søndag 7. november 2021

Havets Kirkegård av Aslak Nore

Solid! Det er det første ordet som treffer meg etter jeg har ferdiglest boka av Aslak Nore. Endelig er forfatteren tilbake på nivået jeg oppdaget ham i 2012 med boka En norsk spion (omtale). Gledelig!

Havets Kirkegård er nemlig et oppkomme av spennende karakterer og et drøss sidehistorier som virkelig bygger kjøtt på beina til hovedplottet. Det er umulig å gjøre et kort sammendrag av boka, for her er det mye å ta tak i. Historien dreier likevel rundt et avgjørende punkt, nemlig hva som skjedde tilbake i 1940 da hurtigruteskipet Prinsesse Ragnhild forliste utenfor kysten av Norge og Vera Falck - familiens overhode - overlevde den fryktelige hendelsen.

(ingen spoiler)

Falck-familien har siden andre verdenskrig opparbeidet seg en milliardformue og i kjølvannet av denne følger det selvfølgelig mange familiehemmeligheter og sterke personligheter med egne agendaer. Manne-mannen Olav som oppfører seg som den sterke patriarken med kontroll over det hele, datteren Sasha som definitivt har buksene på - riktignok i et litt haltende ekteskap, men det er nå en gang Sasha som har vært nærmest Vera da hun levde, og ikke minst Sashas bror Sverre som gjerne vil, men ikke får det helt til. Disse står i tydelig kontrast til Bergens-halvdelen av familien hvor deres overhode Hans - den karismatiske og sjarmerende legen som jobber i Midtøsten og taler kurdernes sak - samt de resterende familiemedlemmene klarer seg så godt de kan, litt på økonomisk nåde siden Olav styrer den overordnede familieøkonomien. For nå.

Falck-familien har også kontakter inn i de politiske kretsene i Norge. Hvor lenge kan det ha vart, og med hvilket formål? Parallelt blir vi også dratt inn i konfliktene i Midtøsten. Hvilken kopling finnes egentlig mellom norske spesialsoldater og familien Falck og hvorfor vil Hans få biografien sin skrevet av en journalist som har vært aktiv soldat i Kurdistan?

Når Vera Falck dør etterlater hun seg et testamente som inneholder fordelingen av Falck-familiens omfattende formue samt et bokmanus som aldri tidligere er blitt publisert. Men testamentet og bokmanuset viser seg å være søkk borte. Så hvem er egentlig de rettmessige arvtakerne til verdiene? Og hva har bokmanuset med innholdet i testamentet å gjøre? Her blir det ikke bare konflikter og skittentøyvask på familienivå, men også inn i de innerste korridorene i etterretningen i Norge. Om ikke dette er nok så ble Vera Falck tvangsinnlagt og overlatt til overformynderi i flere år på 70-tallet før hun fikk tilbake kontrollen over eget liv. Hvorfor? En ting er ihvertfall sikkert, manuset til Vera ligger som et ulmende bål under det hele.

Aslak Nore bobler virkelig over av fantastisk plotting og ekte skriveglede her. Denne boka er et overflødighetshorn av sidehistorier og omveier mot mål. Men kommer vi egentlig helt i mål? Blir alle trådene samlet til slutt? Jeg har en sterk mistanke om at denne boka kommer til å få en oppfølger, og den gleder jeg meg allerede til. Her er det mange personligheter jeg ønsker å følge videre, både på kvinne- og og herresiden. Misforstå meg rett. Boka har en solid slutt. Men det er meg. Jeg vil nemlig ha mer, og ser konspirasjoner gjemme seg under mer enn én stein!

Aslak Nore: no pressure :-)

Kilde: biblioteket - Utgitt: 2021 - Sider: 485 - Forlag: Aschehoug - Sjanger: Roman14 kommentarer:

 1. Dette var min første og hittil eneste bok av Nore,men det blir garantert mer. Likte boken veldig godt og kjekt at både Laksevåg og Fana blir nevnt flere ganger det er bydeler jeg har bodd og bor i.

  Jeg kan gjerne få mer av dette så om det kommer en oppfølger er jeg helt med selv om som du sier, det er ikke skrikende behov mer en lyst.

  I mellomtiden kan jeg jo lese En norsk spion som har lagt ulest i en mannsalder.

  Ha en fin søndag, Marianne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja lysten er stor, og jeg følte for noen konspirasjoner/cliffhangere der i slutten som godt kan utforskes :-) Ikke lest En norsk spion enda? Heldige deg! Den tror jeg du vil like svært godt.

   Slett
 2. No pressure? tror jeg må skaffe meg denne med en gang :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp. Det må du. Denne hever seg høyt over mange :-)
   Og har du ikke lest En norsk spion så har du nok ei bok å se fram til. Trengs ikke leses kronologisk. Eller har du kanskje lest den?

   Slett
 3. Har ikke lest noe av Nore. Best å starte med de eldre bøkene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har ferdiglest tre av Nore, denne, Ulvefellen og En norsk spion. De henger ikke sammen, så du trenger ikke tenke kronologi mellom disse tre. Jeg ville nok likevel lest kronologisk, når du først kan. Med mindre du MÅ lese denne først ;-) Jeg tenker at A også ville like Nore.

   Slett
  2. Nå ble vi inspirert til å lytte på bøkene hans sammen :)

   Slett
 4. Ah, skrev en kommentar tidligere på mobil som forsvant i lufta.
  Tenkte at : Må jeg lese denne også? Er så mye jeg vil lese nå. Lucia av Vetle Lid Larsen, Knausgårds siste, Leine- alle tykke bøker. Pluss det jeg har her i bunkene.
  Har lest En norsk spion av Nore før og vet han kan skrive. Så vi får se. Noteres med to streker under, så leser jeg den når den dukker opp og den passer. Ble jo fristet av din begeistring, vet du . Men forsøker å ha litt selvdisiplin her.

  SvarSlett
  Svar
  1. Må og må, fru Blom.. Trenger du ei spenningsbok med historisk thrillervri så er dette boka. Nore kan definitivt skrive, og denne har skikkelig kjøtt på beina. Jeg tror nesten du må, jeg ;-)

   Slett
  2. Trenger det ikke nå, men kanskje senere. :) Ikke før nyåret. Så han ble nominert til Bokhandlerprisen , men det ble jo ni andre også.

   Slett
 5. Har denne liggende på vent på biblioteket. Det har bare hopet seg opp av "viktige" bøker nå, så her må jeg holde tunga rett i munnen - og prioritere både bøkene og alt det andre jeg holder på med. Har malt bider i to helger nå, da kunstforeningen jeg er medlem i skal ha utstilling før jul.Og så er det alt det andre......

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde den også på vent, men så dukket den plutselig opp på 1-ukelån og da grabbet jeg den til meg fra stativet. Det er få bøker man strengt tatt "må" lese, men denne er ihvertfall gjennomarbeidet, velskrevet og spennende plottet. Så får du se hvor den havner i prioriteringslista. Vi kan jo ikke lest alt heller, selv om det nok det er det jeg selv forsøker ;-) Lykke til med malingen! Du er utrolig dyktig - det skal du ha!

   Slett
 6. Interessant. Verkeleg. Denne ser eg fram til.
  Var veldig begeistra for En norsk spion og Ulvefellen og ga begge terningkast 5. Har også lest Oslo Noir, som eg ikkje hugsar så mykje av, men eg ser at eg ga terningkast 4 til den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Dersom du likte En norsk spion og Ulvefellen vil du elske denne. Jeg syns selv at førstnevnte var hakket bedre (5) mot en (4) på GoodReads, selv om jeg likte veldig godt Ulvefellen også. Oslo Noir følte jeg ikke de helt store lesevibbene for da den kom ut så den har jeg faktisk ikke lest, men noterer meg at du likte den også, selv om du "bare" gav den en 4'er. Mulig jeg må få med meg Oslo Noir også, så har jeg ihvertfall lest alle :-) God leseuke!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)