Veke 53 av Agnes Ravatn

Debutromanen til Agnes Ravatn handler om ei uke i livet til lærer Georg Ulveset - en middelaldrende lektor med nedrykk etter et par heller uheldige situasjoner i elevsammenheng. En lektor som en desember klarer å prestere og komme dritings på jobb siste skoledag før juleferien etter en litt vel fuktig kveld på byen dagen før.  

Georg er skilt, gikk glipp av sin store kjærlighet i ungdommen (som han møtte da han var utro mot sin daværende kjæreste), har en voksen datter han knapt nok ser, en kompis som får kreft og en far som etterhvert dør. Ikke akkurat bildet på en oppløftende tilværelse. Pluss på for mye drikke på det jevne og fare for oppsigelse, og du har en akademiker (riktignok oppegående) i fritt fall.

Det er vanskelig å sammenikne Veke 53 med de siste to bøkene jeg leste fra Ravatn, essaysamlingen Verda er ein Skandale og den populærfilosofiske Stoisk Uro. Veke 53 minner mer om Fugletribunalet, boka som gjorde meg Ravatn-frelst i utgangspunktet, men uten å ha den helt samme overbevisningen og intensiteten. Misforstå meg riktig. Veke 53 er en svært god debutroman. Jeg har bare lest den i kronologisk feil rekkefølge, en utfordring jeg ofte befinner meg i når jeg finner nye (for meg) forfattere og bestemmer meg for å ta for meg hele bibliografien deres. Før eller siden kommer jeg jo da til førsteboka :-)

Det er modig og dyktig gjort av Ravatn å velge en hovedperson som er så fullstendig forskjellig fra henne selv og likevel komme unna med en troverdig historie. For jeg tror på ironiske og sarkastiske lektor Ulveset og livssituasjonen hans. Jeg forstår hvordan han og kompisen kan havne på nachspiel med to unge jenter og leke flasketuten-peker-på og likevel komme unna med æren nesten i behold. Jeg føler med Georg, og på mange måter representerer han (kanskje?) den gjennomsnittlige, fraskilte midtlivskrisemannen i all sin sørgmodige prakt.

Går det bra til slutt?

Kilde: biblioteket - Utgitt: 2007 - Forlag: Det norske samlaget - Språk: Nynorsk - Sider: 19
Sjanger: RomanKveldsturene langs fjorden
er magiske i dette vinterværetKommentarer

 1. Artig at du leser hele katalogen. Jeg har ikke lest denne, men lest alt fra/etter Fugletribunalet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg startet også med Fugletribunalet, men ville se hvor Ravatn "kom fra". Dette er ingen dum start. Skrivemåten er den samme, men Ravatn har utviklet seg mye mellom denne og tribunalet. Bedre og bedre, bok for bok. Spennende forfatter å følge.

   Slett
  2. Det skjønner jeg. Jeg hadde planer om å lese henne siden den gang jeg hørte henne på Pub til pub på Lillehammer litteraturfestival for en del år siden. Hun var ung og knallegod, leste vel fra de første bøkene da. Hun var sammen med en annen artigkar- Knut Nærum. Men det ble ikke noe lesnad av hennes bøker før Fugletribunalet. Kan alltids bli..

   Slett
  3. Inne-i-soffen-tid er det nok av nå, så det er bare å benytte sjansen. Problemet med å være bokengasjert er et jo mer engasjert jeg blir, desto vanskeligere blir det å velge seg ut bøker. Ravatn og Nærum ja. Det hørtes ut som en skikkelig kraft-kombo :-)

   Slett
  4. Absolutt. Bare det at jeg har så mye annet å lese nå. Men jeg blir fort smittet, påvirket til å vike for planene. Veldig enkelt når jeg kan ta frem iPaden og laste ned bøker, og vips så har jeg lånt Stillstand og har lest essayet om Ålesund mens jeg venter på Farmen. Synes jeg kjenner igjen dette fra Lillehammer ja, dette kg muligens Folkelesnad.
   Ja, de to to var en kjempekombo..

   Slett
 2. Jeg har fortsatt ikke lest noe av Ravatn. Men - da er det kanskje smart å starte med denne?

  SvarSlett
  Svar
  1. Litt usikker på svaret. De nyeste bøkene er mer overbevisende enn denne første, men det er jo kjekt å følge en forfatter fra starten av. Bare litt usikker på om du blir hektet på å fortsette av denne første :)

   Slett
  2. Du må lese Fugletribunalet Augusta!

   Slett
  3. Okay, Tine Jeg løste dilemmaet med hvilken av bøkene jeg skal starte med. Bestilte 3 Ravatn på biblioteket - og leser den som først blir led.ig :) Hun og Lillegraven er leseønsker for 2021

   Slett
  4. Og les en av essasamlingene hennes. dvs der hun har samlet sine artikler fra dag og tid. Operasjon sjøldisplin er morsom, Verden er en skandal er bra, og Stillstand som jeg leser nå, er også gøyal. Hun er skarp. Stoisk ro er også fin, hvis man vil lese om filosofene..

   Slett
  5. Enig med begge her. Fugletribunalet er bra, og essayene spesielt bra. Jeg er på jakt etter både Operasjon Sjøldisiplin som neste bok ut :-)

   Slett
  6. Skal lese hennes essays også, Anita. Kult at så mange mener bøkene hennes er lesverdige. Jeg har visst mye å glede meg til

   Slett
  7. Ja, de er gull. Er snart ferdig med Stillstand nå, og der er det mye å le av. I alle fall humrer jeg godt av de treffende kommentarene hun har når hun "reiser" rundt.

   Slett
 3. Nå ble jeg veldig nysgjerrig på hvilke bøker som mangler i min Ravatn-lesing. Jeg fikk meg en god latter da jeg søkte opp blogginnlegget jeg skrev i 2013, da jeg leste boken. Det var min aller første bok på nynorsk, og det fikk nok det meste av oppmerksomheten :) Jeg har lest 6 bøker av henne, og de tre som mangler, kan bare mangle. Håper hun er i gang med noe stort, like stort som Fugletribunalet som fikk meg til å reise en tur til Oslo, bare for å se det på teater.
  Lykke til med prosjektet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-) Kjekt med prosjekter. Jeg har jo et pågående Atwood-prosjekt også, men der sparer jeg på bøkene så jeg har dem lenge. Mange uleste i hylla mi. Jeg har "spart" så lenge at det kanskje er på tide å lese et par av dem nå i vinter? Kjenner jeg er spesielt kjip på bøkene til Atwood. Hun begynner å bli en godt voksen dame, så jeg kan ikke se fram til et ti-talls flere bøker derfra, tror jeg. Men så har hun "et par" flere bøker i katalogen sin enn Ravatn.
   Måtte le litt av det du skrev om Ravatn og nynorsk. Jeg var akkurat lik på det tidspunktet i 2013/14. Lese nynorsk frivillig, liksom? :-) Fugletribunalet på teater hørtes bra ut!!

   Slett
 4. Måtte sjekke Wikipedia og hadde rett i mine antakelser, jeg har lest alt henne. Begynte vel med Fugletribunalet jeg også og den likte jeg veldig godt. Veke 53 var ikke like god som den......Den nyeste ble heller ingen innertier hos meg.
  Lykke til med Ravatn-prosjekt 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt? Ja da har du lite igjen, hehe. Godt gjort Beathe! Så du likte ikke Dei sju dørene? Den likte jeg svært godt. Smaken er som baken - delt. Jeg ser jeg har fått reservert to bøker som jeg skal hente på bibioteket imorgen. Begge er essaysamlinger. Gleder meg :)

   Slett

Legg inn en kommentar