mandag 5. september 2011

Bokomtale - "A door to Eli" av Hannah Huber

12 år gamle Eli er en autistisk gutt som lever i sin egen lille verden som kun han selv kan forstå, og denne er uoppnåelig for nesten alle utenfor hans nærmeste familie. Dersom Kylie Watson's lillebror Eli har noen overnaturlige krefter så vil hun ikke vite om det. Hun vet nemlig allerede at verden ikke er spesielt tilgivende mot mennesker som hennes bror, og hun tror at hun best kan beskytte ham dersom hun selv vet så lite som mulig om de nydelige, hemmelighetsfulle tegningene Eli lager.

For dette er ikke bare fantastisk flotte tegninger! De ser i tillegg ut for - mot all sannsynlighet - å få ting til og skje og endres i verden rundt dem. Det ser til og med ut som Eli kan gjøre tegningene sine levende fra papiret...

Kylie må snart anerkjenne makten som hennes bror har, for Eli og tegningene hans endrer sakte men sikkert den stille og rolige byen der de bor. En merkelig, snakkende kråke flytter inn i huset. Og naboens hjem blir angrepet av et vesen som bare hører hjemme i eldgamle myter. Kylie selv begynner å få skremmende visjoner av kommende hendelser som etterhvert blir virkelige, samtidig som Eli skaper en dør som gjør det mulig for ham å tre inn i andre univers parallelt med vårt eget.

Og over grensene, mellom verdener, forfølger et sultent vesen - Arius - Eli, og håper å overta denne makten selv. Når Eli plutselig forsvinner midt på natten så er det opp til Kylie, hennes beste venn og en samlig av Eli's merkelige kjæledyr å følge sporene hans gjennom universer, direkte mot hjertet av Arius' mørke hjem...

Dette er Hannah Huber's debutbok og jeg må si jeg er imponert over hva en ung jente har klart å prestere! Det er en spennende bok og et interessant konsept. Hun klarer virkelig å se verden gjennom en autist sine øyne og har på en fantastisk måte klart å gjøre dette til et viktig og levende element i boka uten at den delen verken tar over eller blir forutsigbar.

Boka handler om famlende kjærlighet mellom to unge mennsker, kampen mellom det gode og det onde på kryss av universer og ensomheten i å være spesiell, som Eli. Boka driver godt fremover første halvparten, men midtveis stagnerer den litt og blir noe repeterende. Jeg tar meg i å begynne å skumlese istedenfor å oppleve når Kylie og Sean og menasjeriet av Eli's tegnede venner er ute på tokt for å finne Eli.

I store deler av boka har språket en fantastisk flyt og Huber kan virkelig det å beskrive et annerledes univers. Det er som vi kan lukte, høre og føle en verden vi ikke kan se. I dialogen mellom vesener og mennesker, spesielt der et kreves og forventes action og handling, blir boka litt mer famlende. Språket flyter ikke like godt og tempoet daler derfor noe. 

Alt i alt vil jeg likevel si at boka er bra, for handlingen er original og har deler som virkelig er nydelige! Dette er ikke en dårlig debutbok av en ung jente, selv om den varierer litt gjennom historien! Boka får en 3+ av meg!

Boka kan kjøpes HER.
 


Puselusa mi :-)


.

3 kommentarer:

  1. Dette høres ut som en utrolig historie helt til du sier det dabber av. Jeg må innrømme at jeg ble litt nysgjerrig av å lese anmeldelse din :)

    SvarSlett
  2. Jeg syns du burde lese boka! Selve historien ER utrolig og annerledes! Anmeldelsen kan selvfølgelig veldig godt ha vært preget av altfor lite søvn den siste uken, så det kan like gjerne være konsentrasjonen min som har vært voldsom variabel... Det er langt fra umulig :) Kunne vært interessant å høre hva du synes som har lest utrolig mange flere YA/Fantasy bøker enn meg. Jeg er rimelig ny i YA genren... men kommer meg stadig :)

    SvarSlett
  3. Takk for kommentaren Mari! Jeg leste gjennom anmeldelsen en gang til og korrigerte meg selv litt. Den var virkelig preget av at jeg selv ikke var helt "tilstede" i gjerningsøyeblikket :)

    SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)