fredag 10. mai 2013

Bokomtale - "Hjerterått" av Chelsea Cain

Den andre intense psykologiske thrilleren jeg har lest sålangt i mai er fra Chelsea Cain. Nå har jeg hørt så mange praises om denne dama at jeg rett og slett bare måtte gi henne en sjanse. Jeg gikk noe skeptisk til verks etter nettopp å ha lest den fantastiske Sandmannen av Kepler. Og konklusjonen? Jepp - Chelsea Cain innfridde så til de grader!

Hjerterått er den tredje boka i serien om detektiv Archie Sheridan og seriemordersken Gretchen Lowell. Jeg har ikke lest de to foregående bøkene, og har nok derfor mistet en del historikk dem imellom, men det forringet ikke boka det minste når jeg først var kommet igang. I Hjerterått er Gretchen fremdeles på frifot, og begynner å bli mer en medie-celebritet enn å være kjent som den hjerteløse seriemordersken som hun er. Bildet av henne figurerer overalt både i aviser og på TV, og det har vært "pålitelige" observasjoner av henne over hele globen. Men mest sjokkerende av alt er at Portland Herald reporteren Susan Ward har oppdaget en bizarr Gretchen Lowell fan club som feirer antall dager seriemordersken har vært på frifot.

Detektiv Archie Sheridan har jaktet på seriemordersken i over 10 år. Etter hans siste stunt i jakten på henne der alt gikk fullstendig feil og han selv ble fanget av Gretchen, så har han blitt værende på psykiatrisk avdeling på sykehuset - altfor redd for hva som vil skje om han friskmelder seg selv. Sist han var i kontakt med seriemordersken inngikk de nemlig en merkelig avtale - Archie var enig i å ikke ta livet av seg selv dersom hun ikke drepte noen flere mennesker. Når et nytt lik dukker opp sammen med Gretchen's varemerke for mord - et hjerte - blir imidlertid alle tidligere avtaler brutt og Archie blir tvunget tilbake til jobben sin som etterforsker. Har Gretchen - også kjent som The Beauty Killer - returnert til sin grufulle hobby eller er det kulten rundt henne som har startet med djevelskap? Se det er for me to know and you to find out :o)

Chelsea Cain
Bildekilde: abebooks.com
Dersom Kepler er King of Creepy med Sandmannen så vil jeg nå si jeg har funnet matchen i The Queen of Creepy! Dette var ei rå bok! Her kryper rett og slett historien rett under huden på deg og gir seg ikke å krible før du har fått både svettet, sittet med hjertet i halsen, ristet febrilsk på hodet fullstendig innlevd i journalist Susan Ward sine uredde stunt for å få sitt scoop til avisen og Archie's famlende forsøk på å komme ut av seriemorderskens grep. Archie har nemlig følelsesmessig vært fullstendig fortapt i Gretchen og utro mot sin kone med selvsamme dame... Persongalleriet i Hjerterått er veldig variert og utrolig interessant. Gretchen som den forskrudde, men superintelligente seriemordersken, Archie - detektiven med alle sine feil og mangler, Henry - den pertentlige og ordentlige detektiven som alltid gjør ting etter boka samt Susan, den påfallende flotte, fargerike og morsomme reporteren. Det er ei velskrevet bok med høyt tempo og ingen dødpunkt. Cain har en egen evne til å trenge inn i psyken til karakterene sine, og som leser føler jeg at jeg kjenner disse menneskene personlig. Hjerterått er en blanding av krim og psykologisk creepyness på høyt nivå, samtidig som jeg tar meg i å flire av både Archie og Susan. Hvilken bombe av en mix! Denne boka anbefaler jeg på det sterkeste! Men - og det er uvanlig fra min side, allergisk som jeg er mot kronologi - jeg anbefaler å lese de to første bøkene i serien først: Ondskapens Hjerte og Hjerterdame. Fjerde boka i serien er også nettopp kommet ut - Døden to ganger. Gjett om jeg skal anskaffe meg den!En fjorårsvår - i Finnmark :o)

.

20 kommentarer:

 1. WoW! denne Må jeg jo bare lese. Elsker sånne creepy bøker med psykiatri som viktig ingrediens. Hehe...

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott serie å angripe etter Sandmannen, Anita :o)

   Slett
  2. JA, bortsett fra at jeg har Jussi på vent, da.. Ka ska æ gjær? Tar en mellombok om Bergit helbrder først.

   Slett
  3. Uff ja, der sa du noe. Jeg har 2 Jussi-bøker på vent jeg også! Milde himmel, jeg må få mannen avgårde til Houston på jobb aber plötzlich. Trenger mer lesetid :D

   Slett
 2. Marianne, hvordan kunne du????
  Starte med nr.3?????
  Husker jeg ikke feil var treern
  en liten nedtur etter de 2 første. Kill you twice er
  forresten nr5. 1 2 3 4 5. Slutt med
  juksinga. (har jeg nevnt at jeg boikotter
  Keplers)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nummer 4 var litt nedtur, for der er ikkje Gretchen med..

   Slett
  2. ENIG, skal det hoppes over noe her bør det være den, men bare hvis man absolutt må.

   Slett
  3. haha.. jeg tenkte kronologi-trassen min denne gang fikk blodpumpa di til å gå i overdrive ;) Det er jo selvfølgelig i planen at jeg hopper fra 3 til 5. Med tanke på Gretchen, that is. Jeg sier ikke at jeg ikke skal lese nr4. Engang... Og var det min feil at nr1 og nr2 ikke var på boksalg og at jeg ikke visste at Hjerterått var nr 3? Keine oppschlagsverk und planleggung når det er krig om bøkene på Notabene-KONGkurs! Jeg syns det er en befrielse å ikke være kronologiavhengig. Og så syns jeg ihvertfall at jeg kan få en immer so kleine pluss i boka fordi jeg faktisk anbefaler alle andre til å lese nr1 og nr2 først? Jeg ypper ihvertfall ikke til massejuks og fanteri. Og så har jeg jo ikke sagt med 100% sikkerhet at jeg ikke skal lese nr1 og nr2 - sånn etterhvert. Hehe... Jeg vet det ikke hjelper, men det er kanskje en liiiten trøst? ;)

   Slett
  4. OG - Boikott av Sandmannen? Du må gjerne boikotte Kepler, men Sandmannen. Ingalill!!! Den er jo fantastisk bra!!!

   Slett
  5. Jeg snudde ryggen til Keplerparet etter Hypnotisøren, det skal enormt mye til før jeg går tilbake på den -)
   1 og 2, 1 og 2, 1 og 2.

   Slett
  6. Jeg liker ikke streik - og lover!!! - at jeg skal lese 1 og 2 FØR nr 5! MEN - jeg leser ikke nr. 4 før 5! Kun Gretchen-serien inngår i løftet! Det må være et greit kompromiss? Eller hur? Jeg kunne jo ha avkrevd at du leser Sandmannen da... men den skal du få komme på å lese helt av deg selv ;)

   Slett
  7. Puh, og puh igjen, for jeg er så dårlig på å streike. Skipping av firern godtas, selv om det er vanskelig å si om den egentlig var dårlig eller om vi bare alle ble skuffet fordi Gretchen manglet.
   (toern derimot, my my, det er der Cain leker med hjernen vår -)

   (, jeg har lest/skummet så mange, eh, overskrifter av Sandmannen nå at skulle keplerboikotten ryke er det den jeg kommer til å kaste meg over - all kronologi tilside.)

   Slett
 3. Eg er så glad for at det ikkje berre er meg som er (over)begeistra for denne serien! Ondskapens hjerte bør lesast fyrst, sjølv om bøkene er frittståande. Chelsea Cain er absolutt ein av favorittforfattarane mine

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg hadde hørt så mye om frøken(fru?) Caine at jeg bare måtte da jeg fant boka på boksalget. Enig! Her var det mye bra å ta tak i. Forstod etterhvert at jeg nok burde ha lest nr1 og nr2, om så bare for å tenke på Ingalills helse - hehe, men nr. 3 stod godt på egne bein likevel. Synes jeg, som kun har lest den. Jeg har kjøpt 5'ern allerede og lastet ned på Kindle. Jeg må ha MER! Så nei, du er nok langt fra alene som liker Chelsea Cain! Herlig med slike bøker :o)

   Slett
  2. Jeg har anbefalt og kjøpt denne serien til jul og bursdager siden jeg først leste den, så count me inn i blodfankøa.
   Jeg går inn i langvarig streik hvis du leser nr.5 uten 1 2 og 4.

   Slett
  3. Ingalill - ditt ord, min lov - når det gjelder frøken Cain. Bøkene er nå bestilt på platekompaniet! Jeg takler dårlig bokkjeft;)

   Slett
  4. Du er så effektiv at jeg får tårer i øynene.
   Regner med at de er ferdigleste før jeg får somlet ferdig denne kommentaren. Til underretning har jeg selv, dumpet Eastwickenkene og nyter nå Marco-Effekten på lyd. ENDELIG!

   Slett
  5. Ooohh.. Jeg har Journal 64 FØR Marco-effekten kan nytes. Du ser, jeg KAN kronologisere om jeg vil.. Jeg skal love å bli flinkere med det fremover! (Jeg kjenner jeg irriterer meg litt selv nemlig, sånn etterhvert). Jeg har spart litt på Jussi-bøkene. Noe redd for å lese meg lei.. Kanskje mai skal få bli Chelsea/Jussi måned her, i tillegg til Strindberg hos Line som motvekt. Annenhver Cain/Adler-Olsen hørtes ut som en heftig måned! (Venter fremdeles på den bestilte Freddie Mercury boka fra Amazon!? Pleier da aldri å ta så lang tid!)

   Slett
 4. Å ja, dette er spennende bøker! Jeg var vilt begeistret for de tre første, ser jeg på bloggen min - og litt mer lunken deretter, men for all del: Deilig creepy!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja da blir det hele serien fra nr1 på meg også, ser det ut for :) Gleder meg! Jeg elsker creepy bøker som holder meg våken hele nettene!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)