitet som Kindle Keyboard/Kindle Touch.
    Personlig synes jeg Kindle'n er mer robust og virker mer solid. Jeg får litt "plastikk-feeling" med Sony'en, MEN - det er min helt subjektive mening! Menysystemet på Sony'en er helt ok, touch fungerer knirkefritt, kjøp av norske bøker til PC og overføring av disse til Sony'en glir enkelt sålenge man husker å installere PC-programvaren som følger med (jada, glemte den i farten ;). Testet ikke kjøp av norske e-bøker direkte fra Sony'en, men det fungerer garantert helt knirkefritt. En helt flott e-leser som jeg godt kan anbefale! Noe spesielt du lurte på? Så kan jeg sjekke det ut, om du vil!

    SvarSlett
  6. Er i akutt beslutningsvegring :) Skal investere i lesebrett (blir slitsomt å lese Kindle på iPhone).... Står igjen med Kindle touch mot Sony - eller egentlig ePub mot kindleformatet. Liker Kindle og syns også den ser mer solid ut. Har sett Sony i butikken og den er litt plastikk. Sony reader store er vel fortsatt ikke tilgjengelig i Europa, så du har ikke samme enkle tilknytningen til egen nettbutikk, men selvsagt noe enklere å kjøpe norske bøker. Mulighet til å låne bøker på biblioteket er interessant- var derfor spent på om det vil la seg gjøre m Kindle også. Har hørt at noen syns programvaren til Sony er dårlig og bruker Calibre isteden, samt noe problem m frysning av skjerm og blafring. Har venninnen din opplevd det? Er detvslitsomt med "sideoppfriskning" etter hver side - Kindle touch har visstvdet etter hver sjette side. To gode lesere - har store problemer med å velge :)....!!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)