søndag 29. juli 2018

The Red Pony av John Steinbeck

Innerst i den lille hylla mi med papirbøker dukket det opp en Steinbeck-bok jeg ikke hadde lest og som hadde fått lov å overleve flytteprosessen min. O'lykke. Jeg har nok hatt en tanke med å spare på boka, for jeg er svært glad i Steinbeck. Alt for glad i til å gi bort ei ulest bok.

Min versjon av The Red Pony er en Penguin Classic utgave på 95 sider, men for noen nydelige sider! Igjen leser jeg Steinbeck på engelsk, og språket er som tidligere vart og vakkert, nydelig og nyansert. Som i tidligere historier fra forfatteren så handler fortellingen om livet til de ikke nødvendigvis rikeste menneskene tidlig på 1900-tallet. Vi befinner oss på en liten gård nord i California, hos familien Tiflis, og i all hovedsak dreier boka seg rundt Jody, familiens sønn på sånn ca 10-12 år. Det underlige med boka er imidlertid at den ikke handler om den røde ponnyen mer enn i ett av totalt fire kapittel. The Red Pony er istedenfor blitt overskriften til en slags tidskonsentrert oppvekstroman om en ung gutt, selv om vi ikke følger Jody i mer enn et års tid.

John Steinbeck
Bildekilde: bio.com
Som i Steinbeck-bøker flest, ihvertfall dem jeg har lest til nå, dreier temaet seg rundt tap og savn, autoriteter og underkastelse. I en eller annen form. Så også her. Jody mister den røde ponnyen under tragiske omstendigheter, føllet han senere blir lovet gir ham heller ingen glede. Jody ser sterkt opp til hestekaren som er ansatt på farmen deres, samtidig som han har et heller anstrengt forhold til sin svært så autoritære far og over gjennomsnittet stor respekt for sin mor. Det er ikke for mye varme, lykke og glede som spres i familien Tiflis, og det som tilfeldigvis skulle dryppe på Jody vedvarer heller ikke lenge.

Steinbeck selv er oppvokst i Salinas, som Jody på farmen. Og som Jody kommer Steinbeck også fra en gård. Det skal vise seg at Tiflis' farm minner sterkt om Steinbeck's onkel sin farm i samme område. John Seelye har skrevet forordet i min versjon av boka, og der forteller han at The Red Pony ble skrevet av Steinbeck da han var hjemme i Salinas for å våke over og stelle med sin mor som lå på dødsleiet. Selv om boka ikke er selvbiografisk mener Seelye at det er nok paralleller her til Steinbeck's egne opplevelser under oppveksten. Det vi ser av Jody er deler av en gutts modningsprosess, og gitt at boka er skrevet der den er skrevet så er det nokså sannsynlig at Steinbeck fletter inn egne erfaringer og opplevelser. Gjennom hele ungdommen, både på college og etterpå, strevet nemlig Steinbeck med å slippe unna de kontrollerende foreldrene og kom bare hjem når økonomien hans ble altfor anstrengt. Forordet til boka legger grunnlaget for alle de fire historiene som blir fortalt i The Red Pony og var svært interessante å få med seg. Jeg vet ikke om alle versjonene av boka inneholder dette forordet, men nå vet du at Penguin Classic versjonen gjør. Boka kom først ut i 1937 og ISBN-nr på min versjon er 978-0-14-018739-7.

Anbefales! Nedenfor er oversikt over de andre Steinbeck-romanene jeg har skrevet om.


Kilde: egen bok - Forlag: Penguin Classic - Sider: 95 - Språk: Engelsk - Utfordring: GoodReadsAtyla
Jeg er ennå fascinert av seilskutene som er i byen vår...

2 kommentarer:

  1. Jeg har ikke lest noen av bøkene hans men jeg ser jeg har 1001-boken "Vredens druer" liggende og den har lagt en stund for å si det sånn.Denne fikk jeg lyst til å lese så tusen takk for tips og påminnelse om forfatter ikke minst. Var godt den overlevde flyttingen! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Vredens Druer er fin, alle Steinbeck's bøker er fine. Korte, lettleste og med nydelig språk. Der har du litt å glede deg til :)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)