lørdag 6. november 2021

Hjernen er stjernen av Kaja Nordengen

Det er ikke hver dag en norsk forsker mottar Nobelprisen i medisin (2014), og når i tillegg Kaja Nordengen gir ut ei bok med tittelen Hjernen er Stjernen med forord av nettopp nobelprisvinner May-Britt Moser så var jeg ikke sein å be. Jeg har alltid vært interessert i hvordan hjernen - vårt eneste uerstattelige organ - fungerer, og hvordan i himmelens navn det er mulig å komme frem til hva som styrer hva oppi der.

May-Britt Moser er psykolog, hjerneforsker og professor i nevrovitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og forfatter Nordengen har doktorgrad innenfor medisin så jeg var derfor noe skeptisk til om jeg ville klare å ta til meg kunnskapen i denne boka. Ville innholdet ligge altfor høyt for min egen hjernekapasitet til å forstå? Rest assured. Hjernen er Stjernen er boka for deg og meg. Oss vanlige mennesker som ønsker å få vite mer om hvordan nerveceller og synapser fungerer og hva som gjør at vi faktisk er som vi er alle sammen.

Med enkle tegninger og forklaringer på legmannsnivå har jeg bla. lært om hukommelse og læring, hjernens gps, intelligens, multitasking, hvorfor jeg liker sjokolade og rødvin og hvordan triggerne virker, avhengighet og virkelighet versus persepsjon, og så har jeg vært med i jakten på personligheten. For hvor ligger nå den? Eller?

Dette var rett og slett en utrolig fin, lettfattelig og lærerik bok om hjernen og hva som - og hvordan - det skrangler rundt oppi der. Kan man spise hjernemat for å huske bedre? Kan hjernen trenes opp? Kan du smile deg glad? Jeg har lånt boka på biblioteket, men nå skal den i hus. Denne vil jeg eie. 

Anbefales!

Kilde: Biblioteket - Utgitt: 2016 - Forlag: Kagge - Sider: 208 - Sjanger: Sakprosa, Hjernen
Ville så gjerne, men hadde ingen hjerne? ;-).

9 kommentarer:

 1. Denne leste jeg for flere år siden og jeg var virkelig imponert over hvor lett og morsomt alt ble forklart. Noen var jo ganske skremmende å tenke på også. Som feks: det med botox (er der riktig navn) i leppa som legge på hjernen, glad at jeg aldri har drevet med slikt.
  Tantebarnet mitt er hjerneforsker og hun var med i teamet til Moser, da de vant Nobelprisen 2014. Sist jeg snakket med Tora, fortalte hun at mannen hennes (som også er hjerneforsker) og henne forsket i hjernen med forskningsfelt som det var 1cm mellom, men som hadde helt ulike funksjoner.
  Denne boka fikk jeg lyst til å repetere. God lørdag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så spennende med tantebarn som hjerneforsker på Moser-laget! Jeg ble helt satt ut av hvor komplisert vi er koplet sammen oppi der, og hvordan man finner ut av nervetråder og synapser og resultatet av at disse henger sammen. Snakker meg om rocket science - dette er utrolig interessant. Det forundrer meg ikke at forskningsfelt med 1 cm avstand representerer vidt forskjellige funksjoner. Tenk på hvor komprimert alt er oppi der! Jeg er fem år på etterskudd med denne boka, men likevel. Ufattelig velskrevet for oss andre med beina på jorda.
   Når det gjelder botox - enig! At botox kan vandre fra sinnarynken i pannen til hjernen er skummelt. Jammen godt dette forskes mer på. Jeg lever med de fartsstripene livet legger igjen i ansiktet mitt. Der skal ingen fikle med kunstige substanser, nei.
   God lørdag til deg også :)

   Slett
 2. Spennende. Denne har jeg hatt i hylla siden den kom (ulest), sammen med den andre jeg nevnte for deg om hukommelse; Å dykke etter sjøhester. Har kun lest noen sider.. Men , de skal jo definitiv leses en gang.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk lånt denne på biblioteket, og i uka kom også sjøhestene i hus fra lokalbiblioteket. Ikke bladd i den ennå, men Hjernen var veldig god. Der har du ei interessant bok til gode. Tenker jeg kommer til å lese den flere ganger. Må bare først få den i hus permanent. Det er ei bok jeg vil eie. Flott boktips!

   Slett
 3. Kult bilde, Marianne :)
  Jeg har hatt denne boka ulest i hylla i mange år. Etter ADHD og autisme diagnosene var jeg opptatt av hjernen en stund. For det er jo spennende med hjernen :) Men en gang skal boka leses.
  Botox har visst også egenskapen at når ansiktsmusklene stivner, mister man noe av empatien. Hurra for rynker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha til bilde. Det tok vi på Røros nå forrige helg, inne på et kunstgalleri. Tre voksne damer, barnslig humor. Hadde det knallgøy :)
   Uff, ja botox er skummelt. Det måtte være livstruende om jeg skulle fått noe greier sprøytet inn i ansiktet. Og bare så du vet det. Vi har ikke rynker. Vi har fartsstriper - som viser at vi lever ;)

   Slett
  2. Yess, jeg er dekket med fartsstriper :)

   Slett
 4. Jeg leste Hjernetrening som kom ut et par år etter denne her, og likte den godt. Denne her har jeg ikke fordypet meg i, men kanskje jeg kommer så langt en vakker dag. Gøy å lese dine tanker om boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah! Det er det den andre boka heter? Da skal jeg etterhvert sjekke ut den også. Er Hjernetrening like velskrevet (og forståelig) som Hjernen... så skal den leses. Utrolig hva det går an å finne ut når man åpner topplokket til vitenskapen. Nesten litt skummelt hvor avanserte vi er oppi der.. Ikke ofte jeg blir veldig imponert over vitenskapelige bøker for hvermansen, men denne var virkelig god.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)