søndag 31. januar 2021

Oppsummering Januar

Januar endte til slutt opp med å bli en strålende start på 2021. Alle kom seg friske og raske gjennom både reise, jule- og nyttårsfeiring. Og som ekstrabonus fikk jeg beholde studinen hjemme 2 uker ekstra siden det (enda) ikke er lov med oppmøte på høgskolen i Sogndal.

Det er blitt god lesing og mange besøk på biblioteket i Stavanger (Sølvberget) til nå i år. Jeg får lite inspirasjon av å besøke det lokale biblioteket på Jørpeland - det er for lite og utstillingen/presentasjonen av bøker for snever - så derfor har jeg bestemt meg for å spandere én dag i uka til storbyen. For de av dere som ikke bor her - nå har Statens Vegvesen omsider fått orden i systemene sine og begynner å ta betaling for tunnellen under fjorden som skiller meg og oss fra de og dem i storbyen. Innkrevingssystemet har vært ikke-eksisterende i 14 måneder, så vi har vel igrunnen vært svært så heldige. Fom 1.feb blir det imidlertid betaling, så da er å cashe ut 238,- for en tur/retur til biblioteket. Pluss parkering og piggdekkgebyr i Stavanger. Man skal være rik for å få litterært påfyll :-)  Jada - jeg vet jeg kan bestille bøker fra laptop'en i soffen og få dem levert til Jørpeland, men det er ikke DET som er poenget. Nok sagt om den saken.

Så hva har jeg lest i januar? (Bøkene i fet skrift har link til egen bokomtale)

Med andre ord litt av hvert, men ikke akkurat det jeg var på jakt etter når det gjaldt diktsamlinger. I Diktlesesirkelen til Anita skulle vi lese kjærlighetsdikt. So far, no suksess. Wintervold var ikke det jeg trodde, og selv om Jeg vil våkne til verden av Brændjord var nydelig god, så handlet den om bearbeidelsen av selvmord i nær familie. Jon Fosse sin gjendiktning av Georg Trakl var kanskje ikke akkurat en samling kjærlighetsdikt, men diktsamlingen inneholdt likevel enkelte dikt med stor kjærlighet til naturen, så kanskje denne diktsamlingen er innafor hos Anita for januar? Jeg håper i det stille på aksept, for tre diktsamlinger på en mnd  er ikke bare-bare her i heimen..

Når det gjelder lydbøker så har jeg "bare" lyttet ferdig 2 stk ila januar. Det er fordi jeg har A Promised Land skrevet og innlest av Barack Obama på øret. Og for en nytelse! Han kan virkelig lese - OG skrive. Boka er på nærmere 800 sider, så den blir lest i små biter. Ellers blir det for mye politikk å ta inn over seg på én gang. Men du verden så god boka er. Anbefales! Jeg lytter til den fra Audible. Som Amazon Prime kunde får man ei bok gratis på Audible pr mnd, og jeg valgte meg Obama som januars godbit.

Ebokhyllami er også på Instagram, og der har jeg blitt MYE flinkere til å legge ut bøkene jeg leser. Av og til utdrag av bokomtalen her på bloggen, andre ganger legger jeg ut bøker som jeg ikke skriver komplette omtaler om på bloggen her. Ikke nødvendigvis fordi bøkene ikke er gode, men fordi tiden (og lysten) ikke alltid strekker til en mer gjennomtenkt omtale. Sjekk meg gjerne der. Jada, jeg heter selvfølgelig ebokhyllami der også :-)

Jeg har også begynt å benytte mitt eget regneark (igjen) for å notere ned hva jeg leser, hvilke bøker jeg skriver om, hvor jeg har fått tak i bøkene og (kremt) også hvor mange bøker jeg har kjøpt inneværende måned. Dette for (kanskje) å få litt bedre kontroll?

Tallenes tale er som følger:
 • Antall bøker lest: 14
 • Antall sider lest:  2471
 • Fordeling: 7 av menn, 7 av kvinner
 • Sjanger: 8 romaner, 2 essay, 3 diktsamlinger, 1 sci-fi
 • Språk: 9 norsk, 1 nynorsk, 4 engelsk
 • Kilde: 8 biblioteket, 2 Storytel, 1 leseeks, 1 gave, 2 kjøpt
 • Totalt antall kjøpte bøker i januar: 11 nye, 3 brukte

Jeg blogger ikke om hva bøkene koster, men vær sikker, jeg har prisen i lista til oppgjørets time 31.12...

Og SÅ har jeg omsider gjort noe med designet på bloggen her. Ikke fordi det var dårlig, men nå har jeg hatt samme designet i en evighet - sannsynligvis siden oppstarten av blogge i 2011 - og jeg begynte faktisk å bli temmelig lei av å se det samme. På tide med noe HELT nytt. Gi gjerne lyd om noe ikke funker helt. Jeg ser sitater blir noe rart foreløpig. Fix in the making!

Nå er jeg lynklar for februar. Jeg har bøker planlagt allerede, og så mistenker jeg at noen flere er på vei til en postkasse nær meg? Hu heeeei.... :-)

Ha en fin lesemåned alle!

Fine og inspirerende Duras-boka!


19 kommentarer:

 1. Mange fine titler du har på lest lista di, har faktisk noen av de på vent hos biblioteket. Den lille grønne Duras boka har jeg lånt og fant et par bøker av henne i bokhylla mi, så det og tegneserier av romaner blir min prioritet i februar.
  Her på Hamar har det vært iskaldt, 16-18 minus hver dag den siste uke. Nå må sola komme snart!
  Ha en fin uke som snart er her :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du all verden så kaldt! Men ser jo på bloggen din at dere har hatt det nyyydelig, tross kulda. Her putler vi rundt noen få minus, men det er vindstille og det er en herlig avveksling på den forblåste vestlandskysten.
   Duras var fin ja. Jeg må se om jeg får lest flere av henne. Jeg har ikke alltid hatt like stor suksess med franske forfattere, men hun fortjener en sjanse hører jeg av flere.
   Du har kastet deg på tegneserie av romaner du også forstår jeg. Janne S Drangsholt skulle visst hvor stor suksess hun har blitt blant bokbloggerne. Treffer jeg på henne igjen så skal hun få høre :-) God lesemåned!

   Slett
 2. Flott oppsummering Marianne. Mange fine bøker lest. Jeg har lest Duras, jeg kjøpte den for noen år siden, elsker slike bøker, og likte den veldig godt. Har også lest Folk med angst, Ti amo, og Jeg vil våkne til verden. Gode bøker alle sammen.

  Du kan selvsagt bruke Fosse/Trakl i diktsirkel , kjærlighet til naturen er like god kjærlighet som noen. Jeg er ganske rund i kantene-- det er dere som "tolker oppgaven".

  Har lyst på Obama på lyd, men jeg må vel kjøpe den siden jeg ikke har abb på audibel e.l.

  Skjønner godt at du vil besøke biblioteket. Det er jo så koselig og inspirerende. Går ofte på biblioteket jeg, nettopp fordi.. Men så har vi et stort flott bibliotek i Trondheim da:)

  Bloggdesignet ditt ble veldig fint. Ryddig, enkelt.:)

  Ønsker deg en fin februar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bra! Tenker på Fosse/Trakl. Kjærlighet til naturen er viktig den også. Sier jeg, som sitter og ser ut på en speilblank fjord, snødryss på trærne og fuglene som går berserk i fuglemateren. Det er lenge siden vi har tilbragt vinteren hjemme, så dette blir en ny opplevelse. Første gang i nyehuset faktisk. Jeg har bestemt meg for at null reise blir bra i år! (ellers blir jeg bare..sur)

   Så du er ikke en av dem som har deal med lydbokforlaget? Jeg har ikke sjekket om Obama ligger der, men innbiller meg at om noen så har vel de den på norsk så snart den utgis.

   Ja jeg liker å gå på biblioteket. Atmosfæren. Gå og pille i bøker, sjekke ut nye stativer med gullkorn. De er flinke på Sølvberget å endre på hvilke bøker de setter frem og "promoterer" litt. Det kan være nye, gamle, engelske som er populære på Goodreads osv. En dag tok de for seg Tore Renberg, en annen dag en haug med lydbøker. Koselig og inspirerende. Der sa du det akkurat som det er. Betaler gladelig for det.

   Takk når det gjelder bloggdesign. Jeg har blitt litt demotivert av å se det samme skjembildet nå i årevis. Jeg har byttet bakgrunnsbilde opp gjennom årene, men selve layout'en har vært identisk i øyestraks 10 år. Nuh var det dags :-)

   Fin februar til deg også Anita. Hold ut. Snart kan vi (forhåpentligvis) reise ut av landet igjen!

   Slett
  2. Jeg har ingen deal med Lydbokforlaget, men har fått lydbøker når jeg har spurt. Lenge seiden det nå, siden jeg hører så lite på lyd- Synes det er ok med Bookbites når de har noe ledig.
   Ang Obama, ville jeg høre ham- originalspråket. Lydbok på norsk på over 20 timer orker jeg ikke .

   Ja, biblioteket her er også dyktige på utstillinger. Nå for tiden har de utstillinger med en farge pr måned, samt andre som går på temA.

   Ja, vi holder ut, har intet valg.

   Slett
  3. Ahh.. Så man kan forespørre Lydbokforlaget også. Det har jeg ikke gjort. Var i kontakt med dem for noen år siden, men kom ikke frem til noe den gang. Vi får se. Jeg har så det holder på Storytel og Audible, egentlig. Ja Obama leser FANTASTISK selv. Nydelig stemme, og så kan han det med å LESE. Det er flytende og behagelig. Et naturtalent.

   Når det gjelder valg... så leste jeg nettopp på en bobilside på FB (følger med på et par) at folk kjører til Spania uten problemer for tiden. Det gjelder bare å ha de rette papirene så er ikke grensekryssing noe problem. Interessant. Nei, jeg vil ikke nedover nå. Er vintermenneske så det holder. Men det gir noen perspektiver med bobil.

   Slett
 3. God oppsummering, Marianne! Ukentlig tur til Sølvberget høyres flott ut, eg skal nøye meg med ein månadlig i alle fall. Muligens 13. februar om me ikkje regner eller snør ned.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh.. Det er den eneste helgen vi har reise-bort-avtale. Skal til Røldal på hytta til noen venner. Vi satser på at det snør såpass at du utsetter turen til lørdagen etterpå! ;-) Gi lyd når du er på tur. Jeg er vanligvis hjemme.
   Ja nå må jeg begynne å planlegge byturene. Kan ikke "svippe over" - eller i dette tilfellet, under - i ett kjør når det koster meg flere hundre kroner hver gang...
   God lesemåned, så ses vi når vi ses. Kanskje med en tur innom Løvås også?

   Slett
  2. Ingen problem å utsette det ei veke, og planlegge ein tur innom Løvås. Sist eg sjekka var det inngang per avtale.

   Slett
 4. Fin informativ oversikt. Moro at du likte Å skrive. Ønsker deg en bra lesefebruar - og de tunnellpengene er verdt en by- og bibliotektur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tunnel-, piggdekk- og parkeringspengene er alltid verd en by- og bibliotektur. Jeg må bare begynne å planlegge igjen. Er vant med ferje, men sisteåret har vært gull med gratis hull :-) Ja jeg likte Å skrive. Liker bøker om skriving. Men måtte legge inn årene på Terry Eagleton-boka Etter Teorien. Den ble litt for tørr akkurat nå. Lest den?

   Slett
 5. Du har jo tatt vårrengjøringen allerede, jeg kjenner duften av grønsåpe og ser tulipaner i vasene :) Gratulerer med flott lesemåned Marianne, godt å ha deg opp å fly igjen etter den slappe perioden i fjor.
  Jeg bestiller bøker på biblioteket og henter dem etter hvert som de er klar til meg, så det blir maaaange turer til biblioteket på en måned. Jeg går aldri rundt i biblioteket og ser etter noe spennende, må ha planen klar. Bompenger er kjipt, men når du kjøper 14 bøker på en måned, så blir ikke bompengene store utgiften :)
  Lykke til med ny lesemåned, og gled deg masse til å renne snøbrett om to uker!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp, ny vår på bloggen. Ikke en dag for tidlig. Kjenner allerede jeg er blitt mer inspirert bare av nytt design. Rart så lei man kan bli av "seg selv", hehe.

   Ja nå er jeg virkelig oppe og flakser igjen. Sånn i ettertid kan jeg ikke fatte hvor sløv jeg ble, men det var på mange områder. Jeg leste jo, men lite trening, svært lite skriving og (naturlig nok) lite sosialisering. Jeg tror det var sistepunktet der som satte meg ut. Jeg er jo i overkant sosial av meg, så jeg følte (og forsåvidt føler) meg temmelig...avkortet? Nå har vi imidlertid fått oss en liten sosial kohort med to andre vennepar og vi omgås ofte. Det hjelper betraktelig. Og derfor driver jeg meg selv til Stavanger også. Det er jo ikke mer enn 50 min fra huset her til Sølvberget, ferdig parkert. Så jeg kan jo ikke klage. Jeg får ta det jeg får. Heldigvis har de ikke vært nødt til å stenge ned, men har strikse munnbind-restriksjoner.

   Hysj! 14 bøker? Hvor leste du det? :-) Og ja - nå skal jeg til fjells!! Så får vi håpe at været holder... God febbis! (som arvingen sier)

   Slett
 6. Bloggen din vart veldig fin og ryddig, samtidig som den er gjenkjenneleg frå tidlegare. Bra!
  Eg likar desse oppsummeringsinnlegga på bloggane rundt omkring, det er så interessant å sjå kor ulikt og mangfaldig bokbloggarar les.
  Av dine januarbøker har eg kun lest Harry Potter nr 4. Fantastiske bøker, men eg har faktisk ikkje lest fleire enn dei 4 fyrste. Det er muligens på tide å gjera noko med det.
  Interessant det du skriv om Barack Obama si bok, men 800 sider høyrest noko avskrekkande ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha Berit. Jeg liker ryddig og at du syns den er gjenkjennelig, tross alt :-)

   Når det er sagt så har jeg ikke sett bloggen din i bloggrullen min i år, og måtte lete. Der ser jeg at du har lagt inn nytt innlegg idag, men hos meg står du oppført laaangt nede i lista med dato for 4 uker siden. Rart du ikke har poppet opp øverst hos meg, siden listen er kronologisk. Jeg må sjekke om jeg har gjort noe galt i bloggrullen min.

   Ja disse oppsummeringsinnleggene er gull. Enkelt å få oversikten over "alle" og sjekket ut om det er noen omtaler jeg ikke har fått med meg i farten. Vi leser veldig forskjellig du og jeg, men det er ikke mindre interessant å følge med likevel. Jeg snapper opp boktips både her og der. Det er det som er det fine.

   Jeg har heller ikke lest flere enn de 4 første bøkene i HP-serien. Ungene mine var ikke glad i bøker (ER ikke glad i bøker...) så det ble filmene med dem istedenfor. Men, jeg kan ikke gå gjennom livet uten å ha fått med meg bøkene, så derfor tar jeg dem på øret. Stephen Fry er fantastisk bra innleser. Det er kosebøker. Til forskjell fra mursteinen Obama ja. Etter så mye styr i mediene med Trump så er det nyyyyydelig å ha stemmen til Obama på øret og høre en intelligent politiker uttale seg (til en forandring ;-) Mange sider ja, så derfor kombinasjonen papir/lydbok. Ellers kommer jeg meg nok aldri gjennom. Politikk kan være "litt" tørt, selv med Obama sin gode innleserstemme...

   Slett
 7. Mange bra bøker her, ser jeg. Planlegger å lese Jon Fosse Septologien 1-2 i februar, blant mange andre. Var på biblioteket og hentet 10 bøker i dag. Fort gjort, da jeg bestiller bøkene på Biblioteksøk på forhånd. Mye inneliv framover, da det er minus 18 her og frostrøyk over fjell og fjord. Herlig å ha en diger bunke bøker som venter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du all verden det var da skikkelig kaldt !!! Det klarer vi ikke å oppnå her i sør-vest, men det er faktisk meldt -13 grader til natten. DET er eksepsjonelt kaldt her.
   Septologien står i hylla, to bind. Det får bli høstprosjekt på meg, tror jeg. Litt for store planer fremover nå, og for meg passer nok de solide Fosse-mursteinene når høstmørket senker seg. Kjenner jeg trenger litt lettere tilgjengelige bøker akkurat nå. Er kommet inn i en stim, og da holder det med en murstein. Jeg leser A promised Land av Barack Obama. Nesten 800 solide politikk-sider. Noe heavy ja. Og så skal jeg på biblioteket lørdag. Bare en liiiiten tur. (haha ja, sikkert ;-)

   Slett
 8. Funka i alle fall godt å lese det nye bloggdesignet på mobilen. Eg driv òg å endre min for tida. Lei av den gamle. Takk for tipset om Obama! Spennande. Har du lese En annen sol av Falkeid? Den diktsamlinga gjekk rett i magen på meg. Kjærleik, sorg og sakn. Blogga om den i januar.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er glad i Falkeid, men ikke lest En annen sol. Notert til bibliotekbesøket i Stavanger lørdag. Skal se om jeg kan få lagt den av. Takk for tips!
   Kjekt å høre at bloggdesignet fungerer. Ja man kan jo bli lei av seg selv. Det motiverte ihvertfall meg å gjøre noe med utseende.

   Jeg kjente meg ikke igjen på bloggen din, så jeg var faktisk veldig i stuss et øyeblikk på hvem det var sin, selv om jeg jo visste at var deg ;-) Fint design! Jeg liker som deg godt å få bare litt av omtalen presentert istedenfor hele i første skjermbilet. Prøvde å få til det samme som du har - større bilder, men det fikk jeg ikke til. Må inn og justere på et par ting, ser jeg.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)