onsdag 30. desember 2020

Agnes Ravatn: Stoisk uro og andre filosofiske smular

Bok nr 100 og den siste jeg leser i 2020 både overrasket og overrumplet . Overrasket fordi jeg likte den såpass godt at den fikk en av årets veldig få 5'ere på GoodReads. Overrumplet fordi jeg ja, visste at jeg likte Agnes Ravatn som forfatter, men at jeg skulle like å lese filosofi og bli svært nysgjerrig på Søren Kierkegaard var jeg ikke forberedt på. Den godeste Kierkegaard står nå på biblioteklista til 4.1.21. DET var ikke en selvfølge..

Fra bakpå Stoisk Uro (for det er vanskelig å dra et fornuftig sammendrag her før etterpå)

"Er filosofi høgtsvevande og teoretisk visvas, eller kan det óg ha praktisk nytte? I denne underhaldande boka testar Agnes Ravatn ut korleis dei ulike filosofiske skulane fungerer i kvardagen, i eit halvhjarta forsøk på å bli eit betre menneske. På vegen går ho på ski med Kant, arrangerer symposium i Platons ånd og trulovar seg etter råd frå Kierkegaard."


Ravatn skrev basisen til denne boka helt tilbake i 2010-11 da hun begynte å skrive artikkelserien Filosofi i praksis i Dag og Tid. Hun hadde da påbegynt boka som etterhvert skulle bli til den svært så gode romanen Fugletribunalet - der hovedpersonen har et intenst Kierkegaard-inspirert ønske om å bli et helt, autentisk menneske med plikter og ansvar. Ravatn ville med artikkelserien også ta et oppgjør med det hun selv kaller sin manglende evne til å gjøre ting skikkelig (endte opp som boka Operasjon sjølvdisiplin). 

Agnes Ravatn
Bildekilde: Store norske leksikon
I retrospekt ser hun at hun har fått nesten alt det hun søkte i Kierkegaard-serien for fem år siden. Noen hun også skriver om i forordet til boka. Boka tar ikke bare for seg Kierkegaard, men begynner helt tilbake med en av de aller eldste filosofene - Zenons (ca 490-425 f.Kr). Videre tar hun oss med gjennom tiden til Seneca, Epiktet, Marcus Aurelius, Platon, Kant & Co. Det vi får er bare noen filosofiske smuler, men du all verden for en måte å presentere dette (tørre) stoffet på!

Ravatn setter sine egne erfaringer og opplevelser som eksempler på filosofenes teorier og det blir så bra, så skamløst dyktig gjort at jeg tar meg selv i å le høyt. Ja. Av ei filosofibok. Helt fantastisk. 

Det er en grunn til at jeg gav denne boka en av mine svært svært få femmere i år, og hadde jeg trillet terning ville den fått en helt klar sekser. Disse små, filosofiske smulene fra Ravatn gjorde noe med meg. Så i 2021 vil jeg gå i fotsporene til Ravatn og Hjorth, som også har gravd dypt i de Kierkegaardske teorier. Kan ikke si annet enn at jeg gleder meg.

Anbefales? Definitivt!

Kilde: Biblioteket - Forlag: Samlaget - Utgitt: 2018 - Sider: 118 - Sjanger: Sakprosa, PopulærfilosofiAnnerledesåret 2020 fikk helsort stjerne
Elsker den :-)


.

11 kommentarer:

 1. Gratulerer Marianne! du greide 100 bøker i år, jeg heiet på deg, der mot slutten :) Jeg likte Ravatns Stoiske uro veldig godt, boken ble med på flyttelasset, som en av få, så denne skal jeg lese på nytt. Jeg elsker når bøker får meg til å lese andre bøker, livet blir aldri forutsigbart for oss som leser.
  Godt nyttår Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, med et intenst lesefokus så kom jeg i mål med ett døgn tilgode ;) Denne boka krevde tid, og det fikk den. Man raser ikke gjennom ei Ravatn-bok. Jeg sitter nå og funderer på hvilken Kierkegaard-bok jeg skal starte med. Har du noen gode tips, så kom gjerne med dem. Interessant med Kierkegaards stadielære!
   Nei forutsigbart blir livet aldri så lenge man hele tiden prøver å utvide lesehorisonten. Godt nyttår til deg også Tine!

   Slett
 2. Nydelig stjerne,jeg må kjøpe meg ny til neste år for den jeg har er litt puslete.Har lest alt av Ravatn,hun skriver formidabelt og jeg håper hun skriver mer i fremtiden også.

  Godt nyttår Marianne 😍

  SvarSlett
  Svar
  1. (Du finner stjerna mi på Europris ;)
   Ravatn er gull, og jeg har med vilje "spart" henne. Jeg liker å ha forfattere å ty til når jeg er usikker på hva nytt jeg skal begi meg ut på. Det blir mer Ravatn og Atwood i 2021 OG mer Hjorth. Det blir et flott år!
   Ønsker deg et godt nyttår Beathe - see U on the other side!

   Slett
 3. Hurra for Kierkegaard! Jeg har ikke lest noe av Ravatn. Kanskje gjøre noe med det i 2021.

  Godt nytt år, Marianne. Håper på flere boksamatler i kommentarfeltene :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ikke sant! Lest noe av Kierkegaard? Jeg er litt usikker på hvor jeg skal starte. Har du ikke lest noe fra Ravatn så har du flotte bøker tilgode. Jeg har ikke lest for mye av henne jeg heller, men har - som jeg nevnte til Beathe - spart på henne. Traff forfatteren på Kapitte-festivalen for noen få år siden og fikk noen ord med henne. Utrolig sympatisk dame og et syn på dette og hint som jeg likte svært godt.
   Godt nyttår her også til deg Augusta og ja til flere boksamtaler i 2021. Rund av med måte, så sees vi på andre siden :D

   Slett
  2. Jeg har nok lest mer om enn av Kierkegaard, men jeg leste Begrepet angst da jeg var ung. Han hadde en humor som jeg liker. Som dette sitatet: "De fleste klager over at det i romanene ikke foregår som i virkeligheten. Jeg klager over at det i virkeligheten ikke foregår som i romanene".

   Hyggelig med sympatiske forfattere. Kanskje jeg skal starte på Ravatn når Ruth Lillegraven prosjektet er ferdig

   Vi ses på den andre siden :)

   Slett
 4. Ravatn er gullegod, men denne boka leste jeg ikke ferdig. Har ellers lest mye av henne. Tipper det bare var at det ikke passet med filosofene akkurat da, selv om jeg normalt liker filosofer og filosofi.
  Har vel halve igjen, og skulle vel fullført både den og andre halvleste bøker før årets slutt, men slik ble det ikke. Kanskje heller fylle januar med et par av dem? (nytt mål for 2021)
  Nuvel. Kan heller ikke anbefale noe av Kierkegaard. Han har jeg vel lest mest stykkevis og delt og diktet hans om hjelpekunsten er mitt mantra og siteres titt og ofte.

  Ønsker deg et riktig godt nyttår og så ses vi på bloggene i 2021.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror jeg skal spør litt på biblioteket hva jeg kan finne fra Kierkegaard. Har lyst å lese mer om stadiene hans. Interessant bok fra Ravatn. Du var nok bare ikke i humør, jeg fant nemlig boka veldig lettlest. Godt nyttår til de også ANita - håper du kom inn i det med positive vibber :-)

   Slett
 5. Var nok ikke i rette humøret nei..
  Takk Marianne, det samme til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan. Lette fram boka i går og så at jeg hadde lest halve. Startet på Vertinnen fra Hades, og der var tonen satt, gitt. Fortsatte med å lese resten av hennes forsøk på å bli etisk, inspirert av Kirkegaards stadier . Passet bedre nå, for jeg fikk meg minst en skikkelig latterkule og flere småkuler.

   Skjønner hun skrev dette i året Kirkegaard hadde 200-årsjubileum i 2013.

   Artig.:)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)