tirsdag 1. desember 2020

Høstlesing, en novemberkonklusjon

Det er ikke lenger tvil om at "I'll be back" is here to stay. November har vært en fantastisk variabel og innholdsrik lesemåned. I tillegg har jeg funnet tilbake gleden med å skrive ned egne tanker om bok igjen. Til tross for skikkelig dårlig vær med pisseregn og vind - eller kanskje nettopp derfor - er det i november  blitt lest 13 bøker fordelt på en rekke sjangere. Jeg drister meg til en liten oppsummering.

De tre ovennevnte bøkene har hver fått sin egen omtale. De er alle en del av forlaget Vigmostad og Bjørke sine bøker basert på de ti bud. To av dem likte jeg svært godt, den tredje var "bare" god. Du kan lese om dem her:

Jeg fikk det også for meg her i høst at jeg kan ikke som leser gå gjennom livet uten å ha lest Harry Potter-serien fra J.K. Rowling. Ungene mine er ikke noen lesehester, så bøkene kom aldri i hus til dem, selv om de befant seg i perfekt aldersgruppe. Men, filmene har vi sett sammen. Opptil flere ganger. Det var nå dags å ta for seg bøkene, og da jeg fant dem på Storytel med fantastiske Stephen Fry som innleser var jeg ikke vanskelig å be. Jeg har så langt fått med meg de ovennevnte tre, og bøkene står selvfølgelig ikke noe tilbake for filmene. Som voksen leser/lytter fungerer de også utmerket. Spesielt akkompagnert av et strikketøy :-)

Konklusjon-1: Jeg trenger ikke skrive et synopsis over de første tre bøkene. "Alle" kjenner innholdet. Konklusjon-2: Man blir aldri for gammel for Harry Potter!

Jeg har også fått lest en fin diktsamling, en svartsynt, humoristisk satire over menneskehetens mangel på å lære av historien (utrolig morsom) samt ei svært god sakprosabok om litteratur. Omtalene ligger nedenfor:

 

Og så har jeg begynt å lese Jon Fosse igjen! Det er en stund siden sist, men den som sparer har - mange gode bøker tilgode :-) Første boka - Levande stein - kan du lese om HER.

Ro Mitt Hav er en samling av det aller beste fra Jon Fosses lyrikk fra 1986 og frem til nå. Årsaken til at Anne Marit Jacobsen er involvert i denne samlingen er at hun er en av de fremste formidlerne i Norge av Jon Fosse. Jacobsen stod alene for teateroppsetningen Morgon og Kveld på Nasjonalteateret hvor hun fremførte romanen som en monolog og høstet glitrende kritikker med en 6'er på VG terningen og følgende kommentar: "Anne Marit Jacobsens formidling av Jon Fosses poetiske kraft har magiske krefter." Jeg likte svært godt denne samlingen lyrikk, og fant også i denne det aller første diktet jeg leste av Jon Fosse - diktet som fikk meg fullstendig hektet på forfatteren. Så enkelt. Så liketil. Så nydelig.

EIN STILLE VIND

ein vind går gjennom livet
og andar stille rørsle
han seier det finst ei stille
open for deg og for meg
han seier det finst ei redsle
som ikkje gjer oss redde
han seier det finst ein lagnad
og lagnaden er stille


Det er også blitt lest litt lettere tilgjengelig norsk i november. Tom Egelands Codex, åttende bok i serien om albinoarkeologen Bjørn Beltø følger kjent oppskrift. Forlaget skriver bla om boka: "Professor Windthorpe har drevet sin egen jakt på noen av historiens viktigste symboler. Uten at noen har visst om det, har han knekket et urgammelt schiffer – og schifferet viser direkte til den lille kirkens krypt. Gravelaget er ledet av en annen gammel kjenning av Beltø – professor Felix Blunt. Både Bjørn Beltø og de andre inspektørene kjenner hjertet hoppe over et slag da de ser hva som ligger i graven – en tornekrone, og et eldgammelt pergament ..." 

Her får vi det vi forventer. Kronglete og intrikate utfordringer på Beltø's vei til han kommer til bunns i mysteriet. Noen dør, venner er egentlig fiender (?), kvinner i nød og albinoarkeologens klønete forhold til det annet kjønn toppet med religionshistorie og -fantasi i skjønn forening. VG mener: "En velskrevet og lekkert innviklet thriller hvor kristendommens tilblivelse står sentralt i handlingen. Som spenningsroman er den elegant formet og subtilt snirklete, og alle tråder nøstes kyndig opp til slutt." Joda, dette er bra det. Men er det bare jeg som begynner å bli litt lei denne oppskriften?

Ørjan Karlssons Goliat er another cup of tea selv om det også her er litt religion å spore. Boka er en svært spennende thriller som utspiller seg utenfor Finnmarkskysten og som starter med at en russisk tråler mistenkt for ulovlig fiske blir bordet av norske marinejegere. Produksjonen på det kontroversielle oljefeltet Goliat er nettopp startet opp og i Irak blir et amerikansk overvåkningsfly skutt ned. Høyteknologiske våpen stjeles fra vraket. 

Et digert supplyskip kapres av ukjente terrorister og styres rett mot oljeinstallasjonene på Goliatfeltet. Noen få timer er alt fenrik Frank Halvorsen og laget hans fra Forsvarets spesialkommando har til rådighet for å avverge et katastrofalt terrorangrep i de sårbare nordområdene. 

Boka er Karlssons andre bok i serien Forsvarets Spesialkommando og er svært bra. Nå har jeg lest fem bøker fra Karlsson og samtlige har vært gode og ikke minst troverdige. Med syv års tjenestegjøring i Hæren og med Hærens befalsskole bak seg, sier det seg selv at Karlsson vet hva han skriver om. Med en jobb som avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap så har forfatteren i tillegg unik innsikt i det operative militærmiljøet i Norge. Det er ikke rart at bøkene hans virker svært så solide. Og skrive kan han, det er garantert! 

Jeg har en følelse av at Ørjan N. Karlsson har gått under radaren hos mange lesere av krim/action/thrillere i Norge. Dere vet ikke hva dere gå glipp av! Anbefales.

De to siste bøkene denne måneden er så forskjellige så du kan få dem. Douglas Adams' Restaurant at the end of the universe er andre boka i trilogien med fem bøker som går under navnet Hitchhiker's guide to the galaxy. Bøkene er absurd sci-fi humor og er både filmatisert og dramatisert for radio. Jeg lyttet til Martin Freeman på Audible og det var en 6 timers lyttefest :-) Jeg vet ikke hvem jeg skulle anbefale serien til, for den er såååå sær. Humoren er vannvittig absurd og her er det mange ordspill som jeg mener kun gjør seg på originalspråket, engelsk. Vil du lytte til noe helt annerledes, underholdende og helt borti tåkeheimen fantasifullt så er hele trilogien (på fem bøker) for deg!

Vi burde alle være feminister fra fantastiske Chimamanda Ngozi Adichie har fått et helt eget innlegg. Du kan lese det HER


Kjapp statistikk for november

 • 11 menn, 2 kvinner
 • 1 essay, 1 YA, 2 sakprosa, 2 krim/thriller, 3 diktsamlinger, 4 romaner
 • 10 omtaler (!)
 • Medium: 3 lydbøker, 8 papirbøker, 2 ebøker
 • Lånt på bibliotek: 7, Kjøpt: 1
 • På ønskeliste til jul: 8 :-)


.

 

 

13 kommentarer:

 1. Herlig at du er tilbake on track! Bokbloggerne kjem sakte, men sikkert fram frå lesehulene sine og gjenoppliver bloggene (Bjørg har og eit ønske om meir skriving på blogg). Harry Potter er ein stor del av livet mitt, og Lagerkrantz-boka må eg lese ein dag eg har tid. God tirsdag, Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Født på ny, eller noe sånn ;) Trening gir energi til så mangt. Det var visst på høy tid. Håper Bjørg også gjenoppstår. Og Inga. Pausene vi har hatt har vart lenge nok.

   Kjekt jeg fremdeles leses! :-)

   Slett
 2. Hurra for din leselyst og skriveiver :) Du har lest mye spennende og morsomt i november og jeg er spent på hva desember vil gi oss av omtaler fra deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje ikke på vei til gamle høyder, men definitivt tilbake :) Takk for at du leser. Jeg garanterer ihvertfall at det blir minst like variert i desember. Har aldri vært flink til å fokusere leseinnsatsen på et par sjangere om gangen. Helt alt. Hele tiden. Ole Brumm på stereoider, hehe.

   Slett
 3. Så herlig det må være å komme i gang med skrivingen igjen, det er bare å nyte. Selv har jeg ikke formidlingsglede å snakke om men det kan jo endre seg.

  Har lest tre av "dine": Andre guder,diktene til Seljestad som jeg ikke fikk det til med og Adichie. Serien til VB kunne jeg tenke meg å lese alle av. får se hva det blir til.
  Var heldig å få tak i Lagercrantz-boken på forlaget og fikk kjøpt gjennom dem, så YEEEEEEJJ, den ser jeg frem til å lese.

  Ha en fin uke,Marianne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! Ja audiatur leverer! Jeg kjente ikke til bokhandelen før Augusta tipset meg. Håper du liker Lagercrantz-boka. Dersom du finner ut du liker å lese bøker OM litteratur, gi lyd. Vi er mange her som har mye godt i hyllene og kan anbefale.
   God uke til deg også Beathe. Jeg har fått opp ny julestjerne i stuevindu. Svart fløyel. Jepp! Prøve noe nytt er viktig. Juletreet skulle også på plass idag. Får vente på sambo som jobber. Treet er gjemt på kryploftet og trenger ihvertfall to sett armer å få ned den lille trappestigen.

   Slett
  2. Audiatur bruker jeg ikke etter en dårlig erfaring for noen år siden. Takk,skal huske på dere når jeg får lyst til å lese flere bøker om emnet. Svart fløyel høres fint ut,min er heldigvis på vei til å bli ødelagt så neste år blir det ny også her. Har kjøpt krans med lys ute på døren men får sette på noe pynt slik at det blir litt mer av den.

   Vi trenger litt ekstra kos i disse tider. Ser ut til at det blir en noe avkuttet skisesong på TV denne vinteren men det utløser mer lesetid her og det blir aldri feil.

   Ja,vent til husbonden kommer hjem. Tiden har løpt fra meg u dag så treet får vente til i morgen.

   Nyt førjulstiden 🎄🤶

   Slett
  3. Mer lesetid er aldri feil. Og ekstra kos trengs definitivt. Vi kjøpte oss 9,5 meter med lyslenke jeg skal henge opp langs huset nå i ettermiddag. Vi trenger lys i denne mørke tiden. Og så blir det treet idag istedenfor. Litt mye jobb på sambo igår. En av oss må jo jobbe ;)

   Ja, langrennssesongen blir noe avstumpet, men bedre at de holder seg friske. Å farte rundt i Europa akkurat nå er vel ikke det beste sjakktrekket. Så mye er ikke en gullmedalje verd at man kan risikere å smitte hele/halve slekta og venner med i ettertid..

   Slett
 4. Jeg har lest Hitchaikers guide, betyr det at jeg leste en trilogi med fem bøker? Det er uansett lenge siden, jeg husker at jeg likte det, men at det var litt tungt å lese. Må kanskje prøve meg igjen.
  Godt at lese og skrivelysten er tilbake for å bli :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hitchhikers Guide to the Galaxy er førsteboka. Deretterkommer The Restaurant at the end of the Universe, Life-Universe-Everything, So Long and Thanks for all the Fish for så å avslutte med Mostly Harmless. Så enkelt slipper du ikke unna, du har fire igjen ;)

   Jepp - skrivelysten har gjenoppstått. May it last...

   Slett
 5. En broket bunke dette, men likevel samlet i små samlinger.:)
  Hichthikern begynte jeg på for mange år siden da "alle" leste den, men den matchet ikke meg den gangen.
  Ørjan Karlssen har jeg fulgt med på, og hørt på ved flere krimfestivaler- festivaler. Men ikke lest noe av ham enda. Han er en av flere norske som nå har gitt ut en del krim, som jeg enda har på leselista. Likedan Eystein Hanssen.
  Kjenner likedan som deg ang Codex- og den oppskriften, ja.
  Men jeg skal lese Nostradamus en dag, siden den mangler i serien (men ikke i hylla)

  I desember skal jeg lese mer krim og feelgood.

  Ønsker deg en god desember:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Douglas Adams først.. Der matcher man, eller ikke. Ofte ikke. Du skal være temmelig sær for å trykke alle fem til ditt bryst. Hadde det ikke vært for lesehestirskesambo så hadde jeg nok ikke startet en gang. Men så kjenner han meg. Ja, jeg har temmelig sær...eehh...humor? :) :)

   Karlsson kan sammenliknes noe med Øystein Wiik. Tom Hartmann er en litt mer over the top protagonist enn Frank Halvorsen. Halvorsen er kanskje litt mer nedpå. Som å sammenlikne 007 med Mission Impossible. Cruise er litt mer nedpå enn James Bond, men bare litt ;) Godt driv i Karlsson-bøkene, og solide historier bak. Gjennomarbeidet plott. Og så skriver han også sci-fi. YAYYYHHH!

   Eystein Hanssen har jeg heller ikke fått med meg, sammen med en rekke andre. Vi har ikke gått glipp av noe Anita, vi har dem bare tilgode :)

   I desember er jeg igang med nok tredje Hitchhiker-boka og har flere diktsamlinger liggende. OG Proust... Den siste der er nokså optimistisk, så jeg får se om jeg starter nå - eller drøyer ham til utover i 2021. Lystlesing med plutselige innfall here I come :)

   En fin desember til deg også Anita.

   Slett
  2. Helt enig an at vi har de tilgode.
   Jeg har (og du) også Proust tilgode. Snedig du nevnet han, Jeg kikket senest på bøkene hans på Ark i klassikerhylla idag. (igjen). Men det blir ikke nå eller i jula, for da skal jeg bort. Holder med Knausgård og noe krim da.
   annen Lystlesing.

   Føler ingen trang til å lese Douglas.

   Takk takk.:)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)