tirsdag 21. mai 2013

Bokomtale - "Inferno" av Dan Brown

Utålmodig? Jeg? Absolutt! ...og forhåndsbestilte derfor Inferno på Amazon noen måneder tilbake. Siden Engler og Demoner (min absolutte Brown favoritt) ble utgitt så har jeg lest alt han har å by på sålangt, og jeg var derfor veldig spent på om Brown klarte å levere med den så definitivt over-hypede Inferno.  Markedsføringen av boka har det ihvertfall ikke vært noe å si på, og på våre norske nettbokhandlere kan man bl.a. lese følgende:
"I hjertet av Italia trekkes ikonografen Robert Langdon inn i en spennende verden som sentreres rundt et av historiens mest fascinerende, mørke og mystiske litterære mesterverk - Dantes Inferno. Langdon settes opp mot en skremmende motstander og slåss med koder og symboler som fører ham dypt inn i klassisk kunst, hemmelige korridorer og avansert vitenskap. Gjennom en heftig jakt hvor det er umulig å fastslå hvem han kan stole på, sliter Langdon med å finne svar - før det er for sent, og verden blir ugjenkallelig forandret. En unik cocktail av heseblesende underholdning og forrykende spenning."

Klassisk Dan Brown oppskrift - MEN,  det er her jeg begynner å lure... Har jeg ikke nettopp lest denne boka? Og brukt 1 uke på å gjøre nettopp dette? Jeg - som spiser pageturnere til kvelds og blipper med øynene tidlig på qvisten når siste side er fortært... Ærlig? Heseblesende underholdning og forrykende spenning? Jeg har virkelig måttet jobbe meg gjennom Inferno sammen med Robert Langdon denne gang. Og det er ikke pga uvilje. La det være sagt med en gang. Jeg er stor fan av Dan Brown. Dette var imidlertid ingen easy read til tross for at vår kjære ikonograf prøver å redde verden fra en dødelig virus ved å benytte alle sine kunnskaper om koder, symboler, kompetanse på Dante's Inferno og en vakker og ualminnelig ressurssterk og spesiell kvinne til hjelp. Hele historien er som vanlig et kappløp mot klokka, men det er her jeg faller av. For underveis i alt dette såkalte heseblesende tempoet så har Langdon tid til å ha historieundervisning? Hele tiden? Det var tider der jeg lurte på om jeg leste en spenningsroman eller en reiseskildring. Langdon kan nemlig ikke gå forbi et eneste spir, maleri, ikon eller fontene uten at man får side opp og side ned med den historiske bakgrunnen til alle disse elementene og hva Langdon tenker (!?) når han ser disse. Hadde alt dette vært relevant for fremdriften av plottet så hadde det vært vel og greit, men det har det langt fra ikke - og opplevdes derfor oftere og oftere som irrelevant  og irriterende fyll.

Dan Brown
Bildekilde: vg.no
Var plottet i seg selv spennende - all historikk satt til side? Definitivt! Dette var et mye mer troverdig scenario enn det man kan finne i flere av Dan Brown's foregående bøker. Verden som vi kjenner den er på grensen til overbefolkning, og en gjeng transhumanister med en velrenommert biokjemiker i spissen har bestemt seg for at noe må gjøres med saken før menneskeheten går under. Det store spørsmålet er imidlertid - Kan man forsvare å drepe noen for å redde menneskeheten som rase? Tygg litt på den tanken der! Det er nemlig nettopp det Langdon og WHO må gjøre underveis, og dette gjorde at 100 sider fra slutt så fikk historien en riktig så interessant vri, det skal Brown ha. Det ER nemlig et interessant plott! Det er bare så synd at istedenfor å ha jevn framdrift i spenning og en interessant karakteroppbygging så blir det potensielt veldig bra underlaget gang på gang parkert av spenningsdrepende og detaljerte historiske data. Vi vet at Brown gjør grundig research, men trenger han hele tiden å fortelle oss alt han vet? Det er som han blir betalt pr. side... Dersom historien hadde blitt trimmet 100 sider og spenningskurvene (ja de finnes faktisk innimellom der) blitt strammet inn, så kunne dette blitt en virkelig bra bok. Denne gang ble jeg imidlertid skuffet. Ikke fordi boka var dårlig, men jeg hadde forventet meg så veldig mye mer. Istedenfor å sitte med bakoversveis etter nesten å ha blitt feid av banen så sitter jeg heller og føler på at jeg igrunnen egentlig har lest en kombinert reisehåndbok fra Firenze, Venezia og Istanbul... Og det er synd!

(...og - så glemte jeg nesten 1000-kroners spørsmålet - for dem som leser boka: Hvorfor i himmelens navn legger Zobrist (den eksentriske og ustyrtelig rike "biokjemikeren") ut en rekke hint over hele, halve Italia og bruker deler av Dante's Inferno som en guide til å hjelpe Langdon og Sienna med å ødelegge sin egen masterplan? Anyone?)


Kilde: Egen e-bok
Forlag: Doubleday; First Edition edition
Utgitt: 14.mai 2013
Sideantall papirbok: 480
Språk: Engelsk
ISBN:  978-0385537858
Utfordring: GoodReadsIkke beste sikten på sykkeltur igår :-)

.

26 kommentarer:

 1. Reisehåndbøker er fint det, men når man forventer noe annet er det feil. Godt jeg er forberedt.:) :)
  God omtale!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Godt å være forberedt ja! Vel verd bok å lese - uansett!

   Slett
  2. Ja, ikke sant. jeg skal jo til Firenze i høst, så da er den vel kjekk å lese. Engler og demoner var også min favoritt. Det tapte symbol hørte jeg nettopp på øret, og den var litt kjedelig- med mye oppramsing der også, synes jeg..

   Slett
 2. Jeg liker at du er så tidlig ute med omtale av denne boka, Marianne :)Som veldig mange andre er jeg spent på hvordan forfatteren har prestert denne gangen. Akkurat som deg har jeg Engler & Demoner som den ultimate Brown-favoritt. Jeg husker godt hvordan denne spenningsromanen blåste meg helt overende. En uforglemmelig leseopplevelse! Etter Da Vinci-koden hoppet jeg av og har ikke lest mer av Brown siden. Det ser ikke ut til at jeg går glipp av noe dersom denne boka ikke blir sommerlektyren i år :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du går ikke glipp av noe, på den andre siden så vil nok boka bli en snakkis - og derfor kanskje kjekt å ha lest? Jeg er i utgangspunktet allergisk mot snakkis'er, så derfor var jeg veldig tidlig ute denne gang - før jeg fikk lest meg lei på bokomtaler :o) Engler&Demoner var virkelig noe for seg selv. Husker jeg leste den før Da Vinci Koden og ble derfor skuffet av sistnevnte. Jeg likte også Digital Fortress faktisk, og jeg mislikte ikke denne siste - den holdt bare ikke det kvalitative målet som jeg hadde håpet Brown hadde funnet tilbake til. Som sommerlektyre er den helt grei! Du slipper å bli solbrent, for du har ingen problemer med å ta pause i lesinga ;o)

   Slett
 3. Ein svært god, balansert og interessant omtale. Er enig i at boka er marknadsført over alle grenser, men ein suksessforfattar som Dan Brown kan vel tillata seg slikt. 'Engler og demoner' er min favoritt også.
  Sidan eg har lest alle dei tidlegare bøkene, kjem eg til å lese denne ganske snart, tenkjer eg. Mitt 'ekstrabibliotek', mor mi, har bestilt boka.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du er som har suppleringsbibliotek! :D
   Ja denne boka har virkelig blitt markedsført, og Brown kan garantert tillate seg det. Stinn i penger, og forlaget vet jo at det blir en bestselger - uansett. Sånn er det å ha opparbeidet seg et navn. Skal bli spennende å se hva du og andre bokbloggere synes om boka etterhvert! Jeg har faktisk ikke lest mer enn en eneste omtale på Inferno sålangt.

   Slett
 4. Jeg skal høre denne som lydbok nå. Jeg har ikke de helt store forventningene, jeg husker jeg lest Det tapte symbol og synes den var et godt gjensyn med... Washington D.C.... Men det kan være underholdning og som lydbok fungerer denne sjangeren ganske ok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig! Sjangeren er super som lydbok! Jeg har faktisk ikke prøvd noen av Dan Browns bøker på øret, men har etterhvert hørt flere krimbøker - av Tom Kristensen. De syns jeg er fantastisk bra. Lesing og husarbeid er en killer combo ;o) Ser fram til å høre hva du synes om Inferno!

   Slett
 5. Flott bokomtale og jeg støtter helt. Kjøpte selv boka på Amazon så snart den var tilgjengelig. Plottet er som du sier spennende, men jeg må innrømme at jeg hoppet over noen avsnitt her og der i de lengste historiske fortellingene. Hadde man tatt bort plottet hadde man sittet igjen med noe som kunne vært gitt ut som en egen bok om renessansens kunst og kultur i Italia.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er synd når man begynner å scanne ei bok istedenfor å lese den. Jeg syns det er interessant med kunst- og kulturhistorie, men i Inferno tok det noe overhånd. En Dan Brown bok skal være detaljert, men det får da være grenser.. Det skal bli interessant å se fremover hvilken mottakelse boka får av den store tilhengerskaren til Brown og om media tør gjøre annet enn å rose boka opp i skyene? Fordelen med en amatørbokblogg er at man kan skrive akkurat det man føler, og ikke det man bør.. ;)

   Slett
 6. Bra omtale! Jeg er spent på denne boka jeg også, må nok få den med meg etter hvert, men sitter (ennå) ikke og tripper i iver etter å få lest den fortest mulig. Jeg var ikke overbegeistret for den forrige heller, men likte de første godt, Da Vinci-koden og Engler og demoner. Lurer på om han har gitt ut en til som jeg har lest, husker ikke tittelen så den kan ikke ha gjort så stort inntrykk.. Uansett, takk for "advarselen" - det skal bli spennende å ta fatt på den senere. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tone. Ikke la "advarselen" ta fra deg spenningen. Boka er god og har fått mange, amerikanske topp reviews. Plottet er også veldig bra. Og kanskje reagerer du ikke på de samme tingene som meg. Ser fram til å høre hva du synes når du har lest den! :)

   Slett
 7. En flott omtale som fortalte meg mye om en bok jeg har tenkt å lese. Det kan være godt å være litt forberedt når en ønsker seg en ny ala Engler og Demoner bok. Jeg liker virkelig godt Dan Brown, men er enig med deg i at vi ikke trenger historien til alt Langdon ser. Boken blir nok lest... Når den kommer på biblioteket og det blir min tur til å låne den :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hiv deg i lånekø! Det ER ei god bok! :)

   Slett
 8. Fin omtale. Jeg har den på "vent" på Kindelen min, og kommer nok til å kose meg med den når jeg komme så langt. Ser at flere mener det samme som deg, at de historiske forelesningene tar bort mye av driven i historien. Det hender at jeg mistenker at redaktøren til forfattere som selger veldig, veldig mye ikke tør eller vil si fra til forfatteren at nå må du kutte ned i teksten - det viktigste er å få ut boken. Personlig har ingen av mine redaktører de minste kvaler med å slå ned på mine "skravlinger", men jeg lever i håpet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vet du Natalie, at den tanken slo meg også da jeg var ferdig med boka. Brown er så sikker på "oppskriften" sin at det skal skikkelige balls til fra redaktør til å korrigere så kraftig som ihvertfall jeg synes trengs. Det er utrolig mange veldig overbegeistrede tilhengere dere ute som elsker Inferno. Enten så er de ikke så kritiske som meg, eller så syns de ikke at forelesningene dreper historien det minste. Alt koker jo ned til smak og behag, egentlig. Men igjen, hadde jeg vært fått vært gjeste-redaktør... haha - så hadde jeg ikke turt noe annet jeg heller ;o)

   Slett
 9. En skal jo helst kommentere hele teksten din, men jeg fryktet skjulte spoilers, og har derfor hoppet glatt over alt unntatt innledningen - også kommentarer fra andre. Men jeg har fått med meg at du slet med boken. Det jeg lurer på, er hvorvidt den i dine øyne er en bedre bok enn The Lost Symbol? Jeg er enig i at Angels and Demons var en vinner, og at DaVinci-coden er en god nummer to. Jeg sleit skikkelig med The Lost Symbol, og har et håp om at Dan Brown er i A&D-modus eller TLS-modus? Hva sier du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt spørsmål med et enkelt svar denne gang, ihvertfall syns jeg det - her er Brown i beste fall i TLS modus :o) For sitere meg selv fra omtalen (uten spoiler) - "Det ER nemlig et interessant plott! Det er bare så synd at istedenfor å ha jevn framdrift i spenning og en interessant karakteroppbygging så blir det potensielt veldig bra underlaget gang på gang parkert av spenningsdrepende og detaljerte historiske data. Vi vet at Brown gjør grundig research, men trenger han hele tiden å fortelle oss alt han vet?" Jeg syns boka ble mer en reiseskildring enn en spenningsroman, men igjen - mange har gitt boka topp karakter. Smaken er nok som baken her... Gi gjerne lyd når du har lest den så jeg får høre hva du synes! :o)

   Slett
  2. Hyggelig for meg som syns reiseskildringer er den kjekkeste formen for litteratur da :)

   Slett
  3. Da bør du gyve løs på Inferno med det samme Geir :o)

   Slett
 10. Denne kjenner eg eg ikkje treng lese, ikkje at eg har vurdert det for så vidt. Men eg stusser litt over Dan Brown sin suksess, for eg synest bøkene hans er så like (vel, eg har bare lese Da Vinci koden og Engler og demoner). Til 1000-kronerspørsmålet trur eg det er slik Brown sine skurkar fungerer, dei vel seg eit klassisk kulturelt storverk og bygger ein masterplan rundt det. Eg synest det er urimeleg lite truverdig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det jeg imidlertid lurer på er hvorfor skurken i det hele tatt legger ut spor slik at noen kan komme og spolere planen hans?!? Jeg mener, er ikke poenget for skurken å være ... skurk? Ikke noe sted er det noen som helst forklaring på hvorfor det ligger spor for noen å følge?!? En morder legger vel ikke en sporbar sti fram til seg selv slik at politiet kan fakke ham - helst før udåden blir gjort?
   Når det gjelder like bøker fra Brown så kan jeg signere på den. Jeg syns Engler og Demoner var en høydare, så har det bare gått en vei - nedover (med Robert Langdon bøkene - de andre liker jeg forsåvidt). Du trenger absolutt ikke lese denne nei. Den gav meg ingenting som de foregående bøkene hans ikke har gitt, for å si det sånn.. :o)

   Slett
 11. Vi deler vel mening her! :)
  Sjekk ut mitt innlegg på ikkebareeibok.blogspot.com.

  Her kommer muligens en spoiler:

  Er forøvrig også litt skeptisk til at skurken slenger ut hint som lar planen forpurres. Men med tanke på slutten, så var det jo bare "skattejakt" gjennom dantes inferno for at langdon/menneskeheten skulle oppdage genialiteten i hans arbeid.
  Om du skjønner hva jeg mener? Kunne skrevet mer, men da skriver jeg rett ut slutten i boken. Kjipt for de som ikke har lest;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe... Ja det er faren med spoilere.. Men, jeg har presisert på Om fanen min at bloggen ikke er spoilerfri, så her leses det på eget ansvar :o) Ser vi er rimelig enige ja! Men på Amazon så ser jeg det er mange som gir boka full score. Smaken er som baken - veldig delt. Og det er jo egentlig veldig bra, for det skaper debatt. Sjelder jeg leser en overhypet bok når den blir utgitt, men denne kunne jeg ikke stå for ;o) God omtale hos deg!

   Slett
 12. Strålende omtale Marianne, og jeg skjønner at du er mye mer kvalifiset til å vurdere en spenningsroman enn meg, som leser en spenningsroman/krim/thriller omtrent hvert tiende år! :-)

  - Faktisk var det alle de kulturelle beskrivelsene som fikk meg til å ville lese denne boken, siden jeg er utdannet arkitekt er jeg mer enn normalt begeistret for beskrivelser av kunst og arkitektur. Derfor elsket jeg også Da vinci koden. Men beksrivelsene hans i Inferno var litt mekaniske - ble litt som Berlitz?

  Jeg ler meg ihjel av tusen kroners spørsmålet ditt!!! Good point.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)