onsdag 6. januar 2021

Klokken og sengen av Eline Lund Fjæren


Etter jeg leste boka Ung jente, voksen mann fra Lund Fjæren i desember måtte jeg prøve meg på nok ei bok fra forfatteren. Jeg endte på denne - et godt valg!

Klokken og sengen handler om ei nitten år gammel jente som flytter fra østlandet til Bergen for å studere. Her skal hun bo alene i en ettroms-leilighet og forsørge seg selv med deltidsjobb ved siden av. I utgangspunktet en interessant bok for meg å lese akkurat nå, siden jeg har en studine i Sogndal. Etter endt bok er jeg noe usikker. Ikke på egen datter, men om boka er smart å lese om man sender en datter til nytt studiested alene :-)

Boka til Fjæren er som den forrige jeg leste både direkte, ærlig og ikke så rent lite forstyrrende. Historien er skrevet i jeg-form, noe som gjør at jeg som leser kommer helt inn på hovedpersonen. Hun er noe for seg selv. Det viser seg nemlig raskt at hun ikke har noen planer om å studere, og søker på jobber som hun verken ønsker å komme på intervju til, ei heller vil ha.

Forlaget sier om boka

"Hun er nitten år og har nettopp flyttet til Bergen, der hun skal bo i en ettromsleilighet. Hun søker på jobber hun håper hun ikke får, og møter ikke til forelesningene på universitetet. Hun har en venn i den nye byen, Julie. Det er alltid Julie som ringer, aldri omvendt. Og mannen hun pleide å treffe før, vil komme på besøk.

Iblant er stedet hun kommer fra så tydelig for henne: den døde ormen hun syklet forbi hver dag en hel sommer, den glødende elgkroppen som hang fra taket etter jakten hun var med på, moren som mistet et barn. Men nå har hun valgt et voksenliv i byen på den andre siden av fjellet. Aller mest ønsker hun å være alene, selv om det betyr å være blakk, ensom, langsom."


Jenta "rømmer" egentlig fra en tidligere elsker, som det etterhvert viser seg hun har litt kontakt med ennå, og istedenfor å studere og jobbe murer hun seg inne i den lille leiligheten. Det eneste livet hun har utenfor de fire tomme veggene er utallige turer dritings på byen med derpå følgende sex og en "venninne" som sliter med sine egne utfordringer. Skrivestilen er definitivt show, not tell når det kommer til følelser og tanker. Vi aner konturene av ensomhet og depresjon, spisevegring og fortrengelse samt en sterk grad av sosial utilpasshet og ganske så fraværende fremtidsplaner.

Og så plutselig - der - slutter boka. Ingen forløsning, bare vage konturer av en slags fortsettelse av livet. Ute på en benk, i en park, i Bergen.

Du all verden så bra, så visuellt sterk og nydelig fortelling av Lund Fjæren. Jeg er fremdeles like hektet på forfatterskapet hennes. Anbefales!

 

Kilde: Biblioteket - Forlag: Oktober - Utgitt: 2015 - Sider: 141 - Sjanger: Roman

 

Idag kom Svanhild på besøk :-)

.

5 kommentarer:

 1. Flott omtale! Det var noe med det du skrev som fikk meg til å søke på min blogg, om jeg hadde lest den. Nei, det hadde jeg ikke, men minnet om en annen bok ligger og irriterer i bakhodet. Jeg har lest Kinderwhore ferdig i dag, og jeg sitter temmelig rystet tilbake, anbefaler den og hennes nyeste hvis ikke du har lest dem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommer du på hvilken bok irriterer i bakhodet, gi lyd.

   Jeg har ikke lest noe fra Kjos Fonn - ennå. Men har Kinderwhore på ebok fra en tid tilbake. Har jeg forstått riktig at bøkene ikke henger sammen? Jeg hadde planlagt å lese Kinderwhore, men noe gjorde at den ble liggende på PC. Jeg må plukke den frem, men ikke for januar. Jeg blir jo så inspirert av nye bøker at jeg helst vil lese alle nå. I september. Det er jo umulig... :)

   Slett
 2. Fristende! Husker fortsatt din omtale av den første boka du leste av forfatteren. Jeg må også lese Eline Lund Fjæren!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja hun har definitivt sin egen stemme, og den er ganske spesiell og veldig visuell, om jeg kan kalle den det. Hun gav også ut ei bok i 2019, den foreløpig tredje og siste i rekken - Forbruk i September. Den handler om Espen og Emilie, hvor han er litteraturkritiker i en ukeavis, hun er en ung, lovende kulturjournalist samme sted. Jepp, skal absolutt leses :)
   Et spennende forfatterskap å få med seg fra starten av. Jeg tror ikke du vil bli skuffet.

   Slett
  2. Da har jeg bestilt den første. Spent
   Kult at du skal lese Forbruk i september.Det er noe med å lese alt når man har oppdaget en ny forfatter. Særlig når det er en forfatter man på en måte kan følge "i real time". Spenningen i hva den neste boka kan handle om.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)