fredag 1. januar 2021

Lesemål 2021

På årets første dag er det dags å kikke nærmere på lesemålene mine for 2021. Jeg har hatt temmelig romslige og fleksible målsetninger de siste par årene, men for kommende år skal jeg igjen prøve meg på litt mer systematisk lesing - uten at det blir tvang, that is. Jeg er ikke verre enn at jeg justerer målene underveis dersom det skjærer seg fullstendig,

Lesesirkel: Elidas 1001

Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende.
The Cement Garden, Ian McEwan - 1978

Februar: Forfattar frå Afrika.
Nervous Conditions, Tsitsi Dangarembga - Zimbabwe

Mars: Kvinneleg forfattar.
Det jeg elsket, Siri Hustvedt

April: Forfattar frå Amerika.
Charlotte Perkins Gilman, The Yellow Wallpaper

Mai: Bok utgitt mellom listas begynnelse og 1799.
Jonathan Swift, A Modest Proposal - 1729

Juni: Forfattar frå Europa.
Where Angels Fear to Tread, E. M. Forster - Britisk

Juli: Bok på minst 500 sider eller meir.
Portrett av en Dame (The Portrait of a Lady), Henry James - 768s

August: Forfattar frå Asia.
Trekkoppfuglen (The Wind-Up Bird Chronicle), Haruki Murakami - Japan

September: Mannleg forfattar.
Julian Barnes, The Sense of an Ending(Fornemmelse for slutten)

Oktober: Victober (1837-1901)
The Island of Dr. Moreau (Dr. Moreaus Øy), H.G. Wells - 1896

November: Bok utgitt i ditt fødselsår.
Everything that rises must converge (Dommens dag), Flannery O'Connor - 1965

Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.
The Call of the Wild (Når Villdyret Våkner), Jack London - 1903
 

Lesesirkel - Artemisias diktsirkel

Diktsamlingene blir listet når kategoriene for 2021 blir klare.
 

Totalt antall bøker 2021

Målsetningen er å lese i gjennomsnitt to bøker i uka = totalt 104 bøker. Følges opp på GoodReads.


Booker prisen / Den internasjonale Booker prisen

Målsetningen her er litt vagere. Jeg skal lese bøker fra begge lang-/kortlistene, men vil ikke binde meg opp til antall og hvilke bøker. De blir uansett ikke tilgjengeliggjort 


OTS

Målsetningen er å lese 12 bøker fra egne hyller - bøker ankommet før 2021 starter :-)


Nye norske forfattere

Som alle andre år forut - 10 nye (for meg)
 
 
Bokkjøp og Biblioteket

Logge alle bokkjøp med pris - kanskje første året med kontroll?
Logge alle bibliotekbøker - målsetningen er at innkjøp går ned og lån går opp
Excel regnearket


12 kommentarer:

 1. Godt nyttår Marianne! det ser ut som du har stålkontroll på det nye året. Spennende valg til 1001-lesesirkelen, og veldig gøy at vi har noen bøker til felles :) Kanskje jeg skal ha et mål på 104 bøker i år? siden jeg lastet ned Strava i dag, så frykter jeg at trimmingen kommer til å ta helt av (not)
  Lykke til med det nye leseåret, gleder meg til å følge deg videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nyttår Tine - endelig over på andre siden :-)
   Stålkontrollen ligger foreløpig på papiret, så får vi se hvordan den slår ut i praksis. Men, planen er å gå kraftig ut for så å bare øke på ;)
   Ja - veldig gøy med fellesmål! Det å for deg ha en målsetning på 104 er jo en walk in the park, selv med Strava. Lydbok it is, så jeg tipper vi får se like mange bøker fra din side likevel. Tiden vil vise, så lykke til du også. Sees i et kommentarfelt near you ;)

   Slett
 2. Er så glad for at du er aktivt tilbake.:)
  Murakami og Hustvedt har vi felles i 1001-sirkelen. Tror jeg skal satse på å lese sammen med dere de bøkene vi har felles i år. Kanskje det blir mer schwung over det, da? Har hatt begge de to på listene i fjor også..

  Veldig glad for at du satser på diktsirkel-deltagelse. Lager innlegg i helga.

  12 bøker utavhylla greier du nok fint, såfremt du fortsatt har mange bøker der? Husker du rydda vekk en drøss ifb med flytting.
  Jeg har lest 17 frahylla i 2020, og det er langt under mitt mål om 30. Men så har jeg sikkert mye mer ulest i hylla også.
  Bibliotek-bøker har her tatt seg opp etter Bookbites og innkjøp av iPad. Så enkelt. Eneste begrensingen er at jeg blir sliten av å lese på skjerm.
  Men jeg låner fra vanlig bib også. Har tre liggende på vent der som skal hentes. Hjelper ikke akkurat på å få unna hyllebøkene , men men.. skal skjerpe meg litt der. Hver sine utfordringer. Jeg logger bib-bøker, kjøpte, leseks i måneds-oppsummeringene mine.

  Ønsker deg et riktig godt nytt leseår Marianne.:) Vi følges åt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er også veldig glad for å være tilbake. Noe har manglet i 2020, jeg fant det igjen i oktober/november. Kanskje jeg har hatt skjult smitte, men av skrivevegring mer enn covid? Uansett herlig å føle seg "friskmeldt" igjen :)
   Ja - jeg har stor tro på at å samlese gjør noe med fokus og lesevilje, ihvertfall på bøker man har lyst å lese, men som kanskje butter litt imot. Ser fram til både Murakami og Hustvedt, der sistnevnte faktisk ble med på flyttelasset. Du har helt rett i at det ikke er så mye ulest der nå som jeg hadde en periode, selv om det var mange av de uleste (og bare favorittene ellers) som fikk bli med over i nyehuset. 12 bør jeg klare og Hustvedt er som sagt ei av dem. Vi får se..

   Ser fram til diktsirkelen! Og siden jeg har trykket biblioteket systematisk tilbake til brystet så kommer jeg forhåpentligvis til å finne diktsamlinger som kan passe i kategoriene dine.

   Jeg sjekket Bookbites men Rogaland er ikke en del av tilbudet. Nå syns jeg det er svært slitsomt å lese på iPad, så jeg vet ikke om jeg hadde klart å lese så mange likevel. Jeg må få ebøker over på Kindle for å få dem lest. Vi har et annet tilbud - Bibliofil. Men det også bare til iPad/tlf/PC. Enn så lenge blir det på meg papir fra biblioteket :)

   Skal også notere kjøpt/lånt/OTS i månedsoppsummeringene for året. Jeg har et regneark jeg skal legge alt inn i. Så får jeg se om jeg blir skremt i desember -21 :D

   Godt nytt leseår til deg også - nå er vi allerede på rette siden!

   Slett
  2. Beathe bruker Allbooks, kanskje de har den i Stavanger?
   Bibliofil har vi også, men den låner jeg vanlige bøker gjennom. Det er bibliotek-app for vanlig utlån, her i byen.

   Du finner garantert bøker til diktsirkelen på bib. Jeg får alltid valgets kval når jeg sjekker bilbioteket for dikt.

   Blir sliten av å lese lenge på iPad jeg også, en time mask av gangen.Det straffer seg å tyne tiden.. får tørre øyne av det.

   Fin dag til deg:)

   Slett
  3. Du har igrunnen helt rett - det er jo Allbok vi har i Stavanger også. Hehe, der ser ut hvor hukommelsen er pepret dette året. Men, låner ikke ebøker der uansett, jeg får dem jo ikke på Kindle... Lyd derimot, om jeg ikke skulle finne dem på Storytel så kan jeg forsøke der. De har jo lydbøker også - se DET har jeg heller ikke tenkt på... Du verden, 2021 blir visst fin :-)

   Slett
 3. Har lest sept og des bøkene av de du skal lese. Hmm....logging av kjøpte bøker kunne kanskje vært en idè... jeg er fæl å impulshandle bøker og har ingen formening om hvor mange jeg kjøpte i året som gikk.

  Bookerbøker skal jeg også lese og har som i fjor satt meg mål om å lese 6, 3 fra hver liste men det klarte jeg ikke. Blir alltid giret når listen blir lagt ut men får jeg ikke tak i bøkene med det samme blir det lett skjøvet fra meg. Hvor kult hadde det ikke vært å fått langlisten levert på døren idet de la den ut?

  Håper at formidlingsgleden tar seg opp dette året for min del, om ikke, er det kjekt å ha noen blogger å besøke.

  Godt nytt leseår,Marianne! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja til langliste på døra! Det hadde vært noe :-) Er også enig i, at dersom jeg ikke finner bøkene med én gang så har de en tendens til fort å flippe bakover i den stadig økende køen.
   Impulshandling av bøker? Gjør du virkelig det? HAHA - velkommen i klubben. For meg er både Bokkilden og Amazon livsfarlig. One-click-buy... Jeg gjorde det nettopp, helt automatisk. Som om saldo på konto ikke betyr en døtt... Skyldte det idag på sambo som kom med et svært godt boktips. Godt jeg ihverfall har noen å skylde på ;)
   Selv om formidlingsgleden er borte for en periode så er det godt du leser. Jeg var jo off mer eller mindre hele 2020. Det går i bølgedaler. Det gjelder bare å ikke stresse. La avholde komme, forbli og putre for seg selv så går det over. Snakker om flere gangers erfaring. Det viktigste jeg gjør er å la være å stresse meg selv og beholde lesegleden.

   Godt nytt leseår til deg også Beathe. Sees plutselig i et kommentarfelt near you ;)

   Slett
 4. Jeg var superflink i årets to første måneder i fjor og logget bokkjøp og bibliotekslån, men så forsvant den målsetningen helt for meg. Ny frisk i år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hrmmfff... Ja det er jo det jeg frykter her da, går sterkt ut når det gjelder bokkjøp og så "glemmer jeg" (fortrenger?) å registrere. Ny frisk i år, helt enig! Og i år bruker jeg både 1001-regnearket jeg fikk fra deg for noen år siden (med oppdateringer fra Elida) OG et regneark for leste OG kjøpte OG biblioteklånte bøker. Man kan jo ihvertfall håpe ;-)
   Ha et supert 2021! Sees forhåpentigvis rundtforbi.

   Slett
 5. Greie lesemål det her. Spent på å se hva du ender opp med å lese :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg også 😉 Ikke alltid det å må målsetningene mine blir det viktigste i slutten av året. Heller at jeg føler jeg har hatt et godt og variert leseår. Fortrinnsvis med lesegnisten fremdeles intakt.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)