tirsdag 9. februar 2021

Om å le så tårene triller: Operasjon Sjølvdisiplin av Agnes Ravatn

 "Sjå på oss! Klorande på smarttelefonane våre som svoltne rotter, konsentrasjonsevne under frysepunktet, uproduktive som aldri før, plaga med angst og liggesår, snart umyndiggjorde."

Klarer du å unngå å plukke med deg ei bok med denne vaskeseddelen bakpå? Jeg fortsetter med undertittelen:

"For deg som ein gong hadde ei lys framtid, men som no er ein internettavhengig, nevrotisk, dvask og ulykkeleg tufs i tidsklemme."

Ikke til å stikke under en stol at jeg er spesielt glad i Ravatn sine tekster, men jeg må si - denne boka tok virkelig kaka. Dette er nemlig selvhjelpsboka mot manglende selvdisiplin for deg som ikke kan utstå selvhjelpsbøker, selv om du innerst inne vet at du er dronningen av prokastinering. Ei bok der Ravatn er full av eksempler dryppende av selvironi, men likevel på mesterlig pedagogisk vis klarer å formidle tips og triks som virkelig sitter mellom latterkulene mine i soffen. Er det fordi jeg føler meg så truffen i eksemplene Ravatn trekker fram? Jeg er redd svaret er et rungende JA...

Operasjon Sjølvdisiplin er en interessant miks av resultater fra en rekke forskningsprosjekt (som marshmalloweksperimentet på barn i regi av Walter Mischel på 1960-tallet og popcorn-eksperimentet ved en kino i Philadelphia), referanser til datidens store filosofer Platon, Seneca og Epiktet og en rekke annen seriøs forskning på området. Tørrt, tenker du? Så absolutt ikke. Pakk dette inn i Ravatns skråblikk på egne sjøldisiplinære utfordringer og du får ei intelligent bok som faktisk etterhvert blir et svært så nyttig hjelpemiddel. Eller, er du kanskje ikke en av dem som har utfordringer med impulskontrollen? Som takler enhver distraksjon med bestemt mine? Som kan ta en tur på IKEA uten å bli fristet av kanelbollene og kun komme hjem med den ene tingen som stod på handlelista? Ikke det nei? Da er denne boka for deg!

Have fun :-)

Kilde: biblioteket - Utgitt: 2014 - Forlag: Samlaget - Sider: 108 - Sjanger: Sakprosa, Selvhjelpsbok

 

Meg uten impulskontroll?
Antall lime margaritas og churros på La Cantina
9 kommentarer:

 1. Ha!! jeg visste at du kom til å le godt av denne :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, ja blant disse boksidene følte jeg meg så vel tilpass at jeg nesten skjemmes 🤣

   Slett
  2. Enda en interessant Ravatn. Må få hentet "mine" på biblioteket.

   Margaritha og churros er sjelden feil :)

   Slett
  3. Du har mye bra fra Ravatn tilgode, Augusta :)
   Åh.. Margarita og churros, ja. En stor svakhet. Favoritten på en meksikansk restaurant jeg normalt allerede ville ha besøkt om verden var litt mer reisevennlig.

   Slett
 2. Ja, denne var morsom, som jeg synes alle hennes essays jeg har lest, er forsåvidt. :) Er vel bare Folkelesnad jeg ikke har lest. Enda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg mangler den samme pluss Ikke til Hjemlån. Det får bli neste bibliotekrunde. Må få med alt når jeg først holder på 😊

   Slett
  2. Ja, de er jo lette og morsomme å komme gjennom disse bøkene. :)

   Slett
 3. Enig, denne er fin :-) Jeg lånte en gang med meg hjem flere av Ravatns tynne bøker og ente opp med å kjøpe denne etterpå. Det er en sånn bok du kan lese flere ganger. Jeg liker også veldig godt Folkelesnad av samme forfatter :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. To sjeler, samme tanke. Jeg tror jeg må eie denne boka selv jeg også. Den er bare altfor god til ikke å lese flere ganger :-)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)