lørdag 10. mars 2012

Test av lesebrettet Sony PRS-T1

Det er en grå helg på vestlandet. Ikke vanskelig å holde rumpa innendørs og teste ut det nye, lette lesebrettet til Sony - modellen PRS-T1. Jeg har vært nysgjerrig på å se hvordan dette oppfører seg i forhold til Kindle Touch som denne Sony'en konkurrerer direkte med.

Det ble en positiv opplevelse! ..selv om jeg nok er en altfor stor tilhenger av Amazon's Kindle til å ville bytte :-)


Hardware
Hardware-messig er PRS-T1 forskjellig fra Kindle Touch. I tillegg til touch-funksjonalitet så har Sony også en knapperad tildelt forskjellige funksjoner. De første to knappene er "forrige side" og "neste side". Midterste knappen er en "Home" knapp. Deretter har Sony vært smarte nok å legge til en "Tilbake til forrige side" knapp. Aller siste knappen gir deg en rekke tilleggsvalg, som å bla i innholdsfortegnelse, gjøre notater, endre størrelsen på font, endre fra stående til liggende leseformat osv. Hendig! Jeg er forsåvidt glad i touch, men liker enda bedre fysiske short-cuts. VELDIG BRA.

I tillegg til en reset-knapp, micro-usb utgang, hodetelefonutgang og av/på knapp har Sony noe som jeg savner på alle Kindle-versjonene, nemlig mulighet for å putte i et micro SD kort som gir deg ytterligere 32 Gb lagringskapasitet! I utgangspunktet kommer lesebrettet med 2 Gb. Dette er forsåvidt haugen på nok når man snakker e-bøker, du får plass til over 3000 av dem på 2 Gb. Dersom du derimot vil ha lydbøker og musikk på lesebrettet ditt, ja da er disse 32Gb i tillegg gull verdt! VELDIG BRA.

Kvalitet og utseende
Den fysiske kvaliteten på PRS-T1 er jeg imidlertid ikke spesielt glad i.. Det synes kanskje ikke så godt på bildet, men hele det svarte området rundt skjermen kommer i svart pianolakk. Pent sålenge man ikke skal ta på det.. Etter kun veldig kort tids bruk er det imidlertid fingeravtrykksmerker over alt, noe som jeg svært lite liker i boka mi. I tillegg så virker bruk av "pianolakk look-alike" på plastikk veldig billig, og ... plastikkaktig. Sammenliknet med de solide lesebrettene fra Amazon så virker PRS-T1 som et leketøy som veldig fort kan gå istykker. Det gir et veldig skjørt og "billig" uttrykk. IKKE BRA.

Programvare
Når det gjelder programvaren på selve lesebrettet så har jeg ikke gravd altfor dypt i denne. Det jeg imidlertid har notert meg er følgende:

"Hjem" skjermbildet (som er delt i Side 1 og Side 2)! Dette er MYE mer spennende enn Kindle sitt hovedskjembilde! VELDIG BRA.

Home/Side 1
Hos Sony finner du coveret til boka som du sist leste øverst på skjermen, med både dato og klokkeslett for siste gang du var inne i boka. I tillegg kommer listet coverne til de tre sist tillagte bøkene på lesebrettet.

Det er videre fire forskjellige shortcuts på Home/Side 1 til følgende:
 1. "Books" - Alle bøkene du har totalt på lesebrettet. Disse kan valgfritt sorteres på dato/tittel/forfatter/filnavn/sist lest
 2. "Collections" - som gir deg mulighet for å fritt lage egne mapper å legge e-bøkene inni
 3. "All Notes"
 4. "Dictionary" - hvor du kan slå opp ethvert ord du lurer på. Her ligger det inne foruten engelsk ordliste også ordlister på tysk, fransk, italiensk, spansk og nederlandsk.
Home/Side 2 gir deg shortcut til
 • Browser
 • Periodicals
 • Handwriting (du kan bruke stylus pennen som følger med til å skrive "manuelle" notater)
 • Memo
 • Pictures
 • Audio (for lydbøker og musikk)
 • System - et valg for andre settings på lesebrettet

Kopling mot ebookstore
Fungerer veldig greit. Utvalget er langt fra så bra som utvalget i Amazon Kindle store, men prisene er nokså de samme på de utvalgte bøkene jeg sjekket. Noen steder var Amazon dyrest, mens andre bøker var Sony dyrest. Jeg savner imidlertid  den utrolig enkle "One Click Buy" som Amazon bruker i nettbutikken sin. Forenkler ebok kjøp noe utrolig! GREI NOK.

Overføring av bøker mellom PC og Sony PRS-T1
For å overføre bøker mellom en PC og lesebrettet installeres kun en liten softwarepakke som heter Reader for PC. Den finnes HER.  Enkel, grei og intuitiv. GREI NOK.

Browsing
Generell bruk av internett er nokså likt de andre lesebrettene jeg har testet. E-inc sort/hvitt gjør at det ikke er spesielt spennende å browse med et lesebrett. Jeg reagerer imidlertid på at skjermbildet "flicker" mye mer når jeg browser med PRS-T1 enn med min gode, gamle Kindle Keyboard. Er nokså irriterende, faktisk. Men, personlig bruker jeg sjelden å kjøpe ebøker direkte fra lesebrettet med mindre det er en bok jeg bare MÅ ha langs bassengkanten ;-) GREI NOK.

Jeg har ikke testet Pictures, Audio eller Periodicals. Det er ikke mitt lesebrett, og her ligger det lite tilgjengelig for meg å se på foreløpig. Jeg har imidlertid fått testet det jeg lurte på, og det jeg normalt bruker mitt eget Kindle Keyboard lesebrett til.

Konklusjon
Dette er ikke et dumt lesebrett !!! Med tanke på at det leser norske e-pub filer direkte uten at man trenger å tenke på konvertering - som man må gjøre med alle norske e-bøker dersom man skal lese dem på Amazon sine Kindle'r - så er det et veldig godt valg!
Lesebrettet er lett, standard lagringskapasitet på ca 3500 bøker bør holde for de fleste, batterilevetiden er ca 1 mnd med normal lesemengde og e-inc skjermen er like super som Amazon's Kindle. Prisen er heller ikke avskrekkende - den ligger på ca. 1200-1400,- inkl. frakt. BRA :-)Puselusa9 kommentarer:

 1. Flott anmeldelse!! Fikk du Sony ebookstore til å funke fra Norge- trodde den bare var tilgjengelig i USA og Canada??

  SvarSlett
 2. Når sant skal sies så kjøpte jeg ikke noe fra ebookstore'en, jeg gikk bare så langt at jeg så jeg fikk lagt bøker "i kassen" men sjekket ikke ut. Jeg hadde ingen planer om å kjøpe ei bok. Jeg kan imidlertid ikke forstå annet enn at det er fullt ut mulig, siden du kan installere Reader programvaren fra Sony på PC og lese bøkene på PC. Sålenge du får dem ned til PC er det jo bare å overføre dem til lesebrettet. Kanskje jeg må låne lesebrettet på ny for å teste :-) Eller, jeg kan jo be eieren kjøpe en bok derfra, så skal jeg gi lyd om hun får det til eller ei :)

  SvarSlett
 3. Hei, hvor kjøpte du detta? Og vet du hvor du kan kjøpe hanlin-brett? Bloggen din er forresten kjempebra! Du har skikkelig peiling. Hver gang jeg lurer på noe med kindlen min, går jeg bare inn på bloggen din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan, jeg kjenner ikke Hanlin e-readers, men du kan finne mer info og kjøpe til Norge herfra ser det ut for:

   http://www.jinke.com.cn/compagesql/English/embedpro/prodetail.asp?id=20

   Når det gjelder Sony PRS-T1 så ble det kjøpt i USA.

   Hyggelig du liker bloggen min :o)

   Slett
 4. Hei! Fekk Sony Lesebrett til jul igår, men det går ikkje an å kjøpe ebøker frå Sony ebookstore for oss i Noreg. Går det an å kjøpe bøker frå andre som sel ebøker (f.eks Ark, Norli osv)? Og i så fall korleis gjer eg det, og korleis får eg dei over på brettet? Har aldri vore borti lesebrett før, men så langt er eg veldig fornøgd. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan og gratulerer med lesebrett :)
   Du kan kjøpe bøker fra alle norske ebok-leverandører om du vil. Når du kjøper dem så laster du dem ned til PC og åpner dem med Reader programvaren som hører til Sony'en. Kopler deretter lesebrettet ditt til PC og syncroniserer lesebrettet med Reader programvaren. Da legger bøkene seg pent over på lesebrettet. Jeg er på juleferie og kan dessverre ikke gi deg detaljert how-to-do, for jeg har ikke noe Sony lesebrett her. Prøv om du får til ovennevnte, hvis ikke - gi lyd. Når jeg kommer hjem kan jeg sende deg litt mer detaljert oppskrift. Den har jeg ikke her på min bærbare PC.
   Fortsatt god jul og kos deg med brettet :-)

   Slett
  2. Ok, takk for hjelp!

   Slett
 5. Har du testet ut Sony Reader PRS-T2 /HBC?
  Jeg vurderer å kjøpe meg et slikt lesebrett siden jeg er en notorisk e-bokleser som pr I dag leser alle e-bøkene på pc. (Vurderte Kindle, men er ikke alt for begeistret for Amazon sin policy anngående overvåkning av kundene og deres behandling av enkelte kunder...)
  Hvilken av sony PRS-2 eller Digitalbok Touch vil du anbefale en førstegangs lesebrett kjøper? Leser mest engelske bøker, men har ingen problemer med å convertere de forskjellige e-bokformatene til det som eventuelt passer det enkelte bretts fomat.
  Til slutt vil jeg gi ros for en svært informativ og god blog!!!
  -Norvegicus-

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisan, nei jeg har dessverre ikke testet ut PRS-T2 brettet. Jeg har lest det skal være bedre enn T1, men Sony har jeg ikke førstehåndskjennskap til foruten med T1. Digitalbok Touch kan jeg derimot absolutt anbefale. Det er solid, enkelt i bruk, koplet direkte mot digitalbok.no for enda enklere kjøp av ebøker (kan selvfølgelig kjøpe norske og engelske ebøker hvor som helst og legge på også) og så har det både touch og bla frem/tilbake knappene langs begge sider av brettet - som jeg da savner på de siste modellene Kindle til Amazon. Jeg blir derfor noe ensrettet i anbefalingen min her, siden jeg ikke kan si jeg kjenner T2. Jeg ville imidlertid mye heller kjøpt Digitalbok Touch enn T1. Lykke til med lesebrett, uansett hva du måtte ønske. Alle er uansett bedre enn å lese på PC :o)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)