torsdag 29. september 2011

Endelig e-bok utlån fra biblioteket!

Jeg kan nokså stolt få melde om at vi er først i landet med utlån av e-bøker! :-) Innlegget nedenfor er sakset og "krympet" fra Stavanger Aftenblad.

Først i landet med utlån av e-bøker

""Et samarbeid mellom seks distriktsbibliotek har gjort drømmen til virkelighet. Fra 1. februar kan ryfylkinger (altså "vi" :-) låne e-bøker på biblioteket!

Alt startet med en god idé sommeren 2009. Gjennom et interkommunalt selskap skal bibliotekene i Sauda, Suldal, Hjelmeland, Finnøy, Forsand og Strand opprette en felles samling av e-bøker som innbyggerne i kommunene kan låne fra.

- Jeg forsøkte å komme opp med en mulighet til hvordan Forsand kommune kunne tilby lånetakerne et godt tilbud, også når det gjelder e-bøker. Ved å danne et nettbasert bibliotek som del av det interkommunale selskapet sammen med resten av kommunene i Ryfylke, ble den gode ideen til virkelighet, sier bibliotekssjef Nina Olaussen i Forsand Kommune.


Slutten for papirbøkene?

Dette er fremtiden. Vi kan ikke bli stående igjen i fortiden i redsel for at det nye skal endre for mye på tingenes tilstand, sier Nina Olaussen. Biblioteksjefen er ikke nervøs for at utlån av e-bøker skal føre til at distriktsbibliotekene slik vi kjenner dem idag vil forsvinne.

-Papirbøkene vil ikke forsvinne selv om vi får e-bøker. Jeg tror det kun er positivt om vi tilbyr bøker på flere plattformer.."  osv...


Jeg selv håper flere kommuner vil tenke i de samme baner og benytte samme teknologi som Ryfylke-kommunene har valgt. E-bøkene kan kun lånes av én låntaker om gangen. Dette gir en kunstig kø som forhindrer at bibliotekene utkonkurrerer bokhandlerne. Det vil fungere akkurat som å låne en papirbok. Når tiden for utlånsperioden utgår vil filen automatisk bli slettet eller bli ulesbar for lånetakeren. Man trenger ikke troppe opp på biblioteket for verken utlån eller innlevering. Og dette er bra her i utkantstrøka hvor åpningstidene er heller begrenset...

Så - hurra for det lokale fremskrittet, og la andre kommuner komme etter :-)


Sol og fantastisk i sommerlig Canada - "nesten" slik vi har det på vestlandet idag :-).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)