fredag 23. mars 2012

Mer om fremtiden til norske ebøker!

Dette liker vi! Jo mer dialog vi får rundt e-bøker i Norge desto større vil etterspørselen automatisk bli. Jeg er overhode ikke i tvil om at dette vil gå seg til bare nå forlag og a/s moms-Norge blir enige med seg selv. Innlegget fra Dagbladet under her bygger videre på kommentaren jeg fant på digi.no igår. Les bare:

""(Dagbladet): - En uløst utfordring er få klargjort flere tidligere utgivelser som e-bøker. Her skal vi ha en dialog med myndighetene. Og e-bøkene kunne vært enda billigere om momsen ble fjernet, sier Forleggerforeningens direktør Kristenn Einarsson.

Dagbladet kan i dag presentere innholdet i foreningens rapport om statusen til norske ebøker.

I dag er det omlag 1200 norske ebøker, men ifølge rapporten forventes det at dette tallet vil stige til 10.000 titler ved utgangen av 2013.

Dette inkluderer gamle titler og nyutgivelser innenfor både skjønnlitteratur og sakprosa. Forleggerforeningen er fornøyd med utviklingen, men skulle gjerne sett at tallet var enda høyere.

- Det hadde vært hyggelig å ha mer enn 10.000 ebøker ved utgangen av 2013, innrømmer Einarsson overfor Dagbladet.


Burde vært mer

I 2012 vil 75 prosent av de nye titlene som forlagene både har rettigheter til og mener egner seg som ebøker, bli gitt ut som ebok og papirbok parallelt. Dette kan øke med ytterligere ti prosent mot slutten av året.

Forlagene som ikke har slike planer «viser til manglende interesse i markedet for ebøkene», står det i rapporten.

Dagbladets kulturkommentator Andreas Wiese mener det er rom for forbedring.

- 75 prosent digitalisering av nye bøker er ikke så verst, men det kunne og burde ha vært 25 prosent bedre, sier han.


Større rabatt

Forleggerforeningen har også foretatt en sammenlikning mellom rabattene på ebøker i Norge og på amerikanske Amazon.

I følge rapporten er en ebok i Norge gjennomsnittlig 24 prosent billigere enn papirboka (44 prosent før moms). Tilsvarende gir Amazon en ebok-rabatt på bare 12 prosent (22 prosent hvis man kun ser på de av titlene som faktisk blir billigere).

200 titler fra begge markedene er med i undersøkelsen.

Wiese poengterer at undersøkelsen kamuflerer at både papirbøker og ebøker er langt billigere på Amazon.

- Det er ingen tvil om at produksjonskostnadene går dramatisk ned med digitale bøker. Det tilsier at ebøkene burde være billigere enn det de er i Norge. I dag er ebøker bare en konkurrent til paperbackbøker - ikke nyutgivelser, sier han.


Betydelig oppgang

Anders Storbråten står bak den uavhengige ebokdistributøren Emviem. Han beskriver 10.000 titler som «en god bokhandel».

- Det vil utgjøre en betydelig oppgang fra tidligere, men man kan alltid håpe på mer. Hvis bransjen åpner opp for oss som ønsker å selge bøkene, så vil interessen i markedet også øke, sier han, og legger til:

- Det virker som det er mye velvilje i bransjen nå, men for å gjøre norske ebøker konkurransedyktige, så må momsen vekk.""


Halleluja til siste taler :-)Sverd i Fjell - fra hjemlige trakter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)