lørdag 18. september 2021

Far/En kvinne av Annie Ernaux


Det er noe med Annie Ernaux. Noe med skrivestilen, vinklingen og distansen hun skriver med. Noe som drar meg inn i tekstene hennes og ikke slipper taket. Det er enkelt. Det er følsomt. Det er direkte, men aldri for nære. Respektfullt, men aldri underdanig. 

Det hører til sjeldenhetene at jeg bruker ordet magisk om ei bok. Jeg har lyst å gjøre det her. Teksten, sammen med emnet, traff veldig nære. Jeg klarte ikke legge den fra meg. Så enkelt.

Forlaget skriver så fint om boka at jeg ikke drar et referat selv.

"Annie Ernaux om sine foreldre og sin egen bakgrunn

Annie Ernaux' far døde to måneder etter at hun var ferdig utdannet som lærer - en utdannelse han hadde slitt for at hun skulle kunne få ta. Far er et portrett av denne faren, en uutdannet, hardtarbeidende, taus mann som hele livet bar med seg en skam over sin egen fattige bakgrunn.
En kvinne handler om en sterk, arbeidsom og målrettet kvinne: Annie Ernaux' mor. Også hun hadde bakgrunn fra arbeiderklassen, og det viktigste for henne var at datteren skulle få tilgang på alt hun selv ikke hadde. Da Ernaux' mor får alzheimer, forsøker Ernaux å skrive fram og fange den kvinnen moren en gang var.
Med stilsikker penn og stor følsomhet skildrer Annie Ernaux de ambivalente følelsene som kjennetegner forholdet mellom foreldre og barn: kjærligheten og forakten, nærheten og avstanden. Presist og sårt viser hun hvordan foreldrenes klassekamp ikke bare førte til at datteren kom seg fram i verden, men også hvordan de dermed mistet hverandre."

Kilde: biblioteket - Utgitt: 2021 - Forlag: Gyldendal - Sider: 138 - Sjanger: Crossover biografisk
8 kommentarer:

 1. Kanskje litt flåsete sagt men jeg elsker bøkene hennes. Det er noe med måten hun skriver på som fascinerer meg så veldig. Jeg fryder meg over alle som leser og liker tekstene hennes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja språket er så uanstrengt og enkelt, men så rommer det så utrolig mye likevel. Det er jammen godt gjort. Og så er de bøkene jeg har lest også oversatt veldig godt, vil jeg tro.

   Slett
 2. Jeg er spent på hvor din fascinasjon for Ernaux fører deg med din egen skriving :) Ernaux er en interessant inspirasjonkilde.
  Selv har jeg kun lest to av hennes bøker, men ble begeistret for begge

  SvarSlett
  Svar
  1. Fascinasjonen har ihvertfall satt en rakett i skrivelysten. Ennå på idéstadiet, men der bobler det til gjengjeld en god del. Herlig :)

   Slett
 3. Det er en kunst å skrive personlig, men ikke komme for nært. Jeg har lest Hendelsen og En lidenskap (likte den første mye bedre enn den siste) trodde jeg hadde lest denne, men det ser ikke sånn ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg må lese mer Ernaux! Har kun lest to, denne og Hendelsen som jeg likte svært godt. Skal se hva jeg finner på Sølvberget neste uke. Da får jeg jo definitivt tid til å rusle i hyllene mellom bokpratene. Komme til å savne bokbloggergjengen. Det var kos å ha alle på besøk :)

   Slett
 4. Jeg elsker også bøkene hennes . Har lest alle på norsk uten Sommeren 58.

  SvarSlett
  Svar
  1. Se her ja. Det er tydeligvis jeg som er "late to the party" når det gjelder Ernaux. Jeg sjekket Sølvberget nå, de har kun Årene inne. Har bestilt Sommeren 58. Får se om de dukker opp ila neste uke. Såvidt jeg ser så er fem bøker oversatt til norsk. Da har jeg til til gode. Fint! Heldig du som er på Kreta-tur. Alltid like morsomt å lese. Anita på "sydentur" ;)

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)