tirsdag 26. mars 2013

Bokomtale - "Gone Girl" av Gillian Flynn

Da har også jeg lest ei bok av Gillian Flynn, forfatteren jeg syns "alle" har lest i disse dager! Min sedvane tro har jeg begynt med sisteboka hennes - den tredje i rekken, that is - men ifølge flere er Gone Girl den "dårligste" (om man kan kalle en veldig spennende bok det da..) av de tre, så da har jeg jo bare enda bedre bøker å se frem til! Kronologi er ikke always king! ;o)

Historien handler om Nick Dunne og hans kone Amy Elliott. Når Nick blir oppringt av sin tvillingsøster Margot med budskapet om at deres mor er veldig syk så bestemmer Nick og Amy seg for å flytte tilbake til Nick's hjemby Missouri. Nick har mistet jobben som journalist og Amy har nettopp også misten jobben sin pga økonomiske nedgangstider og det virker som en logisk ting å gjøre. Amy har vært en storbyjente hele sitt liv og har store problemer med å tilpasse seg livet på landet. Nick og Amy har vært gift i fem år, og selv om de i starten hadde et perfekt ekteskap så har de nå problemer på hjemmebane. På deres femte bryllupsdag forsvinner Amy. Når Nick kommer tilbake fra arbeidet på pub'en finner han tegn på kamp og andre bevis for de har hatt en inntrenger i huset og at noen har bortført hans kone. For ikke å komme med en gedigen spoiler så stopper jeg sammendraget her, for etterhvert som første halvdel av boka utfolder seg så får vi flere og flere spor som peker mot Nick som hovedmistenkt! En Nick som ikke begriper bæret av hva som skjer. Og hvor i all verden er det blitt av Amy??

Gillian Flynn
Bildekilde: gillian-flynn.com
Gillian Flynn benytter en gammel og velkjent fortellerteknikk i Gone Girl hvor kapitlene veksler frem og tilbake mellom Nick og Amy som fortellere av hva som har skjedd. Dette forteller de selvfølgelig ut fra hvert sitt synspunkt. Historiene som legges fram er imidlertid i full konflikt med hverandre, og som leser sitter man igjen og lurer - Hvem skal jeg egentlig tro på? Her er det nemlig mange krumspring i flere retninger, og hver gang man tror man har en viss oversikt over plottet og fremdriften i forholdet mellom Nick og Amy så skjer noe fullstendig uforventet igjen. Her vet leseren definitivt ikke hva han får fra noen av dem, og til slutt så sitter man igjen med samme tanke som Nick og Amy: Hvor godt kjenner man egentlig menneskene nær oss selv? Hva er skuespill og hva er virkelighet? Hvem kan man egentlig stole på?

Jeg hadde lest at dette skulle være en veldig god bok, og jeg forventet meg derfor utrolig mye. Det fikk jeg, og vel så det. Men - og her røyk den ene stjerna - slutten av boka var horribel. Jeg fikk lyst til å kaste Kindle'n i femte veggen da jeg innså at jeg faktisk hadde lest siste side. Kunne DETTE være slutten? Nå? Slik? En periode der var jeg faktisk irritert på meg selv for at jeg hadde kastet bort tid på denne boka. Den sluttet jo helt og fullstendig forferdelig feil! BAAAAHHHH... Jeg var både sur og arg! Men, når alt kom til alt så var det jo ei knallgod bok. Det må den jo ha vært når den fremprovoserte skikkelig forbannelse hos meg! Dette liker jeg - egentlig - og jeg klarte ikke legge boka fra meg etter jeg hadde startet. Boka var knallgod, og jeg er jo (burde ihvertfall være) fullstendig klar over at jeg ikke har noen garanti i starten for at boka skal ende slik jeg selv ønsket det. Her ble jeg lurt! Og ikke bare jeg! Les boka! Du vil (ikke) angre! ;o)


Kilde: Egen e-bok
Forlag: Crown, 1.utgave (kjøpt på Amazon)
Utgitt: 2012
Sideantall papirbok: 432
Språk: Engelsk
ISBN: 978-0297859383
Utfordring: GoodReads


Røldal Skisenter - idag :o)


.


16 kommentarer:

 1. Høres spennende ut :-). Og er det ikke godt med bøker som er uforutsigbare? God påske, Marianne!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jo egentlig er det det. Sånn i ettertid ihvertfall... hehe... ;o) God påske til deg også, Silje!

   Slett
 2. Fikk denne i posten for noen dager siden. Skal lese den når jeg er ferdig med påskebøkene mine. God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. God påske til deg også Rufsetufsa! Ser fram til å høre hva du synes om boka :o)

   Slett
 3. Svar
  1. Du ler du? Hehe... Det hadde jeg også gjort :o) God påske, Anita!!!

   Slett
 4. Hehe, eg er og blant dei som endå ikkje har lese denne boka ... Etter denne omtalen MÅ eg gjere noko med det, skjønar eg ;) Men eg Må nok lese dei to fyrste før eg tek til på Gone girl ;)
  Takk for flott omtale!

  God påske!
  Pia

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare så du vet, Pia. De to foregående bøkene er helt frittstående og har ingenting med denne boka å gjøre :o) God påske til deg også! Det er jo FANTASTISK VÆR !!!

   Slett
 5. Kjenner jeg begynner å bli litt nysgjerrig på Flynn.
  Kanskje ikke denne, pga det du sier om slutten. Jeg er meget sensitiv på slutter, men det høster så mange lovord at noe må det da være i det.
  Flynn aside. DU MÅ LESE CHELSEA CAIN. Helst nå i påska så jeg kan glemme den enorme skuffelsen over at jeg fikk beskjed om at siste Jussi var ankommet biblioteket akkurat i det jeg skulle gå igjennom sikkerhetskontrollen. Med max uflax sender de den tilbake før jeg kommer hjem. BLÆAH.
  Cain får trøste meg, og med din effektivitet rekker du vel både å lese og skrive om de fire første - før jeg kommer igang med firern.

  (pstt, hvor blir det forresten av Paringslek, du har vel ikke falt av?)
  , og med det: God Påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke glemt, bare gjemt - til etter påsken! Paringslek, altså. Jeg har den med på Kindle'n, men kom plutselig til å tenke på at jeg faktisk ikke har lest lesesirkelboka for mars.. Leste nemlig FEIL Dürrenmatt bok først.. Jada.. Chelsea Cain har jeg heller ikke lest, men har hørt at hun skal være utrolig bra. Roser du henne også opp i skyene så blir det definitivt Cain-bok på meg også i april. Kanskje jeg rett og slett skal begynne med bok 1 da? Så jeg ikke lager kronologifrustrasjon hos deg igjen ;o) Så: hvilken bok skal jeg begynne med av Cain? Etter Rush-boka that is.
   Skikkelig uggen uflaks med Marco-boka di da! Jeg har tatt Jussi pause, men kun fordi lesesirkelbok venter - og nå skal jeg jammen putte både Rush og Cain foran Journal 64. En hel haug med gode bøker på vent. Det er jo intet mindre enn HERLIG :D
   God påske til deg også her fra hytteveggen! Sambo har fått i seg noe han vitterligen ikke har tålt, for nå vasker han vinduer !!! Måtte energien vare...

   Slett
 6. Fin omtale! Jeg har også blitt nysgjerrig på disse bøkene. Leste hin dagen en omtale i lokalavisen som ga "Flink pike" høy karakter, og ble presentert som en psykothriller.

  God Påske videre :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er absolutt en psykothriller! Dersom du har lest og likte S.J.Watson's "Før jeg sovner" så er denne boka for deg. Jeg satt med en litt sånn der snikende avhengighets-må-lese-videre følelse i denne boka også. Ikke fordi den var full av fart og spenning, men fordi den rett og slett var litt creepy.. Jeg skal lese mer av Gillian Flynn! Fortsatt god påske til deg også :o)

   Slett
  2. "Før jeg sovner" har jeg ikke lest, men den er på listen :)

   Slett
 7. holder på å lese denne nå :) på norsk da ...
  ha en finfin påske :)

  SvarSlett
 8. Bestilte meg Gone Girl, da den var såpass omtalt i ca. alle norske aviser og medieblogger. Satt hjemme og ventet, og brukte ventetiden på å lese litt mer om den og forfatteren på en medieblogg. Fy SØREN, så sint jeg ble! Jeg ville egentlig bare lese litt om "hovedplottet" (altså det som står bakpå boka) og gjerne litt om forfatteren. Blar meg nedover kommentarene og der har noen spoilet hele cluet.. Håpte i mitt stille sinn at det ikke var så big deal, men den gang ei. Leste boka (som jeg forsåvidt synes var ganske bra, og smart skrevet), men den lille kommentaren til en mann som spoila hele greia for meg, under et innlegg som ikke spoila en dritt, ødela opplevelsen for meg! Ellers en rimelig forhastet og dum slutt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er skikkelig irriterende å få spoilet boka! Er det spoilere i en omtale så bør det være skikkelig markert. Nå skal jeg ikke skryte på meg at jeg ikke kommer med spoilere selv, men jeg prøver så godt det lar seg gjøre å notere SPOILER med store bokstaver så dem som ikke har lest boka kan skygge unna. Slutten på Gone Girl ja... DEN var lite god! Eller - ihvertfall styggeglig irriterende dårlig.. Enig.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)