onsdag 3. november 2021

Oktober i bøker (17)

Det går virkelig for seg på lesefronten for tiden. Oktober har vært en nesten like produktiv måned som september, og flere bøker har kommet og gått gjennom dørene her. Biblioteket er omsider blitt en fast følgesvenn, både Sølvberget (der jeg låner) og Strand bibliotek hvor jeg får levert bøkene etterhvert som jeg leser. Praktisk. 

Jeg har også fått skrevet en del omtaler denne måneden og bokprosjektet mitt tar etterhvert form. Ihvertfall oppi hodet. Nok om det. Bøkene jeg anbefaler (og ikke) denne måneden er disse.


Gaute M. Sortland -
"Du er ikkje normal" og "Avsporingar, Pre- og Postapokalyptiske Noveller"

Første boka jeg leste av Sortland - Fotturar i Norge (omtale) - var en stor høydare. Jeg knallet til med en 5'er og full score på GoodReads. Happy var jeg da jeg fant to bøker til fra forfatteren sist jeg var på biblioteket. De gav en litt blandet opplevelse. "Du er ikkje normal" falt jeg ikke for i det hele tatt. Det er en novellesamling med i all hovedsak en mann i hovedrollene. Tittelen på samlingen passet vel forsåvidt, men novellene ble altfor...enkle? De fenget meg dårlig. Kanskje jeg hadde en litt for stor forventning? Grei tidtrøyte, men ikke noe mer.

"Avsporingar, Pre- og Postapokalyptiske noveller" var another cup of tea. Kanskje ikke helt på høyde med Fotturar, men stemningen i novellene er det lite å utsette på. Veldig bra! Novellene beskriver igjen menn i forskjellige situasjoner som alle har tanker rundt "hva om det verste skjer". Hva da? En forfatter som må skynde seg å utgi boka si før verdens undergang. En familiefar som får vite at kona er dødelig syk. Hva skal skje med ungene og ham, etterpå? Et par preppere, som prepper...fordi? Og hva så? Ja her er det litt å sette tennene i. Denne likte jeg. Anbefales!

 

Jon Fosse - "Auge I Vind"
Anbefales! (omtale)

 

Sigbjørn Lilleeng - "Inntrenger"
Anbefales! (omtale)

 

Mo Hayder - "Birdman" og "The Treatment"

Dette ble en høydare! Jeg har nemlig funnet meg en ny lydbokfavoritt, og disse krim/thriller bøkene er ikke for the faint hearted, for å si det sånn. Mo Hayder har skapt en svært så interessant protagonist i Jack Caffery - en kriminaletterforsker som jobber i London-politiet. Språket er svært bra, spenningen er det definitivt ikke noe å si på og persongalleriet er virkelig interessant. Birdman er Hayders krim-debut, og det gjør hun med et brak. Jeg ble fullstendig hektet.

Istedenfor å skrive utfyllende om innholdet i de to første bøkene i serien vil jeg bare nevne at temaet i første boka er nekrofili og i The Treatment er det pedofili som det skrives rundt. Ikke akkurat pene og pyntelige tema, men Hayder skriver - til tross for at dette er krimthrillere - med respekt. Jeg sier ikke at detaljene ikke er grusomme, men forfatteren mesker seg heller ikke i vold og gørr. Dette er britisk litteratur, tross alt. Britisk godt oppbygget og velskrevet krim/thriller litteratur. Rett og slett svært så gode bøker, og de gjør seg minst like godt på øret. Anbefales!

 

Vigdis Hjorth - "Et dikt til mormor! og "Den første gangen"
Litt blandet synsing fra min side, selv om Hjorth er en stor favoritt.
(omtale)

 


Børge Lund - "Lunch - Jobber med Saken"

Jeg liker Lunch og streken til Børge Lund. Leste tidligere i år Lunch #7 og mente da det var den beste boka til forfatteren. Lunch - Jobber med saken er svært god. Når kanskje ikke helt opp til #7, men jammen kommer han ikke med nye påfunn denne gangen også. Stripene tar kontorlivet så definitivt på kornet. Ekstra morsomt blir det om man selv har jobbet i prosjekter. Trenger du humor i (arbeids)hverdagen? Har en kjip høstdag? Uenig med sjefen? Gå til Lunch. Anbefales :-)

 

Robert Seethaler - "Et Helt Liv"
Anbefales! (omtale)

Oyinkan Braithwaite - "Han er Min"

Da Braithwaite havnet på Booker-listen med debutromanen sin My sister, the serial killer ble jeg overrasket. Boka var helt ok den, men Booker-materiale? Ikke akkurat i mine øyne. Bestemte meg likevel for å gi denne boka en sjanse. Dette er nemlig min første covid-bok :-)

Historien er lagt til Nigeria og handler i all hovedsak om en mann (Bambi..) som ikke klarer å holde pikken i egen bukse. Han blir kastet ut fra kjæresten og søker tilflukt i onkelens hus i covid-nedstengte Lagos. Der finner han onkelens eks-kone og nye kone som begge påstår at de er moren til den lille babyen som også befinner seg i huset. En finurlig historie ulik noe annet jeg har lest. Dette er en kortroman og er temmelig lettlest, men liker jeg den? Noe usikker. Jeg liker skrivestilen til Braithwaite, men boka og handlingen? Gi den en sjanse. Det kan selvfølgelig bare være meg.

 

Annie Ernaux - "Sommeren 58"
Anbefales! (omtale)

Ørjan N. Karlsson - "Blå Storm" 

Jeg gir meg ikke og fortsetter med en av mine store, norske krim/thriller favoritter Karlsson. Blå Storm er andre boka hvor Ida Vinterdal leder Gruppe Alpha ut i nye oppdrag. Denne gang må de ta seg inn på russisk territorium for å frigi en informant som har informert om et potensielt anslag på norsk jord. Parallelt planlegges et NATO-toppmøte i Oslo. Kan disse to hendelsene ha noe til felles? Og hva med prepperforumet og dommedagskonspirasjonsteoriene? Kan Gruppe Alpha være en del av et større spill som de selv ikke ser? Jepp - dette er like bra som tidligere. Karlsson har fremdeles etter ti leste bøker ennå tilgode å skuffe meg. Les! For hva er det ikke som henger som en DIGER cliffhanger i slutten der? Hva?? :-)

Helene Flood - "Dantes Inferno"
Midtlivskrise i Helvete - Anbefales! (omtale)


Bernard Minier - "Konfirmanten" 

Jeg har lenge vært fan av Minier og har også fått med meg serien Glace på Netflix basert på fantastiske første boka hans i serien om Martin Servaz - Hvis helvete var av is (omtale). I denne fjerde boka fra forfatteren så synker imidlertid interessen min noe. Historien er velskrevet, men spenningskurven som alltid har vært utfordende og bratt blir her litt tammere. Historien hopper mellom den unge politispiren Servaz i 1993 og en sak for politietterforskeren i nåtid hvor det ser ut for at en serie mord med piker i konfirmasjonskjortler har samme modus operandi. En forfatter hvis utgitte krimbok heter nettopp Konfirmanten havner raskt i søkelyset siden mordene følger metodene i boka til punkt og prikke. Kan dette være tilfeldig?

Boka ER god. Kanskje det bare er jeg som har skyhøye forventninger til Minier siden jeg har elsket de foregående bøkene hans? Les gjerne omtale av En sang for druknede sjeler (her) og Ikke slå av lyset (her) og bli en fan du også :-)


Stian Johansen - "Skilsmissedalen" 

Jeg hadde store forhåpninger, men... Er personlig svært lite glad i det jeg selv kaller "overdreven bruk av a-endinger". Det var det her. For meg ødelegger dette språket og griper sånn inn i leseopplevelsen at jeg ikke klarer å se forbi og inn i tekstene. For de av dere som syns a-endinger sklir like glatt ned som rømmegrøt er novellesamlingen sikkert like god om omtalene i media. For meg not so much, og det er litt trist. Forlaget skriver om boka:

I de nye, fjonge husa på Venstøp i Skien flytter småbarnsfamilier inn. Når de skiller seg, flytter damene over dalen til småhusa på Limi. Fra den ene sida til den andre pendler unga til fots, og krysser jernbaneskinner, autovern, rådyr og sine verste dager.
I denne kollektivfortellinga dreier det seg om slitte forhold. Om folk i krise. De unge og de urolige og de utro veksler på å holde stafettpinnen, for ikke å glemme de forsmådde, forkasta og forbanna. Det gjelder å holde livet oppe, så godt det lar seg gjøre.

Leses på eget ansvar. You are hereby warned ;-)

 

15 kommentarer:

  1. Jeg kom meg ikke på tur med det første, for her var det mye å lese :) Gøy at du har truffet Mo Hayder, jeg leste masse av henne før i tiden, men litt mindre nå. Boken jeg skal hente er Sommeren 58 (lurer meg på hvorfor..)
    Det er kjekt at du er så i farta med lesing og blogging, og til og med pusler med noe skriving også? gleder meg til å høre mer.
    Nei, nå lokker joggeskoene :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint vi kan influere hverandre :) Jeg var nemlig på biblioteket idag og fant fram oppsummeringen din fra oktober og så om jeg fant noe spennende. Lette etter 7'eren på terningen, men glemte jo å sjekke i engelsk-avdelingen. Fant den ikke på norsk. Neste gang! Akkurat nå har jeg lånt litt for mange kjekke bøker. Jeg får komme igang med lesingen. Først ut? En spionthriller i twitterformat, hehe.

      Slett
  2. Ska sei du har tatt igjen med lesing (og blogging). 17 bøker er jo nesten Tine-nivå;)
    Har lest en del av disse. Ser vi er ganske enige om Miniers Konfirmant. Alle serier har vel sine hvileskjær, håper det tar seg opp igjen.
    Likte Sortlands Fotturar jeg også, men fristes ikke til å lese de andre utfra det du skriver. Like greit. har mer enn nok å lese... og som jeg vil lese.
    Kommer stadig vekk hjem med noe fra biblioteket også. Var og leverte et par bøker i går og da sto Forlattheten av Åsbrink og vinket til meg, så den ble jo med meg hjem... Som om jeg ikke har nok, men den skulle jeg jo lese, så det er vel det samme hva som leses når, i grunn- i alle fall nesten det samme, så lenge det er mens lysten er der.
    Har lest Braithwaithe sin også, litt lett denne, men den er vel beregnet for unge lesere. Ernaux derimot, passer godt for oss modne:)
    Ønsker deg en fin november:) Hilsen meg som sitter her litt utmattet etter den slutten, de siste 70 sidene av Minneskogen. Tid for mat:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er utopi å nå Tine-nivå, men skal prøve å holde tritt med deg ;)
      Håper også at Konfirmant er et hvileskjær. Og så ser jeg at det er kommet ut en bok jeg ikke har lest av Minier. Night? Den må jeg se om jeg får tak i.
      Minneskogen ja. Den hadde en svært så spesiell slutt. Det likte jeg. Rett fram happy endings er mye mindre spennende. Jeg kan godt forstå at du var utmattet. Jeg leste boka på bobiltur. Fikk låne den av en venninne som var med på samme turen. "Pass på så du ikke blir helt hektet"... neida, det skulle jo gå bra. Haha, not. Den måtte jo bare leses ferdig. Herlig med sånne bøker!
      En stor pose ble med hjem fra biblioteket idag. Flere bøker jeg hadde på lista, og like mange impulslån. Nå når jeg har fridd meg litt fra ideen om at alle bøkene jeg låner MÅ leses, så blir både mange flere lest, og det er mindre stress (i topplokket) å låne med seg en haug.
      Sol og vindstille nå. Kanskje teste ut terrassen - for siste gang?
      Ha en fiin torsdag.

      Slett
    2. Hehe...
      Natt leste jeg og blogget om i 2020, den likte jeg veldig godt. Skikkelig påskekrim i rufsevær, skrev jeg, ser jeg.
      Ang Minneskogen , så var hovedperson K/E en slik jeg får den dypeste medfølelse for, det er så trist med så ødelagte og traumatiserte barn, og derfor ble slutten også trist og vond, selv om den kanskje også ble det beste utfallet- hvis man ser kynisk på det, for hvilket liv ville han ha fått, men hvem vet.. men A fikk som fortjent, det er nå sikkert.
      Ser i kommentarfelt at du også skriver, antar det er noe mer enn blogg og artikler, men skrive som skrive noe større? Spennende.. Jeg holder også på med mitt, men det går i rykk og napp og akkurat nå ikke så aktivt. Sier til meg selv at jeg er i researchfasen enda, men sannheten er at det har stoppet opp og jeg vingler mellom et par prosjekter. Og har lite energi for tiden, generelt sett. Mye annet tar tid og krefter. Jeg tar også kurs på Forfatterskolen og følger i alle fall webinarene der, lærerikt, men til tider demotiverende også. Følger passivt noen skrivegrupper på fb også. PM meg hvis du vil om det, ønsker ikke å utlevere så mye i bloggarenaen om denne prosessen, blir fort forventninger jeg ikke trenger. Min erfaring etter mange mange år med skrivetrang/lyst er at ting tar tid.. Andre får det til, men med meg så går no årene..;)
      Skal på kino med venninne i dag og se Verdens værste menneske, det blir koselig. :) Ha en fin torsdag du også:)

      Slett
  3. Hei! Har faktisk ikke lest noen av din er boker, men takk for mange fine tips og morsom lesing. Ha en fin onsdagskveld

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi leser litt forskjellig - og det er jo bare herlig :)
      Fin torsdag til deg og snart helg. Uten planer her i gården. Det passer utmerket, for biblioteksbunken er stor.

      Slett
  4. Som du leser ... Jeg har lest Hayder (Du har mye igjen å glede deg til), Braitwaite og Inntrenger av de du har lest. Skal lese Minier og Karlsson. Norsk samtids litteratur holder jeg meg unna for tiden. Lest to den site uka som begge falt igjennom for meg. Så det er nok jeg som har for store forventninger. Kanskje. Moro å lese din leseoversikt. Spent på skriveprosjektet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Skriveprosjektet tar sin tid, selv om jeg skriver hver dag. Det gjør ingenting. Å skrive er å skrive - herlig :) Men leses gjør det, over en lav sko. Det er jo så mye kjekt der ute! Idag feiret I og jeg 21 år. Kiropraktor først, men så en time på biblioteket etterfulgt av nydelig lunch. Nå er det skrive- (og jobbe-)tid før jeg skal driste kroppen ut på en litt lengre gåtur. Har noen setemuskler som ikke vil slappe av. De er best når jeg beveger meg og verst om natta. Skroget trenger definitivt å bevege seg mer. Frem med lydbøkene :)

      Slett
    2. Jeg brukte ett år på en roman jeg ikke vil gi ut. Men prosessen var verdt det :)
      Å gå er godt. Forsøker å gå litt hver dag. Nå lytter jeg på Pet Sematary. Men kan ikke høre på den når det regner. Da skvetter jeg for mye ...
      Min far sa ofte "Om du våkner en morgen etter å ha fylt femti og ikke har vondt et sted - er du dau" Og han har rett. Kroppen verker steder jeg ikke ante det kunne verke. Men setemuskler som verker er kjipt. Vondt å sitte?
      Hurra! Alle hele år sammen må feires :)

      Slett
    3. Jeg er minst like giret på prosessen. Ikke nødvendigvis det å gi ut. Men å skrive. Få ut det som skrangler rundt i topplokke :)
      Stephen King på øret i regnet? Hehe, man kan skvette av mindre! Ikke lest, men har en skokk Stephen King bøker i ebok-format, om du er interessert. Fått nesten hele bibliografien hans fra en kompis. På engelsk. Tror jeg har alle Vonnegut-bøkene der også, om jeg ikke tar feil. Sånn i tilfelle du mangler noen? Gi lyd :)

      Slett
    4. Jeg tror det er sunt å skrive ned tanker og historier vi bærer med oss. Se dem i et annet lys på papiret. Boka jeg skrev var fiksjon, men jeg fant overraskende mye av meg selv ved gjenlesing. Veien er målet har en smart person sagt :)
      Låner gjerne noe King jeg :) Kult! (Vonnegut har jeg alt i hylla)

      Slett
  5. Se her,ja,det ble lest litt i oktober. Jeg har lest fire av disse, Avsporingar,Et helt luv,sommeren 58 og Han er min. Enig med deg ang Sortlands bok,nådde ikke helt opp mot Fotturar men god. Braithwaite sin er grei men overhodet ikke bookermateriale.

    Dantes inferno skal leses om jeg rekker det før lånetiden går ut.

    Ønsker deg en fin november 🙂

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg turer på i samme tempo som september. Lydbøker er en gave til den travle :) Morsomt å se at du også likte Fotturar best. Det var Ingalill som satte meg på Sortland-sporet, men det ble med Fotturar - den gang. Dantes Inferno er fin. Annerledes. Idag fikk jeg lånt med meg en spionthriller i twitterformat fra biblioteket. Slike bøker er gull for meg. Liker å bryte av med noe helt aldeles sært innimellom. Av og til lurer jeg på om jeg ikke er en særlig intelligent leser. Jeg blir jo aldri flink på noe - grave meg ned i én forfatter eller en sjanger, f.eks. Men neida. Her leses det i alle retninger samtidig :-)
      Snart helg, sol og vindstille på vestlandet. Satser på at dere har det like fint i Bergen idag. Fin november til deg også :)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)