onsdag 25. november 2020

HUMANS - A brief history of how we fucked it all up av Tom Phillips

Det første mennesket vi kjenner til - Lucy - døde fordi hun falt ned fra et tre og siden har menneskeheten i følge forfatteren ikke gjort annet enn å perfeksjonere idiotien sin. I denne boka drar Tom Phillips oss gjennom tusenvis av år med menneskelig dumhet og viser tydelig med snert og humor hvordan vi har prestert å ikke lære av tidligere feil.  Hendelsene han viser til er utrolig nok historisk korrekte og dekker de fleste områdene hvor vi har fucked up. Boka er rett og slett et historisk korrekt og morsomt Worst Hits Album over menneskehetens idiotiske eskapader innenfor miljø, teknologi, krig, politikk, you name it. Tittelen på kapittel 8 sier også noe om hvor tidsaktuell boka er... "A dummies' and/or current presidents' guide to diplomacy. En skremmende sammenlikning av Hitler og..? Ja, så absolutt!

Er boka morsom - egentlig? Definitivt! Tom Phillips har her prestert å skrive en underholdende beretning om utilsiktede konsekvenser av arroganse og uvitenhet, av menneskelig dårskap og svakheter fra eldgamle tider til idag. Mye av det som fortelles ville jeg ikke trodd var mulig. Har historien virkelig ikke lært oss mer? Jeg klarte både å bli trist og motløs på menneskehetens vegne samtidig som jeg lo høyt flere steder.  Boka setter virkelig igang en absurd miks av følelser. Forfatteren må ha gjort en formidabel research i forkant, for her er det ikke bare kjente historiske hendelser som tas fram og belyses, men også de mindre, mer ukjente som ihvertfall ikke har nådd mitt øre tidligere. For en spennvidde i innholdet! Og ikke kjedelig et eneste øyeblikk.

Dette er rett og slett ei lærerik og underholdende bok ladet med en solid dose svartsynt humor og satire. Jeg ble hektet fra første side og anbefaler den sterkt :-)

Kilde: egen ebok - Utgitt: 2018 - Forlag: Wildfire - Sider: 247 - Språk: Engelsk
Sjanger: Humor, Historie, Sakprosa


Det nærmer seg visst jul i år også...5 kommentarer:

 1. Denne høres ut som noe jeg kunne fått meg en latter av, takk for tips Marianne. Bildet ditt, er det fra i dag? er det virkelig vindstille hos dere?

  SvarSlett
  Svar
  1. Boka - velbekomme :)

   Når det gjelder bildet... så er det fra i forfjor. Når det er sagt så har det vært blikkstille her idag, men det er første dagen på lenge vi BÅDE har sett sola, det ikke har regnet og heller ikke blåst. Vi får ta det vi får når vi får det!

   Slett
 2. Så tøft! Det er en smart måte å lure oss til å lese - og lære - ved å bruke humor. Det er vel ikke mye menneskene har gjort som er bra for jorda vår.
  Fint bilde. Stavanger?

  SvarSlett
  Svar
  1. Genial måte å få folk til å lese sakprosa på, det er sikkert! Og bare det å bli opplyst om hvor mye idioti det har vært og er "der ute" burde enhver leser til å tenke seg om både en og to ganger når man er i ferd med å prøve noe nytt. Sambo skal få kopi av eboka på minnepinne til jul. Hehe - han spurte og grov sånn hvilken bok jeg leste, siden jeg lå og lo og leste. Han leser 98% sci-fi, så her skal jeg få lure inn i sakprosa i den leire også :)
   Ja, bildet er fra Vågen i Stavanger. 2018. Alltid nydelig der nede med julebelysningen i fullt fargeflor. Vi kaller strekket du ser for "stribå", eller "partystribå". Tett i tett med puber, barer og restauranter. Sørgelig glissent mellom kundene nå da, men vi står for en støyt og sitter utendørs (med varmelamper på). Alt går bare innstillingen er riktig ;)

   Slett
  2. Noen ganger er jo virkeligheten som sci fi .. så kanskje din sambo ikke får så stor overgang :)
   Kult nåt man både kan le og lære noe av samme bok

   Jeg har aldri vært i Stavanger. Men byen er på topp3 over steder å dra på ferie neste år. Jepp, det meste ordner seg med rett innstilling :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)