Hva skjedde med april?

Jeg frøys! Jeg leste! Jeg kjøpte sykkel! Jeg frøys! Og så leste jeg litt til før jeg gikk bananas på en bruktbokhandel og sprengte den flotte og fantastisk begrensede bokinnkjøpsmåneden april med et PANG 30. april...! Led meg inn i fristelse og jeg kommer løpende... Men som sagt, jeg leste! Og etter krimmåneden mars så ble det et interessant utvalg ikke-krim-bøker. Det gjorde virkelig godt å heller lese om incestuøse søsken, horer, humor, naivt absurde russere, dydige skjørtekanter og en aldrende forfatter som gikk berserk på bokanmeldere. Variasjon så  det holdt, kan man trygt si! Javelda, og så med et lite(!) innslag av krim, men de kom fra hylla! Faktisk... Ikke kjøpt, ihvertfall! Fått, såvidt jeg husker.


Jeg har litt problemer med å plukke ut den beste av april-bøkene, for hver av dem var spesielle på sin måte. Den jeg ikke klarte å legge fra meg etter å ha startet var imidlertid Sandmannen av Kepler. Den var creepy good! Nå har jeg ikke vært overbegeistret for alle bøkene fra Kepler, men denne - en soleklar krim-5'er! Hysj fra Vigdis Hjort var noe for seg selv. En stemningsfull beretning om en hore og en tragedie, som likevel var hjerteskjærende. Ja, det er faktisk mulig. Omtale kommer. Jean Cocteau's 1001-bok De Skrekkelige Barna var klaustrofobisk incestuøs med innslag av kontrollbehov og syk sjalusi. For dem som vil lese om følelser i fullt oppkok så er det bare å forsyne seg. Omtale kommer. Jeffrey Archer's Fanget av Fortiden var et leseeksemplar med skikkelig snert. Ny variant av Greven av Monte Cristo temaet, men utrolig bra. Torkelsen var ei humorbombe, Herr Prokhartsjin av Dostojevskij en naivt absurd novellesamling om mellommenneskelige forhold, sjalusi og kjærlighet, i Vareopptelling av Loe klikker en aldrende forfatter på dårlige anmeldere og Northanger Abbey av Austen, lesesirkelboka, var et aldeles herlig satirisk blikk på 17-1800-tall romantikkens gotiske romaner. Herlig blanding!
 1. Når det gjelder 1001-bøker denne måneden så fikk jeg med meg to. Lesesirkelboka Northanger Abbey av Austen og De Skrekkelige Barna av Cocteau. Austen var definitivt den beste av de to, selv om Cocteau hadde en spesiell vinkling på et søskenpar.
 2. Jeg har ikke lest noen Debutanter denne måneden
 3. Jeg kan imidlertid føye en Ny norsk forfatter på lista, og det er Vigdis Hjorth. Det var et overraskende bra møte! To bokomtaler kommer samlet fra denne forfatteren shortly.
 4. Krim-målet max 2 stk pr. måned har jeg klart uten problemer. Sandmannen og Fanget av Fortiden. Begge to gode 5'ere, med Sandmannen øverst.
 5. Jeg har ikke lest noe Sci-Fi i april heller. Humm.. Skjerpings! Dette er jo egentlig favorittsjangeren min!?!
 6. 1 lydbok pr. mnd? Jeg har startet på Dypet av Tom Kristensen. Ikke ferdig, men den er bra! Handlingen er lagt til Nordsjøen og med store deler også lagt til byen min, Stavanger. Alltid kjekt med bøker fra eget miljø. Jeg gleder meg til fortsettelsen!
 7. Nye land på lista mi? Nei, dessverre. Det kan jeg ikke skilte med..
 8. Og Off-The-Shelf målsetting på 4 pr. mnd? Nope... Ikke flink med lesemål her nei...
 9. Når det gjelder å oppnå Totalt 85 bøker i 2013 ligger jeg imidlertid veldig godt an. 9 stk foran skjema :o) Det kan man like!

Tallenes tale sier følgende
 • 3 kvinner og 6 menn (jo, det er mulig - for Kepler består av én kvinne og én mann)
 • 1 engelsk og 7 norske! Så få engelske bøker har jeg ikke lest på en måned på veldig så mange år...
 • Totalt 5 forskjellige land (Norge, England, Russland, Sverige og Frankrike)

Jeg var utroolig flink med ikke å kjøpe meg flere bøker i april. Helt til 30.4 that is... Da kom jeg over salg på bruktbokbutikken Løvås i Stavanger. Kjekke klassikere og 1001-bøker, nye norske favoritter og et par bøker jeg hadde notert på ønskelista kom med meg hjem. Bokkjøp og mottatte bøker i perioden ligger her, for likesinnede som trenger å vite at det finnes andre her ute som ikke klarer å gå forbi boksalg...

For meg ble april avsluttet 1. mai med en av årets flotteste dager i skitrekket! April var en flott måned!

Ikke akkurat klart for sommerblomster på hytta...

...men nå er jeg også omsider klar for våren :o)

Kommentarer

 1. Grattis me ny sykkel.. Jøss.. Så mye snø nå :O
  her har snøen begynnt å forsvinne.. hehe

  Håper du får en like fin månte i Mai..
  Kanskje me like mye variasjon :P skjønner du trengte litt noe annet end krim.. liker selv å varriere litt i blandt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Variasjon var bra nå ja. Begynte å få nok krim, selv om jeg avsluttet med den beste av bøkene - Sandmannen :o)

   Slett
 2. Flott oppsummering, du har fått lest mye forskjellig! Visste du forresten at handling i bruktbutikker ikke teller helt i forhold til bokkjøpstopper, det er jo nesten gratis :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Silje! Helt enig! Nesten gratis er så nært gratis man kommer før det blir ... gratis :D

   Slett
 3. Du er som alltid imponerende effektiv. Gleder meg til du skal omtale Hjorth. Har fått med meg at mange skryter av den Keplerboka, men jeg fortrenger nysgjerrigheten, har v en evigvarende boikott av paret etter Hypnotisøren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kom ikke så langt som til Hypnotisøren... Sandmannen fikk jeg tilsendt av forlaget av en eller annen grunn, og tenkte - jaja, sånn på tampen av påsken (vel, en stund etter da) så plukket jeg den opp. Over 500 sider i to store jafs. Man kan si hva man vil om Kepler-duoen, men Sandmannen var meget bra. Synd du ikke får lest den ;)
   Hjorth står på planen. Jeg har bare litt problemer med å angripe bøkene på en måte som får fram hvor godt jeg likte dem og hvor spesielle de faktisk var! Får gruble litt mer på den...

   Slett
 4. Så bra at april var en slik strålende måned lesemessig! Du har mildt sagt favnet vidt! Nå år du fortsette å holde tempoet oppe, både med bøker og sykling :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mai ser ut for å bli en flott måned lesemessig også. Samboen skal på jobbtur til Houston igjen, så da blir det late dager med sykkel og bok - helst hver for seg. Har imidlertid et par husprosjekter som må påbegynnes (eller, ferdigstilles)... Satser imidlertid på å gå bredt ut denne måneden også. Det var nemlig en spennende bok-april, det skal jeg innrømme.

   Slett

Legg inn en kommentar