Jasmine Warga - "Another word for home"

Dette var ei bok som både overrasket, imponerte og rørte meg mye mer enn jeg hadde forutsett. Historien, som er skrevet på nydelig versemål, fortelles av 12-13 år gamle June. Ei ung syrisk jente som sammen med sin gravide mor flytter fra et krigsrammet Syria til onkelen og hans familie som bor i Cincinatti, USA. Det er blitt for usikkert for dem å bo hjemme, broren er involvert i opprøret mot regimet og faren har butikken som han fremdeles må drive.

I begynnelsen virker alt i Amerika både ukjent, overveldende og stort. De amerikanske filmene som Jude har sett og elsket har ikke helt forberedt henne på hvordan det er å begynne på skolen i USA, og den nye etiketten hennes - fra Midtøsten - er en identitet hun aldri har kjent på før. Syria er jo hjemme! 

Kan June, hennes mor og etterhvert hennes nye lillesøster tilpasse seg et liv i denne luksusen, når de vet at faren og broren, som nå ikke har gitt lyd fra seg på noen måneder, lever under helt andre betingelser?

Other Words for Home viser et realistisk portrett av den styrken som kreves når man flytter til et nytt land med nye lover og religion, et annerledes skolesystem så vel som den kompliserte dynamikken som eksisterer mellom første- og andregenerasjons innvandrere. På samme tid som romanen er fyllt av håp og optimisme konfronterer den også den vanskelige realiteten å være muslim og arabisk i USA. 

Dette var rett og slett en fantastisk flott historie. Overbevisende og autentisk og fyllt med omtanke, humor og besluttsomhet. Man glemmer man leser versemål, denne boka griper deg i all sin enkelthet. Jeg skal definitivt lese mer fra Jasmine Warga.

Kilde: egen ebok - Utgitt:  2021 - Sider: 368 - Språk: Engelsk - Utfordring: GoodReads

Fra mitt eget besøk i Midtøsten
Muscat, Oman


Kommentarer

 1. Hei der, Marianne. Godt å ha deg tilbake. Håper du blir en liten stund :)

  Det er godt å lese bøker som overbeviser og kjennes ekte om vanskelige temaer. Og så ble jeg forelsket i tittelen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å være tilbake :) Livets skrivetørke, jeg håper jeg kommer gjennom. Betryggende å se at dere er her ennå. Det leses heldigvis, om enn ikke så mye som før. Jeg har stor tro på høsten.
   Denne boka gjorde godt. Jeg har nettopp lest ei helt annen bok, som også får meg til tastaturet. Kanskje det løsner?

   Slett
  2. Jeg heier på at det løsner :)

   Slett
 2. Hei! :) kjekt å se deg. Så gøy å komme over en bok som gjør inntrykk på denne måten. Jeg har lest om andre generasjons innvandrere og ikke minst om mennesker som reiser til Amerika for noen år, og så reiser tilbake til hjemlandet igjen, det er spennende å høre om.
  For en lang og deilig ferietur dere har hatt, gøy med bilder, ønsker deg en deilig lesehøst :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det Tine. Jeg forsøker meg tilbake. Ferien gjorde godt, turen var fantastisk innholdsrik. Kanskje jeg kommer tilbake til normalen?
   God lesehøst til deg også. Jeg har nettopp vært på biblioteket og hentet meg et lass bøker, og om et par ukers tid starter Kapittel. Eg e me :)

   Slett
  2. Spennende med Kapittel. Jeg måtte inn igjen til deg for å se hva du leser, men her var det jo ikke oversikt på det. Jeg får leve i spenning, og sjekke ut programmet til litteraturfestivalen :) Nyt søndagen!

   Slett
  3. Oversikt underveis - jeg driver og oppdaterer bloggen, på overtid ;-) Etterhvert kommer cover på hva jeg leser i margen til venstre som før.
   Ja jeg gleder meg til Kapittel, selv om jeg er noe usikker på hvordan det blir i år. Mye ukjent, og med korona som ennå henger over enhver samling som en mare.. Men, gå skal jeg. Sammen med Elida :)

   Slett
 3. Herlig å se deg på blogg igjen etter den lange Norgesturen (som jeg også har fulgt med glede med på). Boka virker interessant, håper den kommer på norsk:)
  God søndag til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den turen gjorde susen, gitt. Fantastisk land vi har, og kos å treffe deg underveis :) Tre måneder ble akkurat passe. Deilig å komme hjem. Neste tur bør jeg ta med meg pc. Hadde bare nettbrett og det ble (som Ian påstod) litt vel klønete å blogge fra. Ikke så mye lesing ble det heller, så jeg satser på at høsten blir som høsten pleier. Mer futt og fart. Tror nesten jeg må tvangsblogge litt for å se om jeg klarer å komme over kneika. Jeg koser meg jo når jeg først er i gang.
   God søndag til deg også. Her er det perfekt lesevær - grått :)

   Slett
  2. Ja, enig, veldig kos å treffe deg:) Og Ian. Norge er et flott land, ja. Og Nord-Norge er eksotisk. Men dit drar man ikke pga været, selv om dere nok var ganske heldige i år:)
   Enig i at iPad er litt mindre kjekt å blogge på. Har prøvd det. men foretrekkes ikke, kun til nød. En MacBookAir veier ikke så veldig mye mer, bare litt.
   Tvangsblogging er ikke så dumt for å komme i gang. Føler selv jeg må holde det i gang mer eller mindre på tvang innimellom, ellers tror jeg det lett kan feide ut og det blir tyngre å komme i gang. Det er mindre blogging her også, men antagelig nok.
   Det er jo koselig som du sier når man er i gang:)

   Ps, Kapittel går helt sikkert bra. Det gjorde det på Lillehammer også, en mye større festival og vaksineringen hadde vel knapt nok startet i mai.

   Grått her også. Skal hente sønnen min og så muligens vi drar og stemmer på Hovedbiblioteket. Lesing blir det senere i dag:)

   Slett
  3. Det er kommet snø i Nord-Norge! Jøsses og bevares. Det var tidlig! Men ja, vi var svært heldige i år. Ikke nødvendigvis varmt hele tiden, men ila 3 mndr så hadde vi svært lite dårlig vær - fantastisk!
   Enig med deg i at tvangsblogging må til. Jeg kjenner allerede nå at fingrene løper raskere. Jeg er ikke der at jeg skal tilbake med blogging hver dag, men mye jevnere er nok bedre. Og så hjelper det at jeg har kommet meg på biblioteket igjen. Jeg klaget på da Stavanger flyttet fra det gamle, store og koselige biblioteket som lå i Olavskleiva til "boksen" på Sølvberget, men jammen har de klart å få til noe der etterhvert. Jeg måtte bare venne meg til at det ikke var kathedral-høyt under taket. Det var nemlig en helt spesiell atmosfære på det gamle biblioteket i byen. Noen ting var bedre før? ;)

   Slett

Legg inn en kommentar