søndag 3. januar 2021

Hvordan får jeg lest 100 bøker i året (?)

For noen er 100 leste bøker i året mye. Blant mine aller mest fokuserte bokvenner kan antallet passere 250 uten at det går ut over nattesøvnen, familien eller jobben. Hvordan er det mulig? Og hvorfor får andre ikke plass til mer enn "bare" 30, 20, 10 bøker i året? Se det var et spørsmål jeg fikk her om dagen, og det fikk meg til å tenke. 

Hva er det jeg/vi som leser mye gjør for å få plass til såpass mange bøker i den tross alt begrensede tiden vi alle har?

De som ikke kjenner meg så godt kan si - ja men du jobber jo ikke. Du kan jo lese hele tiden. Det er forsåvidt riktig. Men det forklarer ikke at jeg leste flere bøker det siste året jeg jobbet (2015) sammenliknet med første året som "før-førtidspensjonist" (2016) - 117  mot 108 bøker. At man faktisk er i jobb betyr selvfølgelig noe med tanke på tiden man har tilgjengelig, men for meg har det utelukkende med tre faktorer å gjøre

  • Prioritering av tiden jeg har til rådighet
  • Introduksjon av lydbøker
  • Lesemålsetninger

Det første punktet virker som det enkleste, men er også det vanskeligste. Jeg prioriterer i all hovedsak lesing fremfor både TV-titting og surfing på nettet. Har du kontrollen på hvor mye tid du bruker på TV og internett selv? Ta tiden en ukes tid, og bli sjokkert... :-) Siden jeg ikke jobber setter jeg ofte av lesetid direkte etter frokost og lunch. Kanskje ikke mer enn 10 minutter, men alle monner drar.

Rent tidsmessig har jeg også et ess i ermet - jeg lytter aktivt til lydbøker når jeg egentlig gjør noe annet. Til husarbeid, hagearbeid, pendling i bil, ute på matauk - jeg har ofte lydbok på øret. Det er ufattelig hvor mye man får lest uten å sette seg ned for å lese. Jeg  driver også sjelden på med et par av mine andre hobbyer - strikking og drivhus - uten å ha en lydbok på øret. Effektivt :-)

Jeg setter meg også konkrete lesemål for året. Ikke ned på nivået av at jeg nødvendigvis planlegger hver eneste bok på forhånd, men HER er f.eks. lesemålet mitt for 2021. Normalt inneholder lesemållisten noe i retning av..

  • totalt antall bøker jeg ønsker å lese det kommende året
  • hvilke lesesirkler jeg ønsker å delta i
  • hvilke internasjonale boklister jeg eventuelt ønsker å grave meg ned i - som Booker-prisen og den internasjonale Booker-prisen, The Guardian sine bokanbefalinger og anbefalinger fra bokbloggere/bookstagrammere jeg følger 
  • hvilken forfatter/forfattere jeg ønsker å fokusere på inneværende år - har jeg noen favoritter som kommer ut med ny bok så leser jeg nokså garantert dem
  • hvilke norske forfattere jeg ikke har lest noe fra som jeg har hørt mye godt om som er på tide å utforske
  • de bøkene jeg fremdeles har uleste i hyllene mine og lese eksempelvis 10 stk av disse ila året

Så hvordan når du lesemålene dine?

  1. Du må like å lese
  2. Du må fokusere på målene dine - hva du ønsker å oppnå med lesingen, det vet kun du
  3. Du må prioritere lesetid fremfor TV- og nettsurfing.

Det er egentlig ikke verre (eller enklere) enn det :-) 


.

På fisketur sommeren 2020 :-)


12 kommentarer:

  1. Godt spørsmål, og kloke svar. Det er mange jeg ikke snakker om bøker til, for jeg har flere ganger fått svar som, jeg har ikke tid til lesing, med et selvfornøyd himling med øynene. Klart det er prioritering, og lyst som gjelder, og jeg sier ingenting på at noen ikke har lyst å lese :)
    Jeg er også i full jobb, og leser mye, så den jobben har egentlig ikke så mye å si. Jeg lar meg lett engasjere av omtaler, og ikke minst referanser i bøker jeg leser, så med aktiv bruk av bibliotek, bookbites og klikk&hent, så er det lett å skaffe seg lesestoff. De som tenker, "jeg burde lese en bok eller noe", og ikke vet hvilken sliter :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjenner den selvfornøyde himlingen ja ;) Jeg har heldigvis en sambo som er like avhengig av bøker som meg, så der får jeg full forståelse. Ellers er det vel heller ikke så mange i min vanlige omgangskrets som leser like så mye som meg, dersom jeg holder bokbloggervenner utenfor.

      Enig, jeg lar meg også lett engasjere av omtaler. Det er ofte kort vei fra engasjement til bok i hus, på ene eller andre måten.

      Lyst er nøkkelen. I starten må man kanskje lete litt etter forfattere som fenger, men det burde ikke være så vanskelig å komme i gang uansett. Om man virkelig vil da, og ikke bare ha en såkalt intellektuell bok på nattbordet for syns skyld :)

      Slett
  2. Godt spørsmål og kloke svar! Eg har som Tine latt ver å diskutere bøker med mange for eg får same svar som ho gjer. Eg er i full jobb og leser 200 bøker i året. Det handler om prioriteringer og om ein faktisk liker å lese. Eg har ikkje så mange hobbyer utenom lesing, men er bygd slik at eg ser på serier samstundes som eg leser.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den der evnen skulle jeg hatt - lese OG se på serier på TV! Der tror jeg du er rimelig unik Elida. Og heldig. Det kommer vel kanskje an på hvilke bøker du leser også da? Jeg har akkurat nå i jula og januar Harry Potter på øret med julegjester fremdeles i huset. Det går helt fint, for HP er jo plotdrevet så det holder. Romaner, som klassikere og mer krevende litteratur, må jeg ha ro for å lese.

      Slett
  3. Veldig interessant innlegg. Jeg er også hjemme på heltid men har likevel mye forpliktelser hjemme så det er ikke slik at jeg har hele tiden som min egentid. I hele novemer og desember skrev jeg ned hver gang jeg leste og som oftest kunne det gå flere dager mellom hver gang jeg satt meg ned med en bok. Jeg har endelig blitt veldig fortrolig med lydbøker så det har jeg som deg alltid på øret når jeg gjør husarbeid, går tur, etc.

    Jeg ser mye på tv og gjør gjerne det på kveldstid i stedet for å lese. Jeg vil ha litt av alt.

    Jeg er litt sånn at har jeg 10-30 minutter ledig tid så bruker jeg ikke det på lesing, jeg må vite at jeg kan sitte en stund når jeg først setter meg ned, ellers blir det lett litt "stressende"for meg.



    SvarSlett
    Svar
    1. Det glemte jeg å presisere, men du har jo helt rett. Jeg har en rekke forpliktelser hjemme også, så det er jo ikke som jeg har 8 ekstra timer til lesing siden jeg jobber. I wish :-)
      Gøy å høre at du har "fått til" lydbøker. Det var også en tilvenning for meg også. Det kom ikke naturlig. Gjorde tabben med å sette meg ned for å lytte til ei bok. Jeg sovnet. Hver gang. Hehe, lærte fort at jeg måtte lytte mens jeg gjorde noe annet. Da gikk det strålende.
      Jeg klarer imidlertid til forskjell fra deg å benytte de 10-30 minuttene til lesing. Nøkkelen er å gjøre det jeg etterhvert har klart å venne meg til, nemlig å ha 2 max 3 bøker på gang samtidig. Da kan noe lett leses i 10-15 minutter, mens bøker jeg trenger tid på å gruble over mens jeg leser - som Jon Fosse - de får dedikert langtid.

      Slett
    2. Haha...kjente meg veldig igjen med det å sovne...det skjer ofte når jeg skal sette meg ned med en bok på ettermiddagen, leser 10-15 min så er jeg vekk og det er ikke slik at det er boken jeg sovner av. Sjelden jeg får anledning til å sette meg til å lese på formiddagen da det ofte er andre plikter som råder da eller tur, det blir helst i helgene når jeg prøver å ha "fri" men vinterhalvåret er dedikert til vintersport på tv.

      Men bevares, jeg er fornøyd med det jeg får lest for jeg liker som sagt andre ting som også krever litt tid.

      Slett
  4. Interessant. Eg les. Men les nok sakte og les ofte bøker som treng tenketid. Er nok ikkje i nærleiken av de som har kommentert her. Men det har aldri vore eit mål for meg. Eg jobbar nok ein del meir enn 100%, men det treng ikkje vere grunnen. Mest er nok bøkene eg vel. Og det rare i koronaåret er at eg har lese FÆRRE bøker enn i eit år eg har hatt mange andre fritidsaktivitetar mm. Prøvde med Storytel i ein periode. Men det var nedtur. Hadde ikkje lyst å "lese" nokre av dei bøker. Men eg trur på lydbøker. Må bare kjøpe det, eller låne på annan måte. Men lukkeleg lesar er eg og kunne ikkje tenkt meg ein dag eller heim utan boka.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var en som følger meg på GoodReads som kom med hjertesukket her en dag. Han leser, men får sjelden plass til flere enn 30 bøker i året. Han satte igang noen tankeprosesser. Derfor er det også interessant å se hva dere andre tenker rundt lesing.

      Du nevner noe viktig når du sider at du ofte leser bøker som trenger tenketid. Som Jon Fosse som jeg vet du også liker veldig godt. Han skal nytes, tenkes over og fordøyes sakte. Fosse skriver ikke slukebøker. Leser du ofte denne typen litteratur så blir det naturlig nok ikke mange bøker i året. Det er jo ikke målet, ei heller for meg. Jeg leser nok mer blandet enn deg, tenker jeg. Jeg klarer godt tyngre bøker, men jeg vet jeg må "avreagere" med andre sjangere, lettere litteratur innimellom for ikke å gå lei. Et av mine mindre sjarmerende personlighetstrekk - jeg er ikke tålmodig, og kjedes lett av samme typen bøker på rad.

      Koronaåret satte også en skikkelig demper på meg, selv om det ikke resulterte i verken mer eller mindre lesetid. Men motivasjonen var ikke til stede. Hadde det ikke vært for en formidabel innsats i desember så ville jeg enkelt ha havnet rundt 90 bøker lest i år. Innsatsen gjorde jeg kun fordi jeg fikk gnisten tilbake i oktober. Jeg kan nemlig ikke presse meg selv når jeg har lesetørke. Den må gå over helt naturlig av seg selv.

      Jeg benytter Storytel, men jeg har som regel også ei lydbok gående på Audible. Av og til finner jeg noe på Storytel, andre ganger ikke. Audible er en del av Amazon Prime medlemsskapet mitt så der får jeg ei lydbok i måneden "på kjøpet". Audible har "alt" på engelsk, så der har jeg aldri problemer med å finne noe.

      Lykkelige lesere ja, der så du noe. Der er jeg også :-)

      Slett
  5. For meg handler det mest om prioritering. (kjenner til det å få de spørsmålene om hvordan jeg greier å lese så mye, jeg leser jo ca 120-130 bøker i året) Jeg velger bort TV, fremfor å lese. Og jeg gjør bevisst slike valg når jeg har mye annet, full jobb feks. Jeg kan ikke se masse på TV, være masse sosial og samtidig rekke å lese mye. Jeg innrømmer også at jeg heller enn å gjøre den del må-ting i huset, ender opp med å lese. I perioder orker jeg ikke så mye, og da er det kjekt å lese. Jeg bruker en del tid på nett, men det er mye avislesing , artikler og sosiale media, selv om jeg har kuttet ned på tid på målløs surfing på facebook og insta. Har slått av de fleste varsler, det hjelper.

    Har samme erfaring som deg at lydbøker øker antall bøker lest. Men i perioder orker jeg ikke lydbøker (for mye lyd ellers, på jobb, åpent landskap etc), da må jeg ha det stille.
    Jeg har merket at jeg også har en tålegrense for hvor mye jeg greier å lese en måned, da det jeg leser skal fordøyes. Jeg kan ikke lese hele tiden, selv om jeg har ferie eller er sykmeldt e.l. Hva som skjer i livet påvirker også, både leselyst og konsentrasjon, men noe leser jeg alltid.

    Jeg har lesemål/retningslinjer og har blitt en mye mer målbevisst leser pga bokbloggingen, det trigger meg også til å lese mer, jeg blir inspirert å være del av et slikt fantastisk litterært miljø:)

    Jeg greier ikke å bare lese 5-10 min i bøker i ledige stunder. Jeg må ha tid til å gå inn inn boka, fordype meg. Artikler er mer for kjapp lesing.

    SvarSlett
    Svar
    1. Må-ting i huset er oppskrytt - du og jeg, begge ;-)
      Tok tipet med å skru av de fleste varsler. Jeg har lært meg å ignorere dem, men å skru dem av er jo mye mer idiotsikkert. Det er en tilvenning det der, å ikke føle at man MÅ være "på" hele tiden. Jeg sluttet å jobbe jan 2016, men har ennå ikke vent meg helt av med å sjekke mailen jevnlig. Selv om det ikke skjer noe der, ihvertfall ikke på jobbmailen :)
      Jeg leser heller ikke hele tiden når jeg egentlig kan. Er mest redd for at jeg skal gå lei (igjen), så jeg leser når jeg kjenner behovet. Heldigvis er behovet nokså tilbake til normalen. Men det ser jeg kan avhenge av mange faktorer. Når livet kommer i veien, så får det bare gjøre det. Jeg har lært meg å ikke stresse over det. Sånn er det, og sånn blir det.
      Det er helt klart at jeg kom tilbake til gamle lesehøyder etter jeg fant bokblogger/det litterære miljøet på nett. Endelig fant jeg tilsvarende nerdehoder som meg selv, og kunne føle meg heeeelt normal, hehe. Og inspirert blir jeg, av hver og en av dere. Det er igrunnen helt fantastisk å ikke føle seg temmelig alene i et hav av bøker.

      Slett
    2. Hehe.. skulle gjerne gjort litt mer da, men sånn har det vært en stund, og sånn forblir det nok.
      Kjekt å ikke la seg forstyrre av varsler ja. Jeg har noen lydløse på, men de ser jeg ikke før jeg sjekker. Den ene epostkontoen min har jeg ikke varsel på i det hele tatt, og i det siste sjekker jeg den ikke daglig en gang.

      Helt riktig ang nerder på nett og den siste setningen din er jo helt magisk.:)

      Og ang å lese: Ja, man må jo selvsagt like å lese. Det er jo en forutsetning. Jeg har alltid, siden jeg var barn, likt det, så det går jo av seg selv.

      Sakprosa egner seg forresten til lesing i korte stunder. Med en del hjemmekontor den siste tiden, så har jeg brukt lunsjpausen til å lese feks sakprosa, eller en bok jeg har på iPaden, som kan leses i korte økter. Det funker.

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)