tirsdag 13. januar 2015

"Gå aldri fra meg" av Kazuo Ishiguro

Noen bøker er ekstraordinære. Det var denne. Gå aldri fra meg av bookerprisvinner Kazuo Ishiguro krøyp innpå meg og ga meg skikkelig gufne gysninger. Tenk om samfunnet vårt kommer dit? Tendensene er der jo allerede. Jeg foregriper begivenhetenes gang...

Romanens fortellerperson er Kathy, en kvinne i begynnelsen av 30-årene som introduserer seg selv som omsorgsperson bare måneder unna å bli donor. Som leser får vi ikke vite hva som ligger i disse begrepene før det utover i boka begynner å snike innpå deg - hva er det egentlig man leser her? Kathy er kommet til en overgang i livet, og begynner derfor å mimre om Hailsham, skolen på den engelske landsbygda der hun vokste opp med sine to nærmeste venner, Tommy og Ruth. Disse danner en nokså spesiell trio. Ruth er den som er full av ideer og spillopper, men veldig sta. Tommy har et voldsomt og ukontrollerbart temperament mens Kathy er den stødige av dem og er limet som holder alle tre samlet. Vi får ikke vite noenting om familiene til disse tre personene, ei heller hvorfor de aldri får bevege seg utenfor skoleområdet. Som forteller er Kathy veldig observant, spesielt når det gjelder formidling av menneskelig adferd, og dette setter tonen i romanen. Språket er enkelt og historien blir fortalt med en slags fullkommen ro. En ro som står i sterk kontrast til spørsmålene som aldri stilles, både ved merkelig teminologi og samtaler mellom elevene og lærerne/forstanderne som varsler leseren om at det er noe svært så alvorlig som ligger og lurer under overflaten.

Kazuo Ishiguro
Bildekilde: themanbookerprize.com
Sannheten, som blir fortalt stykkevis og delt utover i romanen, krever at leseren er observant. Og uten at jeg skal komme med noen spoiler så er den skremmende. Skremmende fordi den forteller noe om hvordan forbrukersamfunnet vårt har utviklet seg og hvordan verdien av menneskeliv har endret. "Hvorfor skal ikke vi ha sjel?" På dette punktet i romanen blir det tydelig for leseren at Kathy, Tommy og Ruth er mennesker i alle betydninger av ordet, med talenter og intelligens, svakheter, styrker og komplekse følelser. Likevel blir de sett på som freaker av såkalte normale mennesker.

Dette er en stille og urovekkende roman som gjorde meg sterkt oppmerksom på det smale skillet mellom etikk og vitenskap. Historien var sår og gripende, samtidig som den gjorde meg forbannet. Forbannet på egoismen til mennesker som kan utnytte andre på den mest groteske måten. Det finnes en sterk tematisk parallell til filmen The Island med Scarlet Johansson og Ewan McGregor, og jeg skal innrømmet jeg googlet for å sjekke om Ishiguro var involvert der - noe han ikke var. Boka ble imidlertid til en mye sterkere opplevelse, spesielt pga den hjerteskjærende slutten. Og selv om tema i og for seg er det samme, så er historien bak helt forskjellig.

Den litterære stilen til Ishiguro legger vekt på de små øyeblikkene og vil nok skuffe dem som forventer et sterkt og intenst plot. Selv om historien tenderer innom science fiction så er romanen mer opptatt av karakteroppbygning og tema. Hvis du liker forfattere i tradisjonen til Ian McEwan og Margaret Atwood (hvor The handmaids tale skaper en annen slags dystopi) så vil du med stor sannsynlighet bli sugd inn i Ishiguros alternative verden der fortiden også er fremtiden.

Anbefales så absolutt!

Publishers weekly 
"Så utsøkt observert at selv de mest hverdagslige hendelser blir til lysende romankunst... en sviende advarende fortelling..."
Booklist
"I denne lysende romanen tar forfatteren oss med på en følelsesmessig reise gjennom nåtid og fortid, og balanserer på den fine linjen mellom medlidenhet og avsky, fornøyelse og lidelse."

Kilde: Fått i gave
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2011
Språk: Norsk
Sideantall: 309
ISBN: 9788202282462
Utfordring: Utenlandske forfattere, GoodReads


Thai-design

28 kommentarer:

 1. Hvilken utgave av 1001 bøker bruker du? Never Let Me Go var nemleg med i den første utgåva av 1001 bøker :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så du sier rett og slett at jeg kan krysse av på 1001-lista mi Elida? Jeg bruker til enhver tid den som ligger online på nettet. 2013 utgaven ser det ut for. Den tar ikke hensyn til tidligere lister. Finnes det en oversikt som har kontroll på alle utgavene?? Jatakk!!! :-)

   Slett
  2. I appen min kan eg velge hvilken utgave eg vil følge: 1st, 2nd, 3rd, new edition, essential eller complete. Eg ser at på nettet (trolig der du følger med?) er det den siste utgaven som er vist. Den lista eg har på bloggen min skal vera den komplette lista, den har eg lagt sjølv etter å ha sammenfatta alle listene = masse arbeid!

   Eg bryr meg lite om hvilken utgave eg les, eg vil ha med meg alle bøkene og akkurat nå ifølge appen teller det 1305 bøker. Eg trur at det vil kome ei ny oppdatering om ei stund, 1001 movies har nyleg blitt oppdatert (den appen har eg og).

   Eg ville ha kryssa av boka, men det er opp til deg :-)

   Slett
  3. En gang på lista holder nok for meg :-) Jeg krysser Ishiguro! Det er som med Persuasion av Austen vi leser i Lines Lesesirkel. Den står ikke på nyeste lista, men den krysses like fullt av. Man må da kunne ta de smulene man kan! Takk for tips. Jeg skal sjekke bloggen din! Var ikke klar over at alle lå der med alle utgaver = komplett liste. DET må ha vært litt av en jobb ja!!! Takk :-)

   Slett
  4. Ein gong på lista held lenge for meg og :-)

   Slett
 2. En fin omtale. Ikke bare fordi den beskriver min leseopplevelse av boka :)
  Tør du å se filmatiseringen? (jeg vet ikke om jeg tør ta sjansen på at den ikke lever opp til boka)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg visste ikke den var filmatisert engang... Og nei - jeg vil ihvertfall ikke se den ennå. Boka og historien er altfor friskt i minnet. Og jeg likte den såpass godt at den nok kommer til å forbli mellom permer for min del :) Takk for hyggelige ord!

   Slett
 3. Hver gang jeg tenker på denne får jeg nesten lyst til å bite tunga av bitterhet. Like før leste den var det nemlig en som avslørte det hele, og jeg har ikke tilgitt henne ennå. Heller ikke han som avslørte slutten på "The Usual Suspects" mindre enn fem minutter før jeg så den på slutten av 90-tallet.

  Ishuguro er helt suveren.

  SvarSlett
  Svar
  1. Fantastisk bra! Til å begynne med syns jeg skrivestilen nesten var banalt enkel, men historien vokste kraftig på meg - og i ettertid ser jeg at skrivestilen nettopp er et av de sterke virkemidlene i boka. Min første bok fra Ishiguro. Det blir ikke den siste. Jeg kan veldig godt forstå frustrasjonen din da boka ble avslørt før den ble avsluttet. Noe så fortærende! The Usual Suspects har jeg ikke sett - like irriterende når det gjelder film. Enkelte vet bare ikke når det er tid for å zip-it....

   Slett
  2. Den bør du se en gang. En av de beste krimfilmene som noensinne er laget.

   Slett
  3. Enig med Mohammed! Usual Suspects er en super spenningsfilm - med en deilig twist. Se den!

   Slett
  4. Min sønn på 21 har nå fått oppdraget med å finne den :-) Takk begge to - da har jeg en kjekk film tilgode på en regnværsdag. Ikke akkurat få av dem på vestlandet for tiden... regnværsdager that is...

   Slett
  5. He-heeeey! Kaiser Soze og co er toppen av kransekaka! The Usual Suspects er en av mine absolutte favoritter. Dessverre likte jeg ikke boka du her omtaler. Tid og sted etc, skal prøve meg på den igjen en annen gang.

   Slett
 4. Takk for fin leseanbefaling. Skal holde øynene oppe for denne.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjør det. Det ble et foruroligende 1001-kryss...

   Slett
 5. Denne satt meg helt ut! Så bra og fæl. Og kryss er kryss ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Igjen helt enige Silje! Bra og fæl - kryss er kryss! Elida har en fantastisk bra oversikt på bloggen sin, så nå skal jeg sjekke alle bøkene jeg leser sånn just in case ;-) Jeg er SÅ happy over 1001-lista. Der er mye gull å hente!

   Slett
  2. Tar til meg alle komplimenter :-D

   Slett
 6. Denne boken leste jeg i fjor, og likte den veldig godt. Både annerledes, bra og skremmende på samme tid...ikke mange bøker som inneholder alt dette!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enig. Denne var spesiell, samtidig som den var enkel på overflaten. Lurer på hvorfor den havnet ut av 1001-listen?

   Slett
 7. Selvfølgelig er dette 1001kryss, hvordan kunne du tenke annet. Jeg opererer, som Elida, med alle listene, men har ikke vært like flittig med å sette de sammen. Kjører ren 2006, ren 2008 + tilføyelser. Den eneste ulempen med dette er at den samlede kryssmengden blir litt mindre, men det er greit. Etter jeg så Norges eldste, 106år, fit as a horse, og knivskarp, ser jeg mer optimistisk på framtiden, selv med 10 nye tilføyelser - all verdens tid til å lese.

  Hørte Never let me go på lydbok (eng) for noen år tilbake og den gjorde sterkt inntrykk. Det som fremdeles sitter sterkt i er mangelen på motstand hos hovedperson(ene). Kampvilje. Mennesklig kanskje, men ikke vanlig i dystopier. Jeg tenkte faktisk på dette ganske nylig da jeg leste The Zone of Interest (Amis), jødene i campene, som stille og samarbeidsvillig gikk til dødskamrene. Du ser det også hos mishandlede dyr, (og mennesker), intet håp. Sukk. Slikt river i sjela.
  OK, altfor mørkt på en snøhvit onsdagsmorgen dette. Fjas beordres. - eller ihvertfall en tur ut på glatta, blankis med en meter kram snø oppå, brodder pakkes inn og blir ubrukelig og man aner aldri hvor man trår. Skaper akkurat nok hverdagsirritasjon til at man glemmer alt det andre.

  (nå skal jeg lese om kokeboka)

  SvarSlett
  Svar
  1. Mangelen på motstand. Enig! For ikke å snakke om mangelen på nysgjerrighet! Hvorfor bor alle på Hailsham? Hvor er foreldrene? Hva skjer i verden utenfor Hailshams grenser? Men kanskje det faktisk er menneskelig. At noe iboende i elevene der gjør at de ikke stiller spørsmål. Fryktelige skjebner. Enda verre samfunn. Jeg kjenner jeg er ikke ferdig med boka ennå. Den lugger i hukommelsen selv når jeg leser Austen. En helt annen verden... Snø? Her er regn, storm og hagl. Regntøy og grønne plener. Du bor på feil side av landet!

   Slett
 8. Jeg har vært borti navnet Kazuo Ishiguro flere ganger og tenkt på om jeg skulle lese noen av ham. Nå fikk jeg vel egentlig sparket bak som jeg trengte. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sparker gjerne jeg :-) Anbefales av flere, som du ser. Fant den ikke på Storytel. Har allerede sjekket!

   Slett

Legg gjerne igjen noen ord før du går :-)