søndag 10. januar 2021

1001-boka The Cement Garden av Ian McEwan

En forstyrrende og incestuøs bok ble førstevalget da 1001-lesesirkelen ble sparket igang i 2021 og vi skulle velge bøker på lista fra 1961 og fremover i tid.

Historien handler om en engelsk familie som bor i den heller nedslitte delen av byen. Familien består av mor og far samt søsknene Jack (15) - som er fortelleren av historien - hans storesøster Julie (17), lillesøster Sue (13) og minstemann Tom (6). 

Familien har ikke så mange penger, men eier et stort, gammelt hus og har så de klarer seg. Nokså raskt etter vi møter dem mister de faren til et hjerteinfarkt og deretter moren i det som sannsynligvis er kreft. I et desperat forsøk på ikke å bli sendt på barnehjem eller til flere forskjellige fosterfamilier så begraver ungene moren i sement i en kasse nede i kjelleren. Kanskje ingen vil merke at de da lever alene?

Ungene klarer lenge å skjule sin foreldreløse status og prøver å fortsette livet så godt de kan. Det er sommerferie og de går mer eller mindre på tomgang i det gammeldagse huset. Jack og Julie er kommet i puberteten med de prøvelsene som følger med, og siden de nå har en oppvekst helt uten veiledning så blir både egen seksualitet og incestuøse utspill testet. Alt innhyllet i et tungt teppe av sorg over tapet av moren. Julie får seg en kjæreste, men han er ikke akkurat av den mest fornuftige typen. Sue gjemmer seg bort i bøkenes verden og skriver daglige brev til sin mor, lille Tom begynner å oppføre seg mer og mer som en baby igjen etter å ha hatt en periode der han har kledd seg ut som en liten pike i kjole og parykk og Jack slutter helt å vaske seg. Ungene prøver å håndtere livet så godt de kan, men det er helt tydelig at forfatteren legger opp til at tilværelsen deres kommer til å revne til slutt. 

Ian McEwan


Mer vil jeg ikke si om historien, for den må leses. Oppleves. Gjennomleves sammen med søsknene. Boka er sjokkerende, ganske så sykelig og gir meg temmelig frastøtende bilder i hodet. Samtidig klarer jeg ikke å legge den fra meg. Dette er magisk realisme på sitt beste, og tenke seg til - dette er Ian McEwans aller første roman. 

Jeg måtte lese meg opp på forfatteren for å finne ut, hvor kom egentlig denne historien fra sett i lys av at resten forfatterskapet ikke er i nærheten så mørk som denne historien. McEwan sa selv i et intervju med The Guardian:

"It was the late 70s," he says. "Everyone seemed focused on a sense that we were always at the end of things, that it was all collapsing. London was filthy, semi-functional. The phones didn't work properly, the tube was a nightmare, but no one complained. It fed into a rather apocalyptic sense of things."

The book probes some dark places: there are heavy hints of child abuse, and the relationship between Jack and his older sister Julie proves far from innocent ... He shrugs. "I don't know about words like dark. I thought it was funny, too: having a secret like your mum encased in cement in the basement." There is a flicker of a smile. "Maybe that was just me."

The Cement Garden ble også filmet i 1993. Jeg har ikke sett filmen, og tror kanskje at det så langt holder med boka, som var forstyrrende nok.

Anbefales!!

Kilde: egen ebok - Forlag: Anchor/Amazon - Utgitt: 1978 - Sider: 160 - Språk: Engelsk
Sjanger: Roman, 1001-lesesirkel 2021Nydelig dag å våkne til


12 kommentarer:

 1. Oj,denne minner veldig om "De skrekkelige barna" av Jean Cocteau (1001-bok det også) hvor et søskenpar bodde alene, det vil si faren forsvant mens moren var pleietrengende i flere år men bodde sammen med dem i en periode i det minste.Interessant å se hvordan barna vokste opp uten noen særøig voksenkontakt og det var så som så med denne grensesettingen.
  Noterer denne bak øret om jeg vil lese flere slike frastøtende bøker i fremtiden.

  Ha en fin søndag, Marianne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja denne minner tematisk veldig om De Skrekkelige Barna, men jeg fant Cocteau veldig mye mer surrealistisk. McEwan-boka er mye mer konkret, mer nedpå. Og så syns jeg den er bedre skrevet, men jeg likte også De Skrekkelige Barna godt. Merkelig, egentlig, nettopp gitt tema...
   Fin søndag til deg også Beathe :-)

   Slett
 2. Ian McEwan er en favoritt allerede, men jeg har aldri kommet meg til å lese hans debutroman. Jeg rygger litt av det incestuøse du forteller om, men vil manne meg opp og bestille den til neste tur til biblioteket. Nå er bibliotekbokhaugen på 5, så jeg får henge i å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker du McEwan i utgangspunktet så anbefaler jeg definitivt denne. Boka sitter godt i en stund etterpå. Ser fram til å høre hva du synes. Jeg likte godt boka Nøtteskall, men The Innocent (som jeg nå ikke en gang husker innholdet i) gav jeg bare en toer på GR. Jeg må nesten sjekke meg selv hvorfor :)

   Slett
  2. Jeg sliter ned dørene på biblioteket for tiden, men bestiller denne. Kan jo ikke bare lese Drangsholts klassikere. Arrangementet hennes i Bergen har blitt avlyst 2 eller 3 ganger, men nå har det blitt satt opp igjen 27 mai, da MÅ vel koronaen ha gitt seg så pass at det kan gjennomføres :)

   Slett
 3. Høres heftig ut. Jeg har bare lest Barneloven av ham, men det ga mersmak til å lese mer. Den var også sterk. Har du lest den? Når denne kommer på lista, får vi se på. Det hender bøker dukker opp på salg eller i en bruktbutikk og de blir med hjem.. Å låne mer skal jeg ikke på en stund, men lese det jeg har her.
  Viktig som du gjør, og også lese om boka i konteksten den ble skrevet i..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke lest Barneloven, kun de to jeg nevnte for Tine over her. Ble positivt overrasket over denne, selv om jeg var en smule skeptisk til temaet i utgangspunktet (med De Skrekkelige Barna bak i hukommelsen). Jeg skal absolutt lese mer fra McEwan. Nå må jeg google Barneloven!

   Slett
  2. Har blogget om den. Synes den var tankevekkende, virkelig.

   Slett
  3. Jepp, fant den nå hos deg. Boka skal leses. Er også filmet, The Children Act, med Emma Thomspon i hovedrollen.

   Slett
  4. Så bra. Filmen tror jeg at jeg har hørt om, så takk for påminnelsen. Skal sjekke den opp når jeg er ferdig med The Crown. Er bare inne i 1.sesong enda..

   Slett
 4. Sett filmen, men ikke lest boka. Filmen er vakker og weird, men ikke creepy

  SvarSlett
  Svar
  1. Aha! Jeg så bare preview til filmen og ante at den var temmelig weird. Nå liker jeg sære bøker, sliter litt mer med film på samme nivå. Kanskje jeg skal gi filmen en sjanse om jeg kommer over den. Godt å vite at den ikke er creepy. Det kunne den fort blitt. Bra.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)