søndag 3. mars 2013

En smakebit fra krimdronningen :o)

Endelig er mars her og måneden jeg har tillatt meg å meske meg med krim 31 dager til ende! Hvorfor da ikke starte med et godt, gammeldags mysterium fra dronningen over alle - Agatha Christie. Doktoren mister en pasient (The Murder of Roger Ackroyd) er fjerde boka hun skrev med vår belgiske, velkjente og incroyable Poirot i hovedrollen. Dette er faktisk den av bøkene hennes som havnet inn på 1001-lista og den jeg ønsker å dele med meg i Mari's søndagssmakebit denne gang.

Like utenfor en koselig engelsk småby ligger Roger Ackroyds gods Fernly Park. En kveld blir han funnet død på kontoret med en dolk i ryggen. Den idylliske atmosfæren viker plass for sladder og mistanke. Hercule Poirot , som har slått seg ned i landsbyen, går motstrebende med på å bistå politiet med etterforskningen. Og puslespillet begynner. Vi går inn i historien der Poirot på sin nøyaktige og nitidige måte vil ha hovmesteren Parker med på å gjenspille et scenario som han var vitne til forut før Roger Ackroyd ble drept.
"Et øyeblikk, utbrøt Poirot og stanset ham med en ivrig håndbevegelse. Vi må ha alt i orden. Nøyaktig som det foregikk. Det er en liten metode jeg er vant til å bruke. Altså, Parker, De kommer inn fra hallen, slik. Mademoiselle sto - hvor?
Her, sa Flora og stilte seg like utenfor døren til kontoret.
Akkurat slik var det, sir, sa Parker.
Jeg hadde nettopp lukket døren, fortsatte Flora.
Ja visst, frøken, bekreftet Parker. Hånden Deres var ennå på dørhåndtaket, akkurat som nå.
Bien, sa Poirot. Oppfør så den lille scenen for meg."

Her er som vanlig intet overlatt til tilfeldighetene, og det blir ikke med det ene mordet i historien. Dette er en infløkt sak, og Poirot må spille på hele sitt repertoar som menneskekjenner og puslespill-legger. Som alltid en særdeles hyggelig fornøyelse å lese Agatha Christie, og glad er jeg for at jeg har ytterligere *kremt* 6 uleste bøker av henne som nettopp er ankommet bokhylla. Mars har definitivt startet bra :o)Tulipaner fra ifjor - like flotte på bildet iår :-)

42 kommentarer:

 1. eg har aldri lest en eneste bok av agathe christie, men eg elsker å glo på både poirot og miss marple :D
  ble ganske så inspirert nå til å plukke opp en bok då :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Elsker du å se dem på TV, ja da kommer du garantert til å like dem i boka! De TV-versjonene jeg har sett gjenskaper samme feelingen som er i Christie's bøker. Jeg ser jo for meg Poirot og Miss Marple når jeg leser, og "snurrer film" i hodet samtidig. Kostelige karakterer som du definitivt må prøve i bokform, Mary-Anne :o)

   Slett
 2. Jeg har lest mye Agatha Christie i ungdommen (jeg glemmer aldri 10 små negerbarn), men jeg har faktisk aldri lest med med Poirot!

  SvarSlett
 3. Har lest mye Agatha Christie opp igjennom årene og plottene hennes og den klassiske stilen hennes synes jeg er fantastisk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg fullstendig enig i! Jeg er veldig glad i variert krim, men jeg vender alltid tilbake til Agatha Christie sine historier. Det beste er jo at de er like gode på TV!

   Slett
 4. Jag har läst mycket av Agatha Christie, hon var min inkörsport till tyngre deckare :) Först trodde jag att jag missat denna, men den heter visst Dolken från Tunis på svenska. Bra översättning...

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er den eneste utfordringen jeg har hatt med Agatha Christie-bøkene. Oversettelsen. Når originalen heter The Murder of Robert Ackroyd og den på norsk heter Doktoren mister en pasient OG på svensk heter Dolken från Tunis - ja da syns jeg oversetterne er helt på bærtur! Hva er feil med Mordet på Robert Ackroyd?? Jeg bare spør... :-)

   Slett
 5. Herlig smakebit! Har ikke lest noen Christie-bøker enda, men det burde jeg kanskje!!? :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei det burde du ikke, Anette... DU MÅ !!! :o)

   Slett
 6. Har ikke lest noe av Christie jeg heller ennå, men det er noe jeg har lyst til å gjøre noe med. Fin smakebit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Beathe - du vet ikke hva du går glipp av !!! På den andre siden... Du har veldig mye god, klassisk krim tilgode! Ikke så galt at det ikke er godt for noe ;o)

   Slett
 7. Leste mange bøker av Agatha Christie i min ungdom, og har selvfølgelig sett serier og filmer på tv. ;) Krimdronning!
  Takk for smakebit og påminnelsen om denne forfatteren!
  God søndag og god bok! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det - god søndag til deg også! Her i Stavanger skinner SOLA! :D

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Det var oerhört många år sedan jag läste den här, någon gång i tonåren tror jag.

  SvarSlett
  Svar
  1. God klassisk krim til påske, Lotten. Du får gjøre et nytt forsøk :o) Ha en flott søndag!

   Slett
 9. Doktoren mister en pasient er god, men jeg synes ikke det er Christies beste. Litt rart at det er den som er tatt med på 1001-listen.

  I dag skal jeg endelig lese ferdig Storm i juni (har hatt lite lesetid siste uken), og begynner på marskrimlesingen i morgen. Jeg har funnet fram en bunke med diverse krim, men Agatha Christie er for en gangs skyld ikke blant dem. I år tenkte jeg å lese Maria Lang istedet og se om svensk Christie-aktig krim gjør susen. Så får vi se om abstinensene tar meg når det nærmer seg påske, for jeg kan liksom ikke forestille meg påsken uten Poirot, som er BELGISK, ikke fransk. Hehe, han er så nøye på det, så han ville ha blitt dypt opprørt over å bli kalt fransk;-)

  Ellers gleder jeg meg til krimfestivalen neste helg, og synes du burde ta turen neste år! Bra program, mange gode krimforfattere!

  SvarSlett
  Svar
  1. Utilgivelig. UTILGIVELIG! Spesielt siden jeg faktisk visste at Porrot'en (som han kalles i starten av denne boka) er belgisk! (Noe en belgisk venn har presisert flere ganger i lystig lag - ja han har også bart... (grøss)). Nå har jeg ikke lest så altfor mange Agatha Christie-bøker totalt, kanskje 8-10, men jeg kan likevel være enig med deg i at denne ikke var den beste jeg har lest sålangt. Av og til lurer jeg på kriteriene i 1001-lista..

   Maria Lang har jeg også vurdert nå i mars. Ikke landet helt på bokkjøp enda, men jeg ser ikke bort fra at jeg prøver meg jeg heller. Det har vært skrevet litt om Frøken Lang i det siste, og hun høres unektelig interessant ut!

   Krimfestivalen ja - jeg har tenkt litt på den. Forøvrig veldig feil tidspunkt på året for en snowboardboms som meg. Krimfestivalen krasjer med ei av de beste helgene i fjellet, og de er hellige her i heimen :o) Litt dumt det der!

   Slett
 10. Leste alt jeg kom over av Agatha Christie for lenge siden, det er blitt lenge siden sist nå. Men artig å få en smakebit igjen! Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg trodde jeg hadde lest de fleste.. men, det viser seg jo at jeg knapt har fått med meg halvparten! Da har jeg veldig mye bra tilgode! Jeg må bare unngå å overdosere på Christie for det er så utrolig hyggelig å returnere til klassisk krim innimellom :o)

   Slett
 11. Jeg hadde en periode da jeg var yngre jeg leste mye Agatha Christie. Det er fremdeles en type krim jeg foretrekker fremfor andre, så det var nok med på å forme min krimsmak. Jeg leser krim om kvelden (det er det jeg har på nattbordet), så hos meg blir det krim hele året :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg leser også krim hele året, og det har vært utfordringen min.. Jeg gikk nesten totalt lei ifjor og satte derfor en begrensning på 2 krim/mnd for året i år. Samt at mars er fri til krim om jeg vil hele måneden. Jeg er altfor glad i sjangeren til å risikere å bli mettet for en periode.

   Slett
 12. Super smakebit. Christie er eit must for alle krimlesarar. Eg les jamnleg både Poirot- og Miss Marple-historiar. Kosekrim!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du helt rett i - kosekrim it is! Ingenting er som Christie på hytta når det blåser snøstorm som verst rundt dørene, det knitrer i vedovnen og rødvinen står på bordet :o)

   Slett
 13. Ååh så herlig! Jeg har ikke lest en Agatha Christie bok på evigheter! Jeg pleide å lese mye fra henne da jeg var yngre, men så stoppet jeg plutselig opp! Nå kjenner jeg at jeg virkelig trenger å finne igjen bøkene hennes :) Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Amanda :o) En fin søndag til deg også.

   Slett
 14. Har läst några böcker av Agatha Christie, men inte denna! Älskar hennes böcker!

  SvarSlett
 15. Agatha Christie har jeg kun sett på tv, men til gjengjeld likte jeg seriene veldig godt så bøkene burde jeg etterhvert se å få lest også. Dürrenmatt-boken er ganske tynn så den får du nok lest i tide :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det morsomme med å lese bøkene er at jeg snurrer film i hodet! Fantastisk å ha hele "settingen" ferdig innspilt, og så lese bøkene. Jeg både hører og ser når jeg leser :-)

   Slett
 16. Skrev en kommentar til deg i natt, men det var eRRor, så da får jeg prøve på nytt nå.
  Skulle fortelle at jeg var på Tenerife for ca 4 år siden i Puerto de la Cruz der Agatha Christie brukte å feriere. Hun har sitt eget hjørne i Orkidehagen der.. Veldig spesielt synes jeg å være der.:) Kos deg med Agathes Poirot, som jeg mest har sett på TV.

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh - så fantastisk! Jeg har også vært i Puerto de la Cruz, for mange år siden riktignok, men var jo ikke klar over at Christie pleide å feriere der! David Suchet er helt perfekt som Poirot - jeg kunne ikke tenkt meg en annen i hans rolle. Ever! :D

   Slett
 17. Har det litt blandet i forhold til Agatha Christie - både fenger og ikke. Nå er det snart påske, og tradisjonen tro her til lands, blir det duket for mye krim, så det er lett å bli i "krimmodus". Tenker jeg må gi Agatha en sjanse snart ; )

  Ha en fin "hjemmealene/venninnekveld" - kan tenke meg at det er kult : )

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjemmealenefesten var veldig kjekk! Jeg var på date med to katter og en hund, og hadde en hyggelig sønn som foret meg med et par filmer før han stakk ut på vift. The Silver Lining Playbook og Red Dawn. I tillegg til Agatha Christie så ble kvelden plutselig så altfor...kort :o)

   Slett
 18. Har både lest bøker og sett filmatiseringer av bøkene. Blir ikke lei. Kunne tenkt meg å eie "samlede verker" av henne. I A-magasinet på fredag sier en som er ansatt i Cappelen Damm at A C er litt undervurdert, men at hun har ekstrem sans for det gode plottet; en føler at en kan løse gåten, men så blir en lurt. For han er Ti små negerbarn (Og dermed var det ingen) hans største krimopplevelse. Fint å bli minnet på hennes bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Ti Små Negerbarn var utrolig bra! Den har jeg kun sett på tv, og ikke lest. Den boka må jeg nok få meg! Har den ikke i samlingen min. Når du sier det - samlede verker av henne hadde vært fantastisk å fått tak i! :o)

   Slett
 19. Christie brukar vara mysig och man vet nästan aldirg vem mördaren är. Jag är osäker på om jag har läst just den här. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
 20. Smakebiten din var en fin påminnelse om at jeg må begynne å hamstre krimbøker til påske snart. I fjor leste jeg Agathe Christie, Lang og P.D. James.Personlig må jeg si at jeg foretrekker de bøkene til A C som ikke har Poirot eller Miss Marple i seg, men ofte litt unge, eventyrlystne personer. Jeg må finne slike!

  Er jo en veldig god ide å krimmåned i mars, jeg lurer også på om det blir måneden for krim ja:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå pløyer jeg krim - skamløst :D Nettopp lest min første av Jussi Adler-Olsen, oog kjøpt min neste... Jge er veldig glad i Agatha Christie og liker godt å lese henne til påske! Kan faktisk ikke huske å ha lest noen bøker UTEN Miss Marple eller Poirot, men det kan jo hende. Lang har jeg notert meg allerede. Jeg må få lest noe av henne også. Med samboer nok en uke i USA så er det duket for lange krimkvelder på meg. Hurra ;D

   Slett
 21. Så gøy at du leser bøkene til KRIMDRONNINGEN :) For meg er hun definitvit dronningen. Tro faktisk jeg har lest samtlige av hennes bøker. Er som Line over her, litt usikker på hvorfor det er "Doktoren mister en pasient" som er på 1001 lista. Jeg bytter litt på hva som er favorittboka mi, men "Gammel dame forsvinner" kommer jeg alltid tilbake til.

  I år spilles de siste filmene om Poirot inn.Selv om de ikke er helt tro mot bøkene synes jeg at også filmene er veldig gode. Det artige med de som filmes nå, er at det blir gjennsyn med både Japp, Miss Lemon og Kpt. Hastings.

  Aschehoug hadde for en del år siden hennes samlede verker i noen røde skinninbundne utgaver. Ellers så har jeg bøkene hennes i alle varianter og årganger.
  Er så glad for at du trekker frem Agatha, nå er det jo snart påske også :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja Agatha hører definitivt påsken til! Jeg har rotet rundt på Gardum-salget i Stavanger og kom over ikke mindre enn ni for meg uleste AC bøker. Snakker meg om himmelsendt til den nette sum av ca. 20,-/bok! Nå er påsken både i år og neste år reddet :o) Lest alle, sier du? Jøss! Jeg har definitivt mange tilgode så jeg, etter at jeg sjekket bibliografien til dronningen. Jeg liker veldig godt klassisk krim innimellom "disse nymotens krimbøkene" (haha, nå hørte jeg ut som ei gammal kjerring) og ferdigleste just nu min første Adler-Olsen bok, Kvinnen i Buret. Jeg kjøpte sporenstreks Fasandreperne som er bok 2 om Carl Mørch. Fikk kun 3 timers søvn i natt... Den godeste Jussi stakk av med de resterende timene... Glad sambo er i USA enn sålenge :D

   Slett
 22. Hei!
  Har 25 bind av Agatha Christie`s verk, hva er det verdt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Tja si det. Jeg kjøpte bøkene nye på salg for 20,-/stk. Jeg foreslår du sjekker med en brukt handel, for priser på brukte pocketbøker varierer utrolig.

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)