tirsdag 12. juli 2016

"17.15 til tønsberg" av Vigdis Hjorth

Jeg skal spare dere for mer klaging på været her på vestlandet, og konkluderer heller med - at vi er ikke kommet til midten av juli enda, og jeg har lest ferdig 8 bøker så langt denne måneden. Just sayin'...

17.15 til tønsberg av Vigdis Hjorth. Min absolutte favoritt blant norske, kvinnelige forfattere. Jeg er kjip og sparer meg gjennom forfatterskapet. Vigdis skal jeg ikke gå tom for i bokhylla før siste bok er lest!  Det skal alltid stå minst én ulest bok der og vente. Denne lille romanen om kjærlighetssorg er siste bok ut hos meg fra forfatteren. Historiens hovedperson er blitt single, og sorgen hennes er ikke til å bære. Hulk, snørr og ensomhet, galgenhumor og sorte hull. For å pleie seg selv drar hun ut på sommerhytta si utenfor Tønsberg alene for å skifte stue og få orden på tankene sine. Her treffer hun på det homofile paret Thomas og Lasse. Thomas oversetter russisk lyrikk. Lasse er glad i å fiske. I tillegg har begge mennene hver sin slektning som de besøker på institusjoner i nærheten, Thomas sin senile mor og Lasse's sinnsyke søster. Thomas og Lasse blir sporvekslere for hovedpersonen vår og penser henne etterhvert over fra hulk-jeg-er-single sporet til å ta en helt annen retning. Hun har tross alt et valg, å jobbe seg gjennom sakene og forhåpentligvis komme seg styrket ut i andre enden, til forskjell fra den senile moren og den sinnssyke søsteren.

Vigdis Hjorth
Bildekilde: pluto.no
Det er ofte en stor dose selvbiografisk materiell i Vigdis Hjorth sine bøker, men hvor grensen mellom forfatter og forteller i historien går, er ikke alltid like tydelig å få øye på. Ei heller i denne boka. Som "Vigdis-stalker" har jeg googlet forfatteren og registrert at Hjorth er skilt. Hvor mye som er selverfart eller ei er uviktig å spekulere i. Det som er helt sikkert er at boka er riktig så troverdig, selv om tittelen må være særdeles inspirert av Agatha Christie. 17.15 til tønsberg satt meg nemlig rett på sporet av (pun inteded) 4.50 from Paddington. Hjorth på vei til noe med toget, Christie på vei fra. Og jeg forventet meg derfor faktisk et mord i boka. Fikk jeg det? Den som leser får se :-)

I de fleste bøkene fra Hjorth er det også en stor dose alkohol med i bildet. Enten som lykkepille, sovemedisin, trøst, eller som her: rødvin som angstdemper: "Jeg hentet rødvinen og drakk rett av flasken, og så mye på en gang at jeg kjente virkningen med det samme og satte meg i gyngestolen. Snart  kunne jeg tenke... Rødvin, tenkte jeg, får meg til å føle meg sånn jeg burde føle meg uten vin." Det nippes ikke til vinen, det skal være sikkert.

Dette er en veldig kort roman. Knappe 112 sider. Den er også trist, men på en trivelig måte. Ihvertfall ikke sentimental, selv om snørr og tårer skvetter til tider. Når man har nådd nullpunktet, så er det bare en vei å gå. Oppover. Og på det viset konkluderer også Hjorth i slutten av historien: "Vi er i en strøm og kan ikke bli stående. Alt som hender er fortsettelse og begynnelse, og all begynnelse er vakker. Så ikke gjør det vanskeligere, tenker jeg, enn jorden gjør det for våren når den kommer."

Anbefales selvfølgelig - det er Hjorth!

(Fun fact: Agatha Christie's 4.50 from Paddington ligger på youtube her)


Kilde: Egen bok - Forlag: Cappelen - Utgitt: 2004 - Sider: 112 - Utfordring: GoodReads


8.00 from Albuquerque to?
Langs Route 66 i New Mexico på 8-staters turen vår

9 kommentarer:

 1. Skal si du er i lesesiget.:)
  HJorth er jo bare herlig, Denne boka har jeg ikke lest. Setter den på leselista.:) Anbefaler fryd og fare, essaysamlingen hennes hvis du ikke har lest den. Mye fornøyelig og reflektert der.:) Særlig om gruppeturen til Cuba med Vigdis som reiseleder. Jeg tror det bare ble med den ene gangen. *lol*.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja her går det unna :) Har notert meg Fryd og Fare. Løvås Bruktbu i Stavanger har som regel Vigdis i hyllene. Det gjelder bare å finne fram. Tredje Person Entall har jeg ennå ikke lest, står i hylla, så den kommer først. Ser imidlertid fram til å lese om gruppeturen til Cuba! Sannsynligvis noe annerledes enn Snakk til Meg :D Alltid bankers med Vigdis i hylla ja. Jeg har mye godt i vente!

   Slett
 2. Takk for lesetips! Vigdis Hjorth skal jeg så absolutt lese. En stund siden nå, så denne boka passer nok fint som høstbok. (Holder på å "lese unna" på sommerlista nå, og har enda mange igjen.) Ønsker deg en fortsatt god sommer. Her henger regndisen lavt i dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vigdis er bankers! Jeg har også ei sommerliste, men den bare øker på... Har hatt meg noen runder på bruktbutikk og hos Norli nemlig. Skulle liksom bare "se" for å ha noe å ta meg til i regnet... haha... :D Fortsatt god "sommer" til deg også.

   Slett
 3. Jeg har lest alt for lite av Vigdis Hjorth. Har en bok av henne stående i bokhylla og så mener jeg at jeg leste noen av ungdomsbøkene hennes da jeg var yngre. Høres i grunn ut som en forfatter jeg burde bli bedre kjent med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjorth har mange interessante kvinneskikkelser i bøkene sine. De er lettleste og velskrevne de fleste av dem. Favoritten sålangt er Hjulskift, men jeg har maaaange til gode. Gi henne et forsøk. Herlig sommerlektyre!

   Slett
 4. Enig i at hun er en flott forfatter! Jeg har lest mange av bøkene, men absolutt ikke alle. Så jeg har mye å glede meg til. Denne havner rett på leselisten sammen med resten av dem jeg ikke har lest :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ennå frustrert over at jeg ikke kom meg på litteraturfestivalen ifjor og i år, Lillehammer. Jeg skulle så gjerne fått med meg Hjorth - OG Atwood (ifjor). Forresten nettopp forhørt meg om fagskolen. Jeg melder meg opp neste år. Jeg går glipp av for mye i høst til at det var fornuftig å søke dette semesteret. Dessverre. Men, then again - så kan jo du brøyte rydning, så vi andre får høre hvordan det er. Først ;-)

   Slett
 5. Jeg elsker Hjorth og har heldigvis også flere uleste bøker av henne. Jeg elsker i tillegg alle tipsene dine, spesielt hva Kindle angår, så nå må denne tilføyes lista. Jeg kjenner jeg blir litt gnien når det gjelder innkjøp av e-bøker (er jo vant med gratisbøker!) - og vurderer frem og tilbake. Men jeg må jo bare hive innpå nå når det er plass til over 1100 titler.

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)