lørdag 2. juli 2016

4 på kjappen

Regn kan brukes til så mangt. Som for eksempel å jobbe seg nedover tårnene av uleste bøker, eller å parkere seg foran PC'en for å kjøpe seg enda flere. Ja takk, a little bit of both! Men med webinaret til Thomas Moen ennå friskt i minnet - Ta blogging til neste nivå - (noe jeg ikke har planer om, men jeg plukket med meg et par tips - som gjeninnføring av Publiseringsplan...) så har jeg bestemt meg for ikke å ligge mer enn fire bøker bak med omtaler. Hårda bud når man leser tett og mye, ser jeg...

4 på kjappen i juli (riktignok lest i juni)

Novellesamling fra 2016. Jeg er glad i absurditeter og fabelprosa. Jeg er derfor glad i Tor Åge Bringsværd. Øyehaug skriver absurdisme, men jeg forstår den ikke. Fortellingene har for meg ingen snert. Ingen humor. Kun få av dem har en knagg. Jeg trenger knagger. Det kan helt klart være meg som er problemet...


 Måtte selvfølgelig få meg denne, siden vi har startet opp med ny bokryggpoesi-runde på bloggene. Ble faktisk forespurt om å levere noen av mine gamle bokryggpoesi-stabler til denne boka, men av en eller annen årsak så kom jeg aldri så langt. Inneholder bokryggpoesi fra kjente og ukjente mennesker, noen gode, noen greie, enkelte forstod jeg ikke - akkurat slik som all annen poesi med andre ord :-) Helt ok bok å ha i hylla. Inspirerende er den ihvertfall.


Vinner av Nordisk Råds Litteraturpris 2014, men... her er det igrunnen jeg som føler meg sveket. Westö skriver veldig godt, de historiske miljøskildringene er sannsynligvis brilliant gode, kvinneskikkelsene spennende, og jeg lærte mye om en borgerkrig i Finland som må ha gått meg hus forbi da jeg satt på skolebenken. Som historisk roman, veldig bra med andre ord. Men så var det tittelen da - Svik 1938. Jeg satt og ventet. Og ventet. Og ventet. På et svik jeg egentlig ikke fikk, eller forstod. Boka ble for meg en lang oppbygning mot ... ikke noe? Hva gikk jeg glipp av her? Jag är blivit blind! Men fortelle, DET kan Westö til gangs!


 Men så - rosinen i 4-på-kjappen-pølsa!
 Poesi skrevet av svensk/iranske Athena Farrokhzad. Oversatt og utgitt på norsk i år. 
Dette er en svært forstyrrende diktsamling. Full av gru, likevel forbausende god og tidvis optimistisk. En innvandrerfamilie gir uttrykk for hvordan krig og maktutøvelse har påvirket dem. Fortelleren av diktene er selv uten stemme. En kvinne. Det er alt vi vet. Hvitt på svart, svart på hvitt - språk som hudfarge. Intelligent skrevet. Anbefales sterkt! Og når du har lest diktsamlingen så forstår du hvorfor jeg ikke kan skrive mer her i omtalen. Må oppleves!


Kilder: Botnen+Hvitverk fått fra Kolon forlag, Svik 1938+Bokryggpoesi er egne bøker
Utfordring: GoodReads, Noveller, Dikt, Prisvinnere 


Kontrasten til været utenfor....
Fløyelskveld på Antigua
10 kommentarer:

 1. Publiseringsplan er eg langt bak, publiserer når eg har noko å skrive, men prøver å la det gå eit par dager mellom kvart innlegg. Usikker på om det fungerer eller ei, men eg syns det er greit.

  Eg kunne og tenkt meir på kor mange bøker som ligger klar til anmeldelse, der har eg ein jobb å gjera. Ha ein fin lørdag! Her sprutregner det så finfin start på sommerferien :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Problemet mitt er at jeg har skrevet veldig lite det siste året, og det vil jeg gjøre noe med. Det er bare en plan på når jeg skal skrive og publisere om hvilken bok. Ellers har det en tendens til å skli ut. Jeg ble en-gang-i-uka skribent, og det likte jeg dårlig.. Jeg skal på årets grillfest idag - ja, ute... så jeg har funnet fram vind- og vanntett og ulla mi... Start på sommerferien ja... Jeg tror den er over..

   Slett
 2. Svik1938 likte jeg sånn passe, den ble ikke den høydaren jeg forventet. Jeg synes den ble litt túnglest, men jeg synes jo han skriver bra, det er ikke det.
  Her er det enda sol og skiftende skydekke, men det skal bli kaldere og kanskje regn mot kvelden. Nå skal jeg straks kjøre og besøke mine foreldre. Ha en fin helg Marianne.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har vi samme oppfatning av Svik. Den ble periodevis litt kjedelig, synes jeg. Men holdes oppe av at Westø skriver bra.

   Slett
 3. Publiseringsplan burde jeg ha også! Ligger utallige bøker bak - og nå begynner haugen med oppsummeringer å hope seg opp i tillegg... Satser på å få skrevet om de bøkene jeg leser i Paris mens jeg er her. God søndag fra regnfylte Paris!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enkelt å bare skrive ned i en kalender hvilke dager man SKAL skrive om hva. Og ikke lage planen for tett. Jeg kjenner det motiverer meg bare å ha en plan, selv om den er nokså "vid" i begrepet. Kos deg videre i Paris - regn eller ikke regn, nordmenn er vant med vær :)

   Slett
 4. Hehe, ja regn kan føre til det ene og det andre! I dag hadde jeg 10 km løping på tredemøllen og ble pepret om at jeg burde komme meg ut i regnet, tenke seg til! Uansettt, bøkene tårner seg opp raskere enn jeg få lest dem, enten jeg kjøper eller får dem tilsendt. Bokryggpoesiboken er inspirerende, ja :)) Ha en strålende leseuke!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ut i regnet? Pføy! Jeg er veldig glad for at jeg har ellipsemaskin INNE. Ett sted går grensen. Løp på tredemølla di du. Jeg er sikker på at de som peprer seg ikke trener i det hele tatt ;) 14 grader og regn i dag. Det kommer seg. Her om dagen var det 12... En liten hickup i lesingen helgen som var, men nå er det på an igjen. Krim legges til side, og 1001-bøker rotes fram fra hyllene her ser jeg. Det er en tid for alt. Flott leseuke til deg også! Her reiser sambo på utflukt i 5 dager, så da kan det bare regne. Bokbunken er allerede planlagt :D

   Slett
  2. Ja, ikke sant! Men i dag var jeg ute og løp - det regnet ikke :D Ja, det er en tid for alt, og nå som jeg leser Rosemary's Baby ser jeg at jeg har gått glipp av noe. I alle fall etter kommentarer på intstagram ettersom det er en gammel klassiker (lurer på om den er på 1001 listen). Skal bli spennende å lese videre i alle fall. Ser frem til dine omtaler av leste bøker, Marianne :))

   Slett
  3. Googlet den, og fant den på en liste: http://www.goodreads.com/topic/show/232282-books-that-should-be-on-the-list-but-aren-t

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)