onsdag 21. mars 2012

Bokomtale - "Død Sjel" av Birger Baug

Aschehoug
Jeg har det siste året revurdert min tidligere oppfatning av norske krimforfattere! "Død Sjel" er også bra! Faktisk veldig bra!!! Har jeg funnet meg nok en norsk favoritt, tro? Det kan jammen se slik ut!

Litt om boka

Det skjer et brutalt drap i en av Oslo's eksklusive og dyre designerbutikker. Flere bestialske drap blir begått etterhvert, både i Bergen og Trondheim - også her i designerbutikker med klær og sko for de virkelig pengesterke. Ingen forstår hensikten bak drapene, ei heller motivasjonen til de unge jentene som etterhvert blir funnet som massemordere. Hva er logikken i at unge, styrtrike jenter skaper terrorfrykt - ikke bare i sitt eget sosiale lag, men etterhvert også i hele befolkningen?

Etterforskningsleder Halvor Heming blir tilbakebeordret fra Vega, hvor han nå er utflyttet, for å håndtere denne ytterst kompliserte saken. Etterforskningsgruppa hans får etterhvert en rekke utfordringer å ta hånd om, også innad i egne rekker. Det går hardt ut over flere medarbeidere, og et spørsmål som dukker opp er om alle involverte i saken egentlig er til å stole på?

Med livet som innsats går ferden nordover i Norge og innover i Finland. Historien har også forgreininger til før- og etterkrigstidens Tyskland før saken rulles opp. Det mest tankevekkende er imidlertid at angriperne har et mål det er svært enkelt å sympatisere med...


Min evaluering

Dette var en velskrevet krim-thriller med et utrolig interessant plot! Til forskjell fra Jørn Lier Horst, som skriver detaljert og møysommelig oppbygget politikrim, så holdt denne boka et helt annet tempo. Her halset jeg gjennom sidene, hele tiden drevet videre av nye, skremmende detaljer. Historien drar oss i flere retninger samtidig, og det er flere røde tråder å holde styr på. Vi får et bredt persongalleri, både på etterforskningssiden og blant aksjonistene, hver av dem med sine egne issues å håndtere i tillegg til selve saken. Spennende!

Jeg har igrunnen kun bare en liten ting å utsette på boka, nemlig troverdigheten rundt Sofi sin "omvendelse" til aksjonistgruppa. Den ble håndtert litt for lettvindt til at jeg helt klarte å kjøpe metoden som ble brukt. Jeg savnet noe mer håndfast rundt "hjernevask"-begrepet, selv om jeg definitivt forstår meg på metodene som Baug beskrev. Setter jeg den noe knappe beskrivelsen av denne detaljen til side så var dette en utrolig bra oppbygget krim-thriller som holdt meg helt ute på stolkanten gjennom hele boka. Når nesten 500 sider blir fortært på 2 korte lesedager så sier det vel sitt om fremdriften :-)

Dette var min første bok av Birger Baug - det blir ikke den siste! 


Min rating

(+) av 5


Forlag: Aschehoug
Pris: 379,-
Sideantall: 496
Innbinding: Innbundet
Målform: Bokmål
ISBN: 9788203351891
Utgivelsesår: 2012
Idag velger jeg: Abstrakt


8 kommentarer:

 1. Flott omtale:-)) Har denne boken i bokhyllen,kjøpte også de to andre bøkene hans, gleder meg til å ta fatt på de:-)

  SvarSlett
 2. Ja,absolutt:-)) Tenkte jeg ville prøve meg på e-bøker etterhvert også for å se om det er noe for meg.

  SvarSlett
 3. Det kan jeg virkelig anbefale! Jeg var noe avholden til e-bøker selv jeg inntil jeg fikk et ordentlig lesebrett mellom fingrene. Jeg leser det jeg kan i digitalt format nå, og alltid når jeg drar på ferie. Man kan jo ha med seg hele bokhylla og den veier likevel ikke mer enn 400 gram :-)

  SvarSlett
 4. Denne må jeg jo lese, veldig bra anmeldelse:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det :) Ja denne fikk meg limt fast i sofaen. Angrer igrunnen litt på at jeg "brukte den opp" før påske :D

   Slett
 5. Å, dette var en spennende omtale! Skrives straks opp på "vil lese"-lista. Takk for tipset!

  Leser ellers flittig rundt på bloggen din for tida, vurderer sterkt å skaffe meg lesebrett etter at min kjære klaget over for mange bøker i huset (hørt slikt tull!). Mulig han har et poeng, det står doble lag med bøker i alle hyllene... Men hvilket brett anbefaler du til en lesebrett-novise som meg?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anita, forstår det med papirbøker og plass. Her er vi to bokormer i huset som er gått over til lesebrett. Superenkelt å dra med seg, 3500 bøker tar plutselig ingen plass, eneste aberet er at ikke alle norske bøker kommer i e-bok format når de gis ut...

   Anbefaling - kommer noe an på. Leser du helst norske bøker eller leser du mye engelsk? Dersom du leser flest norske bøker ville jeg valgt enten Barnes&Nobles sin "Nook" eller lesebrettet Sony PRS-T1. Begge to leser norske e-bøker direkte.

   Dersom du pr idag kjøper engelske papirbøker fra Amazon og liker Amazon sitt bokutvalg og priser (som jeg gjør) så ville jeg kjøpt en Kindle. MEN, med en Kindle må du gjøre noen triks i ludo for hver bok du kjøper. Da trenger du å konvertere filer fra ett format til et annet...

   Jeg liker best den fysiske kvaliteten på Kindle og Nook, men har en venninne med Sony PRS-T1 som er veldig fornøyd med dette. Sålenge man har et cover å putte lesebrettet nedi når man drar det rundt i veska så skal det ikke være et problem. Dersom du har lest reviewet mitt av Sony PRS-T1 så vet du hva jeg mener. Har du flere spm underveis er det bare å kontakte meg :)

   Lykke til med valget!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)