mandag 12. mars 2012

Bokanmeldelse - "Før jeg sovner" av S.J. Watson

Jeg ble umåtelig glad da Bazar Forlag sendte meg denne debutboka av S.J.Watson. Jeg hadde lest utrolige mange bra anmeldelser av den på forhånd og klarte knapt fullføre boka jeg holdt på med før jeg kastet meg over denne. Jeg røper neppe mye med å si at terningen på coveret sier det meste!


Først litt om boka

Historien starter med at Christine, en 27 år gammel kvinne, våkner opp med en ukjent mann ved sin side og i et ukjent rom. Hun antar at han må være en one-night-stand og at hun har vært på en heftig fest dagen før. Når hun finner badet - og speilet - kikker imidlertid en middelaldrende kvinne tilbake på henne. Christine blir grepet av panikk. Bedre blir det ikke når mannen som lå i senga kommer inn og forteller at han er hennes ektemann, at de har vært gift i en årrekke og at hun var i en forferdelig ulykke for 20 år siden som etterlot henne med komplett hukommelsestap.

En dag blir Christine oppringt av en lege som forsker på amnesi, og han foreslår at hun skriver en dagbok. En dagbok som inneholder alle små og store hendelser i løpet av dagen og hennes egne tanker rundt disse. Hver morgen vil dr. Nash ringe henne og minne henne på at hun må lese i dagboka si for å huske hvem hun er. Etter som dagene går og sidene i dagboka fylles klarer Christine å grave dypere ned i sin egen personlighet og kommer nærmere løsningen på hvordan hun har endt opp i denne situasjonen. Men hvorfor har hun skrevet foran i dagboka at hun ikke må stole på Ben, hennes egen ektemann?

Etterhvert avdekker Christine et nettverk av større og mindre løgner hos flere av sine nærmeste. Hvem kan hun egentlig stole på? Hvorfor lyver mennesker til henne? Hva hendte egentlig den dagen hun mistet hukommelsen? Og hvorfor ender hun hver kveld opp med å ikke fortelle Ben at hun møter dr. Nash og skriver dagbok?


Min evaluering

Dette er rett og slett en fantastisk bra psykologisk thriller, og jeg kan ikke forstå at dette er Watson's debutroman! Den er gripende og intelligent skrevet og ikke så rent lite uhyggelig! Christines desorienterte liv er utrolig dyktig og troverdig beskrevet og følelsen av skrekk følger side etter side. Spenningen er intens og påtrengende gjennom hele historien og jeg klarer absolutt ikke legge boka fra meg. Jeg blir nesten stresset, for jeg klarer ikke å fordøye den raskt nok. Etter siste side er blitt fortært er jeg faktisk nokså psykisk utmattet. Jeg kan ikke huske forrige gang en psykologisk thriller har grepet meg slik!

Underveis var jeg også utrolig spent på slutten. Konklusjonen på det hele. Ville den kunne hamle opp med det høye kvalitative nivået på resten av boka? Definitivt og absolutt! Uten å komme med en eneste spoiler kan jeg si at det var en fantastisk slutt på ei utrolig godt skrevet bok som ikke kommer til å slippe taket i meg med det første!

Anbefales!!!


Min rating

av 5 !!!
Oversetter: Peter A. Lorentzen
Original tittel: Before I Go To Sleep
Sjanger: Thriller
ISBN: 9788280873620
Lanseringsdato: 25.01.2012
Sider: 400En beroligende stemning etter en intens bok...


.

4 kommentarer:

 1. Takk for fin omtale av denne fantastiske boken:-)) Boken er en av de beste jeg har lest hittil i år!!

  SvarSlett
 2. Det er jeg fullstendig enig med deg i !! :)

  SvarSlett
 3. Kjempebra omtale:) Likte boken kjempegodt jeg også:)Sleit også med å legge den fra meg, man måtte bare lese den ferdig:)Var også spent på om dem greide å avslutte boken bra, heldigvis gjorde forfatteren det:)

  Ha en fin dag!:)

  SvarSlett
 4. Denne boken står for tur når jeg er ferdig med den jeg leser akkurat nå, og gjett om jeg gleder meg :) PS, kommentaren du la igjen hos meg i dag var akkurat den jeg fisket etter, hi hi ;)

  SvarSlett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)