lørdag 30. januar 2021

The Midnight Library av Matt Haig

Jeg skal innrømme det. Det var tittelen som tok meg først. En bokelskers våte drøm. Som Murakamis The Strange Library. Er jeg virkelig så lettsolgt på tittel? Ja, hehe. Når det er sagt så vant også boka The Goodreads Choice Award for Fiction i 2020, så helt tilfeldig var likevel ikke valget mitt :-)

Nora vil dø. Hun har mistet jobben, bestevenninnen er dratt til Australia, broren vil ikke ha noe med henne å gjøre, hun  ble nettopp oppsagt og nå døde også katten hennes. Enda verre? Hun ser rett og slett ikke meningen med livet. Hun er bare dypt, og tilsynelatende uopprettelig trist og lei seg. Å leve er blitt et ork så hun avslutter livet med en overdose antidepressiva hjemme i den lille, muggbefengte leiligheten sin. Verden blir svart. Så våkner Nora. Men er hun i himmelen? Nope. Helvete da? Niks. I skjærsilden? Så absolutt ikke. Hun våkner i et bibliotek - i midnattsbiblioteket - der mennesker som Nora havner, de som er usikre mellom livet og døden på hvilken retning de skal ta. Opp. Eller ned...

Biblioteket er uendelig og fylt med hyller av bøker, fra tak til vegg. Og der, midt mellom reolene, finner Nora Mrs Elm, skolebibliotekaren. Hva bøkene inneholder? De mange millionene avgjørelser Nora har gjort gjennom livet sitt. Og hver bok forteller en forskjellig historie - er et parallelt liv som Nora kunne hatt om bare hun hadde tatt en annerledes avgjørelse i det aktuelle øyeblikket. Hva om hun ikke hadde kranglet med broren? Avlyst sitt eget bryllup? Tatt den kaffekoppen med Ash på kafeen? Satset på svømmekarrieren? Fortsatt å skrive sanger for bandet hun spilte i? Hvor ville hun vært idag da? Lykkelig? Lei seg? Hatt en mann, og barn? Blitt olympisk mester i svømming? Rockemusiker? 

Matt Haig
Bildekilde: twitter

The Midnight Library er lettlest og underholdende. Kanskje litt vel forutsigbar, men den stiller en del viktige spørsmål underveis. Er det mulig å lese denne boka uten å tenke på egne livsvalg og hva som kunne blitt utfallet om bare man hadde gjort et annet valg den gang da? Kanskje et mer interessant spørsmål: Er det mulig å lese denne boka uten å bli mer bevisst på de alternativene man kan velge blant og de valgene man må gjøre fremover i livet? 

Matt Haig skriver ikke bare om et bibliotek med en litt merkelig åpningstid. Historien er mer et grunnkurs i teorien om parallelle univers, filosofi og kvantebestemmelser - en slags psykolog-simulator i bibliotekversjon minus sofaen. 

Historien er også en påminnelse om å sette pris på de små tingene i livet og hvordan akkurat de kan være vel så viktige som de store. Hvordan vi som mennesker påvirker andre rundt oss og hvordan dette kan utgjøre forskjeller for dem som man selv ikke er klar over. Sist, men ikke minst handler boka om det viktige faktum at man bør lære å elske seg selv slik man virkelig er istedenfor å bli opprørt over at man ikke klarer å være slik andre mennesker ønsker man burde være.

Interessant premiss, enkel filosofi? Ja kanskje. Men jeg vil likevel anbefale boka for en regnværsdag der du kanskje trenger noe lett og oppløftende :-)

Kilde: egen bok - Utgitt: 2020 - Forlag: CanonGate - Sider: 288 - Språk: Engelsk
Sjanger: Roman, Filosofi


Kanskje ikke The Midnight Library,
men akkurat sånn som dette biblioteket i Tyskland...
Akkurat sånn bør et bibliotek være
:-)
9 kommentarer:

 1. Denne har jeg lest. Sjarmerende bok. Fikk meg til å tenke over et par ting. Murakami sin var merkeligere.
  Har du lest Borges novelle Library of Babel? Tror nok både Haig og Murakami har latt seg inspirere :)
  Hvordan kan noen styre unna bøker med bibliotek i tittelen? Det er umulig ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja denne boka var både sjarmerende og satte igang mer tankespinn enn man skulle tro. Liker slike overraskelser. Hele boka var faktisk annerledes enn hva jeg hadde sett for meg. Murakami er alltid merkelig. Liker svært godt bøkene hans, men må ha dem dosevis. Den som sparer har, pleier jeg å tenke om disse litt mer krevende forfatterne.
   Det ringer en liten bjelle på forfatter Borges, men jeg vet jeg ikke har lest Library of Babel. Nå ble jeg nysgjerrig!

   Slett
  2. Grattis med nytt design :)
   Jeg trodde boka skulle være mer "dameroman" aktig og ble også positivt overrasket.
   Les Borges novellen!

   Slett
  3. Takk takk :) Etter (altfor mange) år med ca samme designet har jeg nå begynt å kikke på litt andre variasjoner. Når man begynner å gå lei sine egne sider så er det på tide med litt energi tilbake. Skal skifte hovedbilde for hver mnd fremover nå. Forandring fryder, og jeg hadde behov for å pusle litt. Skal ikke se bort fra at det endrer seg i hytt og vær før jeg lander på ny variant. Kjekt å leke litt.
   Borges novellen skal jeg lete etter. Har den ikke i studiesamlingene mine her. Det har jeg allerede sjekket. Det får bli biblioteket.
   Ja - jeg trodde også Midnight Library skulle bli mer i reting av dameroman'ish. Alltid kjekt å bli overrasket positivt!

   Slett
 2. Spennende med nytt design, trodde jeg hadde kommet feil først;) Kan være godt med litt fornyelse noen ganger.
  Virker som en koselig bok dette, "lett og oppløftende" ja, det kan man jo trenge iblant mellom alt det mørke og mer krevende..
  Ønsker deg en fin søndag Marianne:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå var det dags med en facelift, kjente jeg. Corona-trass :-)
   Boka var fin, og satte i gang mange rare tanker. Lettlest, men med tyngde? Jeg sjekket om det var en "Midnattsbiblioteket" på norsk, men der fant jeg bare en barnebok med det navnet. Ikke akkurt det samme ;-)

   Slett
 3. Gratulerer med nytt og fint design på bloggen🙂 Denne boken høres fin ut og, ja,man kan fint lese en bok pga tittelen. Jeg så en serie for en stund siden ene og alene fordi store deler av den gikk for seg i en bokhandel. Hehe...mer skal det ikke til.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk. Ja det er du som inspirerte meg til å gå igang. Er glad jeg brukte dagen. Det er jo gøy også!
   En serie som går for seg i en bokhandel? Hvilken? Jeg MÅ jo se den ;-)

   Slett
  2. Ja, den serien vil jeg også se.:)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)