tirsdag 5. juli 2016

"Knølhølet" av Mikael Niemi

Haha! Hvem skulle trodd! En ny sjanger er født. Dette er finsk versjon av Tor Åge Bringsværd paret med Douglas Adams og en sterk dose Terry Pratchett. Halvårets desidert mest absurde surrealist-scifi. Knølhølet er en fantastisk sprø samling noveller/fortellinger som traff meg midt i latterkrampa. En fjern og vill reise fra når fortelleren av historiene damper i badstu ved Levijoki i Finland, via Vertshuset Knølhølet på asteroiden Nugget der verdensrommet ikke bare er beruset, men snydens til matematikklæreren Kuno i Jämtland som blir besatt av en intergalaktisk ånd som ser inn i fremtiden fra en viss vinkel.

Vi møter de ensomme, romantiske og desperate ponoristene som driver intergalaktisk risikosport (ponorist - dem som reiser alene i et romskip og passerer "point-of-no-return"), vi lærer at universet egentlig har formen av en kukprofessor og visste du at Big Bang faktisk blir utløst av en fisk med kommentaren "jøje meg"? Her er veien til Douglas Adams' fjerde bok i Hitchhiker-serien kort, med tittelen So long, and thanks for all the fish. Toppen på kransekaka er imidlertid Floka. Rosinen i pølsa for alle litteraturinteresserte. Floka er nemlig universets internett hvor verdensrommets samlede klokskap og vannvidd er samlet. Floka gjør dessverre alle forfattere depressive, for med Floka's søkemotor så finner de raskt ut - at alle bøker er skrevet tidligere. Homers forfatterskap eksisterte allerede i galaksen Nitin 4 millioner før vår egen Homer, og til og med de dårligste blekkene av noen romaner viser seg å ha blitt skrevet tidligere. Var ikke forfatterne depressive tidligere så synker de nå enda dypere ned i hullet. Likevel ikke så galt at det ikke er godt for noe?
"Men så merket de at de var etterspurt. Det var bruk for dem. Man formelig sugde tak i dem, ga dem lønnsforhøyelser, briller, helsesandaler og skyhøy status. Forfatterne undergikk en forvandling, ut av de stygge brune kokongene deres krøp gylne, øyenstikkeraktige vesener. Plutselig flakset de rundt i samfunnets toppsjikt, hedret, beundret, varmt elsket av alle. De ble rett og slett bibliotekarer." :-)
Er fortellingene i Knølhølet bare tull og spetakkel fra ende til annen? Nei jeg vil ikke si det, egentlig, selv om jeg i enkelte av tilfellene måtte jobbe godt for å finne det sannsynlige poenget. Alle historiene sirkler rundt de store spørsmålene. Hvordan takler vi ensomheten på planeten vår? Er vi alene i universet? Hvis ikke, hvor intelligente er vi i forhold til "de andre" der ute? I hvilken retning vil vitenskapen føre oss ved neste korsvei? Underholder vi oss til døde? Her behandles fordommer om andre kulturer, folkeslag og vesener, samtidig som forfatteren også peker nese til menneskeheten. Er vi nå egentlig så intelligente som vi vil ha det til? Noen av historiene er direkte gode, andre noe mer merkelige og enkelte spant jeg fort gjennom uten å reflektere så veldig over. Boka er oversatt til engelsk, jeg leste den norske versjonen. Jeg lurer jo på hvordan den finske egentlig hørtes ut på originalspråket, for det å oversette mange av disse navnene, ordene og uttrykkene kan ikke ha vært en enkel jobb.

Mikael Niemi
Bildekilde: snl.no
Jeg har ikke lest noe av Niemi tidligere. Hans Populærmusikk fra Vittula vant imidlertid Augustprisen og var såvidt jeg vet innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris. Boka ble også filmatisert i 2004. Den skal definitivt leses! Kan Niemi være en verdig arvtaker etter min store helt Douglas Adams som døde så langt tilbake som 2001? Her skal det leses flere bøker! Anbefaler jeg Knølhølet? Definitivt! Men kun til dem som liker absurd surrealist-scifi og hvor man til tider nok må lete litt etter seriøsiteten. Til slutt, et poetisk innlegg sakset fra historien om Floka:
"Jeg er en biologisk atlet
med et himmelrike mellom beina
dette er dårlig poesi
men det skal du drite i"
(Helt i tråd med ebokhyllami sin bokryggpoesi førstkommende fredag ;-)


Kilde: Egen bok - Forlag: Pax - Utgitt: 2005 - Sider: 221 - Utfordring: GoodReads, Utenlandske forfattere Is there anybody out there...?
Bilde tatt av min kjære sambo en klar natt på Heia, Strand


.

4 kommentarer:

 1. Så flott bilde, trodde ikke det var mulig å ta sånne bilder selv. Boken høres unektelig surrealistisk ut, skal til Finland til høsten, så kanskje jeg skulle varmet opp med en finsk forfatter? Artig omtale, jeg sjekker gjerne ut denne boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har en over gjennomsnittet dyktig hobbyfotograf-sambo med nok tålmodighet, og så hjelper det å bo på landet med lite lysforurensning en stille og klar natt :) Ja, et av flere fantastiske bilder han tok den natta. Niemi var bare helt herlig. Arto Paasilinna er også et alternativ til finsk forfatter å varme seg på. 1001-boka Harens År er også god, noe absurd, men ikke i Niemi-klasse absurditetsmessig. Jeg liker godt sprø, men velskrevne bøker innimellom. Ja til mangfold :)

   Slett
 2. Surrealist-scifi...virker som noe for meg, særlig at du anbefaler denne boken til de som liker å måtte lete litt etter seriøsiteten. Må sette denne på skal-lese-listen :))

  SvarSlett
  Svar
  1. Så absolutt annerledes, og gav lesegnisten min et alvorlig spark bak. Jeg har savnet noen skikkelig sprø forfattere etter Douglas Adams og Terry Pratchett døde. Dette er ihvertfall det nærmeste jeg har kommet, med unntak av Tor-Åge Bringsværd som jeg syns er knasende festlig :)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)