tirsdag 26. juli 2016

"Speilets Bakside" av Ørjan N. Karlsson

Endelig er Karlsson tilbake med bok to i trilogien om Marko Eldfell. Ei bok jeg har ventet på siden jeg leste førsteboka Huset mellom natt og dag i rekordfart. Karlsson er nemlig noe så sjeldent som en særdeles god, norsk sci-fi forfatter!

Året er 2106 og menneskene på jorda har det ikke særlig sprekt. De rike og mektige lever flott og beskyttet, mens resten av befolkningen lever i brakkebyer og favelaer, okkuperte landområder der folk bygger boliger uten å formelt eie tomtene det bygges på. Etter et brutalt angrep legges Berlin i ruiner, og ingen vet i utgangspunktet hvem som har forårsaket tragedien. Hva er poenget? Og hvilken by blir eventuelt den neste på lista? Her kommer den biomodifiserte soldaten Marko Eldfell og hans kompanjonger inn i bildet. I Oslo er det brutt ut genpest og byen er lukket for omverdenen. Ingen kommer seg verken ut eller inn, og langs grensesonen kan man risikere å dumpe borti både nattvandrere, fenriser og genspektre. Ingen av dem særlig trivelige, for å si det pent. Fra Berlin leder sporene mot Oslo, og det er absolutt nødvendig at Marko Eldfell og hans brokete forsamling av våpenbrødre kommer seg til den gamle, norske hovedstaden snarest av forskjellige årsaker. Det viser seg lettere sagt enn gjort.

Ørjan Nordhus Karlsson
Bildekilde: vendettaforlag.no

Det er umulig å fortelle mer av historien uten å spoile noen elementer. Dette er imidlertid igjen ei bok fra Karlsson som viser at han har stålgrep på historien som flytter seg både i tid og rom og gjennom sfærer og materie. Nå har jeg lest min dose sci-fi, men må likevel si at jeg lar meg overraske over flere av vendingene historien tar. Speilets bakside balanserer fint mellom nyskapende teknologi, en solid dose fantasi, troverdighet og potensiell fremtidsdystopi. Likevel er den enkel nok, om jeg kan kalle det det, for lesere som ikke nødvendigvis har lest mye sci-fi tidligere. Her finner man det meste: Mennesker som sanser andre gjennom tankene, 3-D printere i masseproduksjonsmodus som benyttes til en temmelig spektakulær jobb, kunstig intelligens i artifisielle mennesker og transhumanister som har som målsetning å transformere menneskekroppen via avansert teknologi til å øke dens intellektuelle, fysiske og psykiske kapasitet. Språket er drivende godt, spenningen er høy og uten hvileskjær gjennom hele boka, karakterene særdeles interessante og dynamikken mellom dem likeså. Hatten av for Karlsson! Den vanskelige andreboka står til sekser på terningen om jeg skulle kastet den, og forfatteren holder ennå med veldig klar margin topplasseringen på lista mi over norsk sci-fi gjennom tidene. Nå må tredjeboka startes på! Hører du, Karlsson?

Omtale av førsteboka Huset mellom natt og dag her.

Kilde: Egen, signert bok - Utgitt: 2016 - Forlag: Vendetta - Sider: 324 - Utfordring: GoodReads


Det finnes mer enn vi aner mellom himmel og jord...
Bilde tatt av sambo


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)