tirsdag 6. januar 2015

Bokhyllelesing - "Den verden vi fant" av Thrity Umrigar

Jeg startet rett og slett året med å lese ei lesesirkelbok med grønt omslag som er kravet til første boka i lesesirkelen Bokhyllelesing. Det er på tide at jeg tar et bevisst tak i de bøkene jeg allerede har stående i hylla istedenfor å kjøpe nye, så denne "lesesirkelen" passet meg bra. Grønt omslag er et like godt påskudd til utvalgskriterie som alle andre :-)

I Umrigars Den verden vi fant er størsteparten av handlingen lagt til India, nærmere bestemt Bombay. Et land og en by jeg ikke har noen knytning til i utgangspunktet. Jeg tror heller aldri jeg har lest noen bok fra Bombay tidligere. Med andre ord ganske så spennende. Historien utvikler seg rundt fire kvinner som har vært venner fra barndommen av, men som har drevet fra hverandre i voksen alder. Armaiti, opprøreren, som flyttet fra India til Amerika for å gifte seg med en amerikaner, er nå diagnostisert med kreft og har et sterkt ønske om at de fire skal gjenforenes før hun dør. De tre andre er Laleh, som er lykkelig gift med sin college-kjæreste, Kavita som lever i et stabilt lesbisk forhold hvor hun har stor karriere som arkitekt og Nishta som er gift med sin college-kjæreste Iqbar som er blitt en hengiven, men veldig streng muslim. Han nekter Nishta å reise til Amerika med de andre og begynner etterhvert å utvikle seg i farlig fanatisk retning...

Til tross for at fanatisme og religion spiller en større og større rolle utover i boka så var dette en trivelig og velskrevet bok om fire venninner/kvinner fra India og hvordan livene deres har utviklet seg og stadig ser ut for å vikle seg inn i hverandre. Selv om boka er en lettlest feelgood-roman så er den likevel ganske så interessant siden den etterhvert fokuserer sterkt på de store kulturelle og ikke minst religiøse forskjellene det er mellom parsere og muslimer med travle Bombay by som bakteppe for handlingen. Idealismen og drømmene ungdommene hadde i college-tiden har endret seg for dem alle, og selv om problemstillingene vi møter i historien er spesifikke for hver av kvinnene og de to mennene så dreier de seg likekvel rundt de universelle spørsmålene. Hvordan lever vi våre liv blant små og store tragedier og svik? Hva er det som bringer oss glede? Kan kjærligheten overleve alle hindringer?

Thrity Umrigar
Bildekilde: amazon.com
Tittelen på boka refererer til den voksne verden ungdommene fant utenfor college, men likevel handler historien like mye om hva man velger skal bety noe i den verden man finner der ute. Thrity Umrigar er en indisk-amerikansk journalist, kritiker og romanforfatter. Hun er født og oppvokst i India og hører til parsifellesskapet der. Den verden vi fant er hennes femte bok og ble utgitt for første gang i 2012.

Anbefaler jeg Den verden vi fant? Den var ei helt grei underholdningsbok med pluss for å beskrive forholdet mellom parsere og muslimer i Bombay som jeg ikke kjente noe særlig til i utgangspunktet. Den minnet meg også litt om en voksenversjon av Ann Brashares The sisterhood of the travelling pants. Liker man den serien er boka grei skuring. Ellers kommer den sannsynligvis ikke inn på lista mi over de mest minneverdige bøkene i 2015. Det var altså en grunn til at den stod i hylla..


Kilde: Tilsendt fra forlag
Forlag: Juritzen
Utgitt: 2013 (norsk)
Sideantall: 306
ISBN: 9788282053457
Utfordring: Utenlandske forfattere, Bokhyllelesing, GoodReads



En liten skjønnas jeg fant i Lumpini Park, Bangkok

.

14 kommentarer:

  1. Både India og Pakistan og forholdet mellom hinduer og muslimer i og på tvers over grensene mellom disse to landene har interessert meg i lang tid. Spesielt når det tas opp i skjønnlitteratur. Tar forfatteren opp politiske/religiøse temaer og konflikter , eller fokuserer hun mer på vennskap og sosiale relasjoner?

    Har akkurat bestilt Zia Haider Rahman's "In the light of all we know" som har fått stor omtale , og leter alltid etter nye perler fra området.

    SvarSlett
    Svar
    1. Fokuset er nok i hovedsak på vennskap og sosiale relasjoner, men berører også forskjellen på idealismen til ungdommene og setter den i lys av den realistiske verden utenfor universitetet. Boka skildrer også overgangen til Iqbar fra en vanlig idealistisk ungdom til en fanatisk troende. Dette kommer spesielt til uttrykk i forholdet til hans kjæreste som etterhvert blir hans kone. Hun må konvertere til islam, med alt som medfølger. Vi får også innblikk i hvordan hun som ikke-troende reagerer og føler på kroppen den store overgangen.

      Når det gjelder perler fra området, så tipset Solgunn (kommentaren nedenfor) om Balansekunst av Rohinton Mistry. Jeg har lest flere som har vært begeistret for denne boken, så nå har jeg fått bestilt eboka fra Bokkilden.

      Slett
  2. Åh - har du ikke lest en av verdens beste bøker? Balansekunst av Rohinton Mistry? Altså, den må du lese. Må Må Må!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Må jeg så må jeg. Eboka kjøpt idag og sendt til min Kindle. Klar for lesing etter 1001-lesesirkel boka Persuasion av Austen som blir neste bok ut. Takk for tips Solgunn! Sånne lidenskapelige må-lese utbrudd liker jeg :-)

      Slett
  3. Så flott omtale. Og kjempegøy at dere har litt utradisjonelle vrier i lesesirkelen du er med i ;)

    SvarSlett
    Svar
    1. Utradisjonelt fungerer visst for meg - for da får jeg det sparket bak som jeg trenger til å bla i gammel morro. Jeg ser også at jeg nå må organisere den ene svære bokhylla på soverommet. For nå står lest og ulest om hverandre. Fordelen med ryddingen er jo at jeg kan plukke frem bøkene som passer til Bokhyllelesing sirkelen og legge dem klar. Så kan jeg ihvertfall ikke skylde på at jeg ikke har ei bok å lese :-)

      Slett
  4. Interessant å lese litteratur som gir kultur-blikk på andre deler av verden i tillegg til en story.

    SvarSlett
    Svar
    1. De gangene jeg tar meg tid til det, så er det faktisk interessant! Jeg må lære å velge de rette bøkene, og må være mer kritisk i 2015 enn i fjor. Da ble det veldig på lykke og fromme...

      Slett
  5. Det slo meg plutselig at jeg også leser grønn bok nå. Ergo er jeg med i bokhyllesirkelen helt uten mål, mening og viten - divine intervention - for sure. Boka er forresten Kaoshjertet.
    Grønnboka di høres ganske standard feelgood ut. Du føler deg - good - der og da, og koser deg forsåvidt under lesing, forså å glemme umiddelbart etterpå. Bare for bonus å regne at du også fikk innsyn i religiøse/kulturelle/geografiske forhold.
    Pstt, hva med Shantaram Hvit Tiger etc etc etc.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det gjør du jo rett og slett!! Definitivt devine intervention! Ikke lest Kaos..ennå.. Ryddet i bokhyllene igår og fant ut at jeg hadde 172 uleste. Det er 2 fulle år med bokhyllelesing - all colors...say no more. Grønnboka var standard feelgood med pluss. Alltid kjekt å lære noe nytt, innpakket i skjønnlitterært papir. Shantaramtamta får vente. Det er fullt bak øret. Og i uleste-hylla. Eneste måten jeg får nye fysiske bøker i hus på er å gi bort... "Men ebøkene mine får du aldri"...se... (fritt fra Sverre Asmervik).

      Slett
  6. Det er greit med en feelgood-bok innimellom og et pluss at man kan lære noe av den :-) Min "grønt omslag bok" har hele sin handling i Norge men fikk meg til å sammenligne den med India. Det er rart hvor assosiasjoner i en bok kan sende deg :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. India er spennende for meg. Mye fordi jeg aldri har vært der. Kan angre nå - hadde en kamerat med familie som bodde der i 3 år og hadde stående invitasjon, men vi tok oss aldri tid. Det var andre steder vi heller ville. Nå er sjansen med "lokalkjente" i Bombay borte dessverre. Sånn kan det gå... Trivelig i går på tvangslesekafe! -)

      Slett
  7. Dette er en helt ukjent bok for meg, og jeg tror kanskje ikke at jeg kommer til å lese den. Men jeg likte anmeldelsen din godt!

    Bokhyllelesingen er helt genialt - jeg håper på at den skal hjelpe meg med å krympe ulest- haugen min. ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det satser jeg også på. Og som deg prøver jeg å være smart, jo flere kryss til hver bok desto bedre. Jeg har noen å ta av i hyllene, for å si det sånn .... -)

      Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)