onsdag 17. februar 2021

A Promised Land av Barack Obama

La meg starte med å si: jeg leser normalt ikke politiske biografier/selvbiografier. Det er en sjanger jeg aldri har brydd meg særlig om. Ikke fordi det ikke finnes dyktige politikere med interessante liv bak seg, men fordi disse bøkene ofte (ja, jeg har prøvd) har vært både tunge, lite engasjerende og veldig politisk fokuserte, naturlig nok. Så hvorfor i all verden gikk jeg da løs på Obama sin 780 sider lange murstein av ei bok? 

Årsakene er flere, men den største er nok beundringen jeg alltid har hatt for Obama. En oratorisk begavelse som i tillegg er både intelligent, familiær og står for demografiske verdier som er viktige. Ihvertfall for meg. Jeg hadde også hørt rykter om at han var en dyktig forfatter, selv om jeg aldri tidligere hadde lest noe fra ham.

A Promised Land er rett og slett gull. Til forskjell fra det man kanskje skulle tro, så omhandler ikke boka Obamas vei mot det hvite hus og de åtte årene han satt på det ovale kontor. Boka slutter allerede 2. mai 2011 med at bin Laden blir skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i Abottabad, Pakistan. I utgangspunktet ble jeg skuffet da jeg innså dette, men nå er jeg bare ufattelig lettet over at det med stor sannsynlighet kommer minst ei bok til fra Obama omhandlende resten av presidentperioden hans. Boka er nemlig svært velskrevet, interessant oppbygget med anekdoter om både dette og hint, familiære hendelser, personlige oppfatninger, beskrivelse av kjente og mindre kjente operasjoner og ikke minst en grundig, men absolutt ikke kjedelig gjennomgang av amerikansk politikk. 

Siden jeg ønsket meg papirboka til jul samtidig som jeg også hadde den liggende som lydbok på Audible så både leste og lyttet jeg meg gjennom mursteinen. 780 sider er ikke å kimse av, spesielt ikke når innholdet i all hovedsak er politikk, men stemmen til Obama - du verden for en nytelse å lytte til! Velmodulert, tydelig og emosjonelt engasjert. Muligens den beste innleseren jeg har hatt på øret noen gang.

Det er selvfølgelig helt umulig å gjøre en kort oppsummering av innholdet, til det er A Promised Land så altfor innholdsrik, derfor vil jeg kun anbefale alle som har interesse for amerikansk politikk å lese boka. Både fordi den var utrolig god, men også fordi alle av oss trenger å bli påminnet at det ikke er så lenge siden USA hadde en intelligent, raus og dyktig mann ved roret, og at den selvopptatte linselusa vi er blitt presentert for de siste fire årene forhåpentligvis var unntaket, og ikke regelen for årene foran oss.

God lesing!

Andre bøker av Barack Obama

 • 2004 - Dreams from my father
 • 2008 - The Audacity of hope
 • 2008 - Change we can believe in


Kilde: egen bok/lydbok - Forlag: Penguin/Audible - Sider: 780/29t10min - Språk: Engelsk
Sjanger: Sakprosa, Selvbiografi


Røldal
Vi fyrer for kråkene i -18 :-)25 kommentarer:

 1. Åh,denne skal jeg lese! Jeg liker Obama veldig godt og har siklet etter denne boken siden den kom. Er jo veldig bra om det kommer flere bøker fra denne kanten. Har nettopp lastet ned Kamala Harris sin bok så neste politiske biograf må bli denne. Takk for omtale 🙂

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker du politiske biografier så er denne svært god. Det er noe med Obama som alltid har fascinert meg. Ikke bare fordi han er den første mørke presidenten, men hele mannen oser klasse, intelligens, disiplin og autoritet. Prøv den på lyd om du kan. Fantastisk!

   Slett
  2. Enig med deg ang Obama. Nei, jeg har ikke lest politiske biografer noensinne, de blir lest fordi jeg digger personene. Skal sjekke hvor jeg eventuelt kan høre den på lyd, blir engelsk da.

   Slett
  3. Kanskje den ligger på BookBites som jeg ikke har tilgang til? (ennå - må få sjekket med hovedbiblioteket hva problemet mitt er). Du finner den på Audible.com og audiobooks.com Som jeg nevnte til Anita så er det 1 mnd gratis prøveperiode begge steder. Den ligger kanskje andre steder også, men jeg er Aubible-abonnent så der for lytter jeg derfra.

   Slett
  4. Den ligger på Bookbites . Jeg lånte den der i høst/før jul men jeg leverte den inn før jeg fikk lest noe særlig.

   Slett
 2. Har vel kommentert masse før ang denne boka , her og der.. Og skal lese den, ja. Men venter på pocketutgaven siden innbundet er såå tung! Eller kjøper en engelsk lydbok. Hvor unntatt audible? Amazon kanskje?

  SvarSlett
  Svar
  1. Sjekket.. må visst være medlem/ha abb? Er det han som leser? Hørtes litt ukjent ut, synes jeg. Tror det blir tungt med engelsk lydbok..(for meg)
   https://www.amazon.com/A-Promised-Land-Obama-Audiobook/dp/B08HGH9JMF/ref=tmm_aud_swatch_0?_encoding=UTF8&qid=&sr=

   Slett
  2. Amazon henger nå i hop med Audible, så der tror jeg kilden er den samme. Er litt usikker på hvor man finner engelske lydbøker om de ikke ligger på Storytel eller Audible. Jeg får automatisk 1 credit = 1 bok (uansett lengde) "gratis"/mnd på Amazon fordi jeg har Amazon Prime medlemsskap. Det er en 3 book 30 days Free Trial på audiobooks.com Kanskje du kan snike deg boka der, og så melde deg av etter 1 mnd :-) Muligens det tilbudet også finnes på Audible? Jeg får i såfall ikke det opp som et alternativ siden jeg har vært medlem så lenge. Verd å sjekke ut!

   Slett
  3. Ja det er han som leser :-)
   Det ser ut som du må ha et abonnement, men det kan du si opp når du vil. Ser ut som man får 30 dager gratis på Audible også. Obama leser tydelig, og for meg nokså enkelt å forstå, men jeg vet jeg har et godt trent øre siden jeg har irsk sambo som snakker en mix av tre språk når han får det riktig travelt. Boka er også oversatt til norsk, men jeg ser ikke at den er lest inn på norsk ennå.

   Slett
  4. Ja, vet at boka er oversatt til norsk. Den kom i god tid før jul, men er så tung (i kilo og gram), derfor vil jeg vente til pocketutgaven kommer. Lydboka på norsk har jeg enda ikke sett, men det er uansett uaktuelt med en så lang bok. Den enste grunnen til lydbok var at du skrøt så mye av at han leste selv;) Men jeg tror likevel ikke det er tingen for meg etter å ha hørt på utdraget.

   Slett
 3. Joohoo! Omsider ble du ferdig. Godt det ble en bra lese/lytte opplevelse. Hele mannen lyser ro og intelligens så jeg er ikke overrasket over at han leser godt. Har du lest/lyttet til Michelle Obama?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det ble en litt drøy økt med over 29 timer ja, spesielt siden jeg lyttet og leste vekselvis. Politikk er ikke akkurat noe man freseleser :-)
   Ikke lest/lyttet til Michelle Obama ennå. Jeg har faktisk boka på planen, men endte opp med å starte med mannen istedenfor. Hun er rå, og virker SÅ dyktig! Har du lest boka hennes kanskje? Anbefales?

   Slett
  2. De virker så smarte og flotte begge to :) Enda mer nå, etter Det hvite hus, som om friheten gjør dem glødende. Har planlagt både å lese bøkene og lytte på podcasten til Michelle O - men tiden ... jeg er for lett å avlede av serier og spill og sånt.
   Nesten 30 timer lytting. Jeg er imponert

   Slett
 4. Fint at du likte den, jeg lyttet til fru Obama sin bok, når den kom ut. Jeg liker biografier og hennes var både informativ og bra. Hun skrev mye om hvordan hun traff Obama og helt frem til hvordan det var å bo i det hvite hua. Det var ikke bare bare, ang friheten. Absolutt en fin bok det også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt, da vet jeg at hennes bok er verd å lese. Jeg har henne nemlig på planen. Er det hun som leser sin egen bok der også, kanskje? Har hørt noen taler fruen har holdt og de har vært svært engasjerende. De to der er virkelig a power couple!

   Slett
 5. Husker ikke hvem som leste den, men den var på norsk, den ligger på storytel.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ahh.. Jeg fant den på norsk, takk. Lette også etter Modiano, men har ikke funnet lydboka på engelsk verken på Audible eller Storytel dessverre.

   Slett
 6. Veldig synd at ikke Obama kunne fått sitte i noen (ti)år til. Blir litt smittet av engasjementet ditt kjenner jeg, så kanskje dette blir neste murstein ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ikke sant, ang Obama. Solid. Det er inntrykket jeg sitter igjen med etter boka. Og du som lytter deg gjennom så mye kommer sannsynligvis til å like denne svært godt. Jeg kan ikke uttale meg om politiske biografier/selvbiografier for jeg har igrunnen ikke likt noen av de (få) jeg har prøvd. Denne var, for å si det på godt norsk, quite another cup of tea. Lytt! Jeg tror ikke du vil bli skuffet (om du bare har littegranne interesse av hva som skjedde/skjer i verden). Du er herved utfordret ;-)

   Slett
 7. Eg er interessert i det amerikanske valget og heiv meg over denne før jul då den kom til Audible. 29 timers lydbok er ingenting for denne damen, eg nikoste meg :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei du er jo en skikkelig racer på lydbøker, så 29 timer er business as usual tenker jeg. Som du vet er jeg igang med Harry Potter 5 på øret. Og den er ... 29 timer :D

   Slett
 8. Eg fekk lyst til å lese boka. eller lytte til Obama. Eg les sjeldan politisk litteratur, men dette hørtes spennande ut. Takk for tipset1

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig. Lytt om du kan. Mannen er en ren nytelse på øret :-)

   Slett
 9. Denne boken kunne jeg godt tenke meg å lese, spesielt etter denne fine omtalen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Birthe :) Boka engasjerte meg virkelig. Spesielt siden jeg i utgangspunktet ikke er spesielt verkan glad i eller har erfaring med politiske biografier. Definitivt ikke 29 bortkastede timer om du tar den på øret! :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)