Elidas 1001-lesesirkel: I planleggingen

Jula er snart over i dette annerledesåret. Håper dere alle kom gjennom og ut i andre enden friske og raske og klare for 2021. Det kan jo ikke bli så mye verre, så optmisten meg har nettopp rundet bunnen og er på vei oppover. Ingen skam å være føre var, så derfor har jeg startet på 2021 allerede :-)

Jeg deltok nemlig i flere år i Lines 1001-lesesirkel hvor vi leste klassikere fra lista 1001 books you must read before you die. Så ble det et langt opphold for min del. Elida har nå startet opp igjen lesesirkelen, og for første året på lenge skal jeg nå delta. Gleder meg, for jeg er egentlig svært glad i klassikere. Jeg må bare ha et spark bak for å ta tak i dem :-)

Som sagt så gjort.

Her er lista over kategorier for hver mnd i 2021 med egne bokvalg. Jeg påstår ikke at det er slik lista kommer til å se ut når 2021 er over, men foreløpig er det disse bøkene jeg har plukket ut i kategoriene. Kjekt med såpass åpne kategorier, så her var det bare å meske seg i tilgjengelige titler. Gleder meg!!

Jeg kommer i all hovedsak til å lese bøkene på engelsk, men har notert ned den norske oversettelsen der jeg har funnet en.

Komplett liste over 1001-bøkene finner du på Elidas blogg HER.


 1. Januar: Bok utgitt mellom 1961 og listas ende.
  • The Cement Garden, Ian McEwan - 1978

 2. Februar: Forfattar frå Afrika.
  • Nervous Conditions, Tsitsi Dangarembga - Zimbabwe

 3. Mars: Kvinneleg forfattar.
  • Det jeg elsket, Siri Hustvedt

 4. April: Forfattar frå Amerika.
  • Charlotte Perkins Gilman, The Yellow Wallpaper

 5. Mai: Bok utgitt mellom listas begynnelse og 1799.
  • Jonathan Swift, A Modest Proposal - 1729

 6. Juni: Forfattar frå Europa.
  • Where Angels Fear to Tread, E. M. Forster - Britisk

 7. Juli: Bok på minst 500 sider eller meir.
  • Portrett av en Dame (The Portrait of a Lady), Henry James - 768s

 8. August: Forfattar frå Asia.
  • Trekkoppfuglen (The Wind-Up Bird Chronicle), Haruki Murakami - Japan

 9. September: Mannleg forfattar.
  Julian Barnes, The Sense of an Ending (Fornemmelse for slutten)

 10. Oktober: Victober (1837-1901)
  The Island of Dr. Moreau (Dr. Moreaus Øy), H.G. Wells - 1896

 11. November: Bok utgitt i ditt fødselsår.
  • Everything that rises must converge (Dommens dag), Flannery O'Connor - 1965

 12. Desember: Bok utgitt mellom 1901 og 1960.
  The Call of the Wild (Når Villdyret Våkner), Jack London - 1903


Give it to me!Kommentarer

 1. Alle er notert og godkjent! Blir det endringer gir du bare beskjed :-)

  Eg har lest Hustvedt, Barnes og London. Gilman og Swift står på lista mi, saman med alt anna sjølvsagt. Eg skal og lese Murakami i år, men usikker på kor eg skal begynne. Får undersøke det litt. Henry James såg eg dei hadde på biblioteket i ein engelsk utgåve så mogleg det blir den og i 2021 :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott! Planen er nemlig å anskaffe dem litt bulk for bulk fra Bookis. Mye godt, gammelt der :-) Når det gjelder Murakami så anbefaler jeg ikke å begynne med 1Q84. Den er noe heavy.. ikke lest den selv, men jeg nærmer meg... Henry James bestemte jeg meg for å lese første gang jeg så filmen Notting Hill i ca år 2000. Siden den gang har den surret rundt i hodet mitt. Nå er det dags :-)

   Slett
  2. Barnes-boka kan du få hjå meg neste gong me treffes. Eg har ein engelsk paperback som eg trur ligger på Bookis. Men du kan få min altså :-)

   Eg har og Henry James i bakhodet pga Notting Hill. Takk for Murakami-tipset :-)

   Slett
 2. Fristende å bli med, men der dukker alltid opp bøker jeg skal lese-hele året- så kapasiteten strekker ikke til. Liker dessuten å være fri til å plukke bøker impulsivt. Vil likevel ta med noen klassikere i løpet av året. Lykke til dere som blir med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker også best å lese etter lystprinsippet, men nå kjenner jeg faktisk i år at jeg er klar for klassikere igjen. Akkurat det behovet har gått i bølgedaler opp gjennom årene, så jeg får kaste meg på bølgen når den er det. Vet aldri om og når den dukker opp igjen :-) Hiv deg på den/de få/alle månedene hvor lysten dukker opp.

   Slett
 3. For en spennende liste! Bortsett fra Trekkoppfuglen, som vi begge skal lese, så hadde jeg knapt hørt om de andre bøkene. Artig at vi har valgt så forskjellig :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja denne gang har jeg bevisst valgt de fleste bøkene litt "blindt" ut av lista. Det er jo mange bøker jeg kjenner til som jeg vet jeg kommer til å lese på et tidspunkt, men derfor valgte jeg som jeg gjorde. Kanskje jeg finner et helt nytt (for meg) og interessant forfatterskap som jeg ikke visste om? Litt sånn der russisk rulett, for jeg har i de fleste tilfellene null peiling på hva jeg finner. Men det er litt av spenningen for meg. Så får vi se om jeg har vært helt på bærtur i valgene mine i etterkant :-)

   Slett
 4. Artig at du også deltar Marianne. Jeg var som deg med på Lines 1001-sirkel og var glad da Elida startet opp med sin.
  Vi skal begge lese Trekkoppfuglen og Det jeg elsket. Hadde de på lista i år, men rakk de ikke. Satser på ny frisk i 2021.
  Har ellers lest Barnes, Wells og London av dine ønsker. Alle gode bøker .

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh. Godt å høre at Barnes, Wells og London er gode. Jeg tror jeg har sett en filmatisering av Når villdyret våkner. En eldgammel film ligger og surrer litt i bakhodet her, men er ikke sikker. Nå er det ihvertfall dags å forsøke i bokform.
   Når vi alle kan velge forskjellige bøker innenfor såpass vide kategorier blir det lettere å velge nye bøker neste gang. Fin måte å få mer personlig info om bøkene på 1001-lista. Jeg gleder meg ihvertfall og er klar for et nytt og bedre år!

   Slett
 5. Hei der! Spennende liste. Av dine har jeg lest 5. Kos deg med lesingen.
  Min liste kan du lese her: https://www.augustaskriver.com/hjem/dag80
  2021 nærmer seg kjapt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal sjekke ut lista di etterpå. Så du har lest 5 av mine ja. Se der. Skal bli interessant å høre om vi har samme oppfatningen av dem etter jeg har lest dem :) Jeg kjenner på at jeg er klar for et liste-år igjen. Begynner nemlig å få den gode, gamle leselysten tilbake. Jammen på tide...!

   Slett

Legg inn en kommentar